sint-hero.jpg

150 kwb-hulpsinten en -pieten op training in Mechelen

Bruisende buurt | Diversiteit | Polarisatie

6 december viel vroeg dit jaar, want op zaterdag 1 oktober verzamelden in Mechelen zowat 150 hulp-sinten en -pieten uit kwb-afdelingen overal ten lande. Met een dag vol ontmoeting en workshops werden ze bedankt voor hun inzet voor dit kinderfeest, en geïnspireerd om de sint of piet in zichzelf dit jaar naar een nog hoger niveau te tillen.

Vanuit verschillende hoeken van Vlaanderen kwamen kwb’ers afgezakt naar het Diocesaan Pastoraal Centrum in Mechelen, waar ze werden ontvangen door niemand minder dan de Enige Echte Sint. Na een kopje koffie en plakje cake om de innerlijke mens te versterken werd iedereen hartelijk welkom geheten door gedelegeerd bestuurder Jo, die met de vrijwilligers een brief deelde die hij van de Sint zelf had ontvangen. Vervolgens werd de dag écht afgetrapt met een keynote rond ‘nieuwschurigheid’, waarin Nathalie ons handvaten gaf om makkelijker te improviseren en flexibeler te denken.

En dan was het, hop, ieder richting eigen workshop. In ‘Sint en de kinderwereld’ leerden de deelnemers hoe kinderen Sinterklaas beleven en wat het belang van dit feest is voor hen, terwijl hun collega’s tijdens ‘De praktische Sint’ tips kregen over onder meer kleding, schmink en gedrag van een goede Sint. Op de zolder gaven de Pieten dan weer het beste van zichzelf in ‘De Pietenacademie’. Ze hesen zich allen in pak, leerden de basis van ‘piet spelen’ en vervolgens: oefenen maar! Wandelen, poseren, reageren, expressies, verplaatsing: het kwam allemaal aan bod.
Daarnaast werd er ook volop geleerd over en geëxperimenteerd met foto’s maken, kwam voor de sessie rond ‘Ieder Kind een Sint’ zowel Welzijnszorg, een ervaringsdeskundige als afdelingsondersteuner Hannes hun verhaal vertellen, en leerden deelnemers tijdens een improvisatietraining hun creativiteit, flexibiliteit en improvisatieskills aanspreken.

Na deze goedgevulde voormiddag schoof iedereen aan voor een lekkere lunch, gezellig bijpraten en ervaringen uitwisselen, om er nadien met nieuwe energie opnieuw in te vliegen voor een van de andere zes workshops.

Afsluiten deden we met een sfeervol mini-concert van Ronny Mosuse, én uiteraard nog een drankje, alvorens de hulpsinten en -pieten de weg huiswaarts aanvatten.

Bedankt aan iedereen die erbij was en er mee een fantastische dag van maakte!
De Sint, da’s op-en-top kwb!

Ariane150 kwb-hulpsinten en -pieten op training in Mechelen