Afbeelding3NWD-scaled.jpg

Nationale wandeldag Houwaart, 12 maart

sport

Op zondag 12 maart 2023 vindt in het Vlaams-Brabantse Houwaart de nationale wandeldag plaats onder de noemer ‘De Hagelandse Glorietocht’. Kwb Houwaart is klaar om iedereen het mooiste van het Hagelandse landschap te laten bewonderen, in een wandeluitstap voor jong en oud.

Houwaart heeft een unieke ligging als brede vallei gelegen tussen twee heuvelruggen. Aan de zuidelijke kant is er  de Roeselberg met zijn Roeselbergkapel en aansluitend in de vallei het Walenbos. Dit is een bos van 500 hectare ongerepte natuur, waar je verschillende zeldzame vlinders kan spotten. Je vindt er ook het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen. Aan de noordzijde van de vallei is er de Houwaartseberg, gevuld met ij­ zerzandsteen, waar men al in het jaar 1147 wijngaarden aantrof.


Er zijn vijf verschillende lussen om te wandelen.

Lus A is 9 kilometer lang en gaat door het Troosten­ bergbos. De naam zegt het zelf: een bos dat troost brengt aan elkewandelaar. Ze passeert ook langs een eeuwenoude watermolen. Wie lus B van 6,2 kilometer doet, wandelt door holle wegen en langs de Sint­Jozefkapel, overschaduwd door twee grote lindenbomen die zich in het Houwaartsgat in het midden van de wijngaarden bevinden. Met een beetje zon waan je je zelf zo in de Provence. Lus C is 11,4 kilometer en combineert bos holle wegen, wijngaar­ den, pittige klimmetjes en pure Hagelandse natuur. Lus D, van 11,5 kilometer, gaat via het Walenbos en langs de Donatuskapel naar de Vlooybergtoren, die veel mensen zullen kennen uit de tv­serie ‘Callboys’. Deze metalen trap lijkt de zwaartekracht te tarten en leidt naar een platform met zicht op het glooiende land. Lus E tot slot is een kortere lus van 7,4 kilometer. Die gaat door het Walenbos naar een golfterrein, en gaat langs de 17de­eeuwse Roeselbergkapel. Die wordt ook wel ‘Kapel ter Stokskes’ genoemd, omwille van de pelgrims die op bedevaart naar Scherpenheuvel hier hun wandelstok achter lieten. De vijf lussen kunnen gecombi­ neerd worden tot een afstand van 45,5 kilometer.

Praktisch

Zondag 12 maart

Starten tussen 6u30 en 15u

Vertrekplaats: zaal St. Denijs, Haldertstraat 11, Houwaart (Tielt­Winge)

Info: Patrick Cloots – patrick.cloots2@telenet.be

Nationale wandeldag = dubbele stempels! De eerste 1.000 wandelaars krijgen ook een verrassingspakketje.

Luc VosNationale wandeldag Houwaart, 12 maart