vw_oktober_2022.jpg

Voorwoord Raak oktober 2022 – Onze energie in eigen handen

Actie

Met zijn allen wachten we (alweer) bang de winter af. Vorig jaar hadden we het nog over een virus. Dit jaar maken we ons flink wat zorgen over onze energiefactuur. Voor velen is die factuur nu al niet meer betaalbaar. We maken ons ook zorgen over de inflatie, alles wordt duurder. Daarnaast krijgen we te maken met een stijgende rente. (Kunnen onze kinderen ooit nog een eigen woning kopen, of wat als ik mijn energiefactuur niet kan betalen en moet lenen om mijn schulden af te lossen?) We krijgen geen rust, de nervositeit neemt de bovenhand …

En onze verbazing stijgt, want we horen dat onze elektriciteitstarieven worden bepaald op basis van de duurste leverancier … en dus helemaal geen verband houden met de werkelijke kostprijs. In de sector die ons het meest pijn doet, worden dus op ditzelfde moment ook de grootste winsten gemaakt … Hoog tijd om die winsten af te romen enerzijds, en anderzijds om de energieopwekking terug in eigen handen te nemen!

Dat kan via coöperatieven, die onder meer bouwen aan expertise om energiegemeenschappen op te bouwen. In Mechelen werd onlangs een sociale woonwijk vol met zonnepanelen gelegd – de bewoners zullen snel een nóg goedkoper tarief betalen dan het sociaal tarief. Een concept om over na te denken.

Gelukkig vinden meer en meer pogingen tot energie- en zonnedelen hun weg bij onze overheden

In een eerder voorwoord (Raak maart 2022) vertelde ik al dat je dat ook zelf zou kunnen. Ik had het toen bijvoorbeeld over zonnedelen. Gelukkig vinden meer en meer pogingen tot energie- en zonnedelen hun weg bij onze overheden, maar in crisistijden kan je op dat vlak wel een stapje bij zetten. Er zitten in de huidige systemen zoveel drempels ingebouwd dat je haast een superspecialist moet zijn om dit in realiteit om te zetten, en dat terwijl het volgens mij zoveel eenvoudiger kan.

Ik herhaal mijn oproep van maart: bewoners van appartementsgebouwen of woningen die een slechte zonligging hebben (door schaduw bijvoorbeeld) kunnen op dit moment niet investeren in zonnepanelen voor eigen energieopwekking. Geef hen de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen op daken van grote gebouwen of in zonneparken. De opbrengst van hun zonnepanelen kan dan in korting worden gebracht op hun energiefactuur, en zo geef je weer duizenden mensen de kans mee te investeren in een vergroening van onze energiemarkt.

Daarnaast wil ik ook mijn pleidooi herhalen van investeringscoöperatieven die woningen verduurzamen of energiezuiniger maken. De terugbetaling van deze investeringen kan dan met het uitgespaarde budget op energiekosten. Dit is een voorstel dat al jarenlang wordt geopperd, maar we zien geen (of alleszins te weinig) vooruitgang. We zijn als kwb erg tevreden dat socialehuisvestingmaatschappijen aan de slag gaan met duurzame investeringen in sociale woningen, maar we weten dat er ook een hele groep woningeigenaars zijn die zich uit de naad werken om hun lening af te betalen en geen cent meer over houden om energiebesparende investeringen te doen. Ook deze heel grote groep mensen moet begeleid en ondersteund worden, en een flinke duw in de rug krijgen.

Als kwb steken we graag de hand uit naar de overheid om hieraan te werken, want samen kunnen we dit verwezenlijken. Laat ons samen een systeem uitdenken en laten we mensen in onze buurt informeren over wat er mogelijk is. Samen maken we onze buurten nog warmer en beter!

ArianeVoorwoord Raak oktober 2022 – Onze energie in eigen handen