Sporten-in-warm-weer-scaled.jpeg

Negen tips voor sporten bij warm weer

Sport

 Het is (erg) warm weer, en dat blijft nog wel even zo. Toch wil je misschien graag sporten. Waar moet je rekening mee houden als je gaat sporten bij hoge temperaturen? We geven je 9 tips.

1. Vermijd het heetst van de dag.
Bij tropische temperaturen is het niet altijd verstandig om te gaan sporten, zeker niet in de vroege namiddag (tussen 12u en 16u). Je sporten dan ook best op de koelste momenten van de dag: ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.

2. Drink op tijd.
Het vocht dat je verliest tijdens het sporten moet je weer aanvullen. Begin ruim voor je gaat sporten met drinken, en wacht niet tot je dorst krijgt. Dan is het te laat.

3. Draag kleding die ademt.
Draag zoveel mogelijk luchtige sportkleding te dragen die ‘ademt’. Kleding die zweet en warmte vasthoudt, wil je bij hoge temperaturen graag voorkomen.

4. Bescherm jezelf tegen de zon.
En smeer je op tijd in. De meeste zonnecrèmes beginnen pas bescherming te bieden na 15 tot 30 minuten. Ga je in of op het water sporten? Gebruik dan een zonnebrandcrème op mineraalbasis, omdat dit de uv-straling reflecteert in plaats van absorbeert. Zo loop je minder kans om te verbranden. Vergeet ook niet om je nadien opnieuw in te smeren; zonnecrèmes zijn zelden echt waterbestendig.

5. Bouw rustig op.
Bij hitte moet je lichaam hard(er) werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom sport je best wat minder als het warm is én wat minder had. Geef je lichaam ook de kans om gewoon te worden aan de warmte door rustig te starten. Doe je warming-up bijvoorbeeld in de schaduw.

6. Houd je lichaam koel tijdens het sporten.
Probeer tijdens het sporten jezelf af te koelen, door bijvoorbeeld je hoofd nat te maken met water, een natte pet op te doen of je T-shirt nat te maken.

7. Koel je lichaam ook van binnenuit.
Door het verlagen van de kerntemperatuur van je lichaam bescherm je jezelf tegen hogere temperaturen. Je kan dit onder meer doen door koude dranken te drinken of een waterijsje te eten.

8. Vergeet je coolingdown niet.
Stop niet abrupt met sporten, want dan kan je bloeddruk te snel dalen. Doe na afloop een goede coolingdown, drink en eet erna voldoende en trek droge kleding aan. Zorg daarom na afloop voor een goede coolingdown. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan.

9. Luister naar je lichaam.
Voel je je tijdens het sporten niet zo lekker? Neem geen risico. Doe het rustiger, of stop met sporten en probeer het op een koeler moment opnieuw.

StevenNegen tips voor sporten bij warm weer