Foto-voorwoord-scaled.jpg

Haal de drempels weg

Voorwoord Raak maart 2023

Week van de Vrijwilliger, een huldigingsweek voor de helden van onze vereniging die zich belangeloos inzetten voor een warme, bruisende buurt.  Een week waarin ook elke gemeente graag uitpakt met complimentjes en lofbetuigingen aan inwoners die zich als vrijwilliger inzetten, en terecht!

De laatste weken werd ik echter regelmatig geconfronteerd met enkele straffe gemeentelijke interventies die haaks staan op deze lofbetuigingen. Kwb-groepen stelden plots vast dat ze hun activiteiten pas konden laten plaatsvinden na een resem administratieve handelingen of controleacties. Ik geef een paar voorbeelden, uit het leven gegrepen.

Afdelingen die hun jaarlijkse kerststal plaatsen, moesten plots twee controles laten uitvoeren: de elektriciteit moest gekeurd worden door een onafhankelijk controleorgaan en de brandweer moest langskomen voor een controle. De prijs voor een elektrische keuring loopt al gauw op richting 200 euro, en de factuur van de brandweer die ik onder ogen kreeg was maar liefst meer dan 250 euro, voor een controle die amper 6 minuten in beslag nam. Een sfeervol tafereel in je dorp brengen, waar sowieso geen inkomsten tegenover staan maar alleen inzet, materiaalkosten enzovoort, wordt hierdoor een financiële kater.

In een andere gemeente is de kwb-afdeling al enkele jaren bezig met een samenaankoop van kippen om zo de afvalberg te verkleinen. De succesvolle actie kreeg aandacht van de gemeente die de actie mee wil uitrollen en ook mee wil investeren … maar deze actie mag in de toekomst geen kwb-ledenvoordeel meer toekennen. Mogen initiatiefnemers hun leden dan niet meer belonen voor hun engagement?

Of nog: kwb-sportclubs zijn volgens sommige gemeenten geen échte sportclubs en krijgen dus niet dezelfde voordelen, gemeenten vragen de volledige ledenlijst op als je recht wil hebben op subsidies of kortingstarieven op uitleenmaterialen (wat moet een gemeente met die ledenlijst?) … Om nog maar te zwijgen van de talrijke administratieve handelingen die moeten gedaan worden om nog maar een activiteit te mogen laten plaatsvinden …

En dan heb ik het nog niet gehad over de talrijke concurrentiële activiteiten die gemeenten zelf organiseren, met inzet van betaalde krachten en eigen middelen.

In gesprekken met talrijke lokale politici van divers pluimage wordt mij nochtans meermaals verteld dat het verenigingsleven, en kwb in het bijzonder, de motor zijn van het sociaal leven. Ik stel me dan ook de vraag waarom er geen omgekeerde beweging kan plaatsvinden. Een vereniging die kan genieten van een uitgebreid pakket aan activiteiten en van ondersteuning van zijn nationale organisatie zou een perfecte tandem kunnen vormen met een gemeente die buurtactiviteiten zo belangrijk vindt, om samen iedereen te betrekken bij het sociaal weefsel van de gemeente en ervoor te zorgen dat er in elke buurt wat te beleven valt. 

Wij slaan de handen graag in elkaar om hieraan te werken. Onze professionele medewerkers staan klaar om samen met de gemeenten nieuwe buurtwerkingen op te starten, om leven in de brouwerij te brengen en ervoor te zorgen dat inwoners elkaar ontmoeten en leren kennen, om zo samen te bouwen aan een nog betere buurt om in te leven.

Investeer in je buurt: met deze slogan gaat kwb op stap in gemeenten waar op dit moment geen kwb-werking (meer) actief is. Maar het kan evengoed een boodschap zijn aan alle gemeenten  Haal drempels voor het verenigingsleven weg, verlaag de administratieve lasten, bouw mee aan een positief verenigingsklimaat en zorg mee voor bruisende buurten in je gemeente. Wij staan voor je klaar! Samen zorgen we ervoor dat vrijwilligers zich niet alleen gewaardeerd voelen in de Week van de Vrijwilliger, maar zorgen we voor een klimaat waarin vrijwilligers zich een heel jaar lang gestimuleerd en gewaardeerd voelen.

Jo De Smet – bestuurder kwb

Luc VosHaal de drempels weg