19_kwbnieuws2.png

Heusdense kwb-afdelingen zamelen fietsen in voor opvangcentrum

Bruisende buurt | Diversiteit | Polarisatie

Maar liefst 45 fietsen konden de zes kwb-afdelingen uit Heusden-Zolder schenken aan De Bark, het lokale opvangcentrum van het Rode Kruis, nadat ze een brede oproep deden om ongebruikte fietsen te schenken.

“Ik had vernomen dat de vluchtelingen in het opvangcentrum de toelating hebben om te werken. Heel wat bewoners willen hier graag gebruiken van maken, om hun steentje bij te dragen aan onze maatschappij en wat extra spaargeld te verzamelen”, vertelt Ward Ceyssens van kwb Heusden. “Ze vinden soms echter werk dat vrij ver van het opvangcentrum ligt, en ze hebben geen vervoer hebben om op een werkplaats of tot aan een busstation te geraken. In De Bark waren wel al enkele fietsen, maar onvoldoende om aan de grote vraag te voldoen. Tegelijk deed corona de aankoop van elektrische fietsen toenemen, met als gevolg dat veel oude maar nog bruikbare fietsen geen doel meer dienden. De link was snel gelegd.”

Handen in elkaar

Voor de actie sloegen de zes afdelingen uit Heusden-Zolder – Heusden-centrum, Zolder, Berkenbos, Bolderberg, Eversel en Boekt – de handen in elkaar. “Tijdens een overkoepelende bijeenkomst van de zes afdelingen werd dit idee op tafel gelegd. Onmiddellijk klikte het met de aanwezigen: ze zagen het allemaal zitten om er een actie van te maken. En zo geschiedde.” Met de actie waren de Heusdense kwb-afdelingen niet aan hun proefstuk toe. “In het verleden werden al vaker gemeenschappelijke acties opgezet, bijvoorbeeld rond zwerfvuil, het treinstation van Heusden en Wereldsolidariteit”, zegt Ward. Maatschappelijke betrokkenheid zit hen duidelijk in het kwb-bloed.

Naar werk of school trappen

In totaal werden 45 fietsen geschonken, die op vrijdag 13 mei door een delegatie van de afdelingen werden overhandigd aan De Bark en op applaus onthaald. De fietsen zullen gebruikt worden om de vluchtelingen in het opvangcentrum de kans te geven om naar het werk of school te rijden. Waar nodig zullen de fietsen worden hersteld door vzw Gave Veste, een organisatie die vluchtelingen geestelijk, emotioneel en sociaal wil ondersteunen, en voor herstellingen in de toekomst zullen enkele mensen uit De Bark worden opgeleid. De eerste fietsen vonden al snel een eigenaar; de andere gingen voorlopig nog even op stal. “Vluchtelingen kunnen voor een zacht prijsje een fiets huren, nadien kunnen ze hem als ze willen kopen.”

Onder de indruk

“Hoe de reacties waren? De directie van  De Bark was blij verrast, onder de indruk  en heeft onze fietsen met open armen  ontvangen. We werden ook getrakteerd  op een glaasje”, vertelt Ward. Ook de afdelingen  zelf blikken tevreden terug. “De  actie was goed geslaagd. Uit alle afdelingen  kwamen fietsen tevoorschijn. Iedereen  mocht fier zijn. Het was dan ook plezierig  om ter plaatse de fietsen te overhandigen.”  “En of de actie een succes was”, vult  afdelingsondersteuner Veronique aan.  “Een warm hart van burgers voor burgers,  de solidariteit en samenhorigheid maakten  van onze actie een succes. We danken  iedereen die op zijn of haar manier een  steentje heeft bijgedragen aan dit project!” 

Filip LelieHeusdense kwb-afdelingen zamelen fietsen in voor opvangcentrum