vw_november_2022-scaled.jpg

Voorwoord Raak november 2022 – Een eigen twist

Meer dan 150 kwb’ers verzamelden onlangs in Mechelen om zich te laten inspireren voor hun Sinterklaasactiviteit.  Het enthousiasme droop er bij alle deelnemers af. Jong en minder jong, iedereen smeet zich in zijn rol van Sint of Piet en probeerde die rol nog te verfijnen. Deze maand al trekt Sint-Maarten rond in verschillende gemeenten en een kleine maand later is het de beurt aan Sint-Nicolaas. Kwb is vermoedelijk de grootste leverancier van hulpsinten en pieten in Vlaanderen, en dat is natuurlijk niet zomaar.

Kwb-vrijwilligers zetten zich namelijk in het bijzonder in om de mensen rondom hen, in hun buurt, bij elkaar te brengen en hen een fijne tijd te laten beleven. Een kwb-vrijwilliger doet dat helemaal niet voor zichzelf. Een glimlach toveren op het gezicht van de kinderen of (groot)ouders en grootouders, daar heeft een kwb-vrijwilliger het meest deugd van.

Of wat te denken van de vele vrijwilligers die met hun actie ‘Ieder Kind een Sint’ nog steeds speelgoed inzamelen om ervoor te zorgen dat de Sint dit jaar geen enkel huis in de buurt voorbij zal rijden? Of Wichelen, waar Den Beer op ronde gaat om geld te verzamelen waarmee Sint-Maarten dan mooie geschenken voor alle kinderen kan kopen? Ook dat is kwb.

Het zijn tradities waar onze kwb-vrijwilligers steeds hun eigen twist aan geven. Zij maken van elke activiteit een activiteit op maat van de buurt of het dorp waar zij actief zijn. Geen enkele activiteit is dezelfde en iedereen wordt erbij betrokken, iedereen is welkom! Op die manier brengen ze mensen bij elkaar en voelt iedereen zich nog een beetje meer thuis in hun buurt.

Onze kwb-vrijwilligers van elke activiteit een activiteit op maat van hun buurt of dorp

De laatste weken had ik enkele gesprekken met mensen die het verenigingsleven niet zo goed kenden. Toen ik, uiteraard met veel enthousiasme, vertelde over wat onze afdelingen allemaal organiseren, stonden ze een eerste keer versteld. Toen ik hen duidelijk maakte waarom ze dat deden, werd de bewondering nog groter. En toen ze konden vaststellen aan wat voor democratische tarieven die vrijwilligers dat organiseerden, viel hun mond helemaal open.

Er is zoveel te doen tegenwoordig, maar de laatste maanden moeten vele gezinnen toch een beetje kiezen. Een pretpark, de kermis, een optreden of een uitstap, we doen het nog wel maar met mate. Maar velen waren bijna vergeten dat er in de buurt ook heel leuke dingen georganiseerd worden. Bovendien leren ze er nieuwe mensen kennen uit de buurt, en de kinderen kennen elkaar vaak al vanop school. En bovendien: het is allemaal heel erg betaalbaar.

De vraag die men mij vaak stelde: is dat wel voor mij? Ben ik daar welkom? Ik ken er niemand, ben ook geen lid van jullie vereniging. Men is mij nooit komen vragen om deel te nemen. Ik antwoordde kordaat: kom gewoon eens een kijkje nemen, Kom Wat Beleven. Je zal er met open armen ontvangen worden.

Misschien een tip voor de hulpsinten van kwb: nodig de papa’s en mama’s eens uit voor een leuke activiteit de komende weken. Vertel hen dat ze zeker welkom zijn en dat jullie dat vooral doen om er hier een nog leukere buurt van te maken en ervoor te zorgen dat iedereen zich nog meer thuis voelt. Want een vereniging is een traditie die we bij kwb graag blijven omarmen. Want wat is er leuker dan een activiteit vlakbij met mensen die je de dag erna weer ontmoet op straat of bij de bakker? Om dan na te praten en tegen elkaar te vertellen hoe leuk het was bij kwb!

ArianeVoorwoord Raak november 2022 – Een eigen twist