wortel2.jpg

Kwb houdt mensen uit de eenzaamheid

Bruisende buurt

Enkele maanden geleden hield kwb een bevraging. We vroegen jullie naar jezelf, je buurt en kwb. Zo wilden we de impact die kwb heeft in kaart brengen. Niet minder dan 1.428 leden vulden onze bevraging in, bedankt! We spraken met gedelegeerd bestuurder Jo De Smet over deze resultaten.

Vraag 1: Hoe voel je je in het algemeen in je buurt?

Jo: “Meer dan 60 procent geeft aan zich goed te voelen in zijn of haar buurt, en nog eens een derde antwoordde ‘zeer goed’. Bij wie af en toe of regelmatig een taak opneemt als vrijwilliger ligt dit cijfer zelfs nog iets hoger. Geen opvallend resultaat dus, wel eentje waar we uiteraard zeer blij mee zijn!”

Vraag 2: Heb je voldoende sociale contacten in je buurt?

Jo: “Ongeveer twee derde van de respondenten antwoordt hierop positief. Opvallend is dat waar bij leden nog bijna 1 op de 5 zegt niet zoveel contacten te hebben dit bij vrijwilligers en zeker bestuursleden veel lager ligt. Met andere woorden: hoe groter het engagement in kwb, hoe meer sociale contacten in de buurt iemand heeft. Dat betekent niet perse dat het ene tot het andere leidt, wél dat de twee verbonden zijn met elkaar.”

“67 procent van de mensen die zei weinig sociale contacten hebben, heeft er meer door kwb. Oftewel: door komen mensen niet terecht in sociaal isolement.”

Vraag 3: Zorgt kwb ervoor dat je meer sociale contacten hebt?

Jo: “Bijna 8 op de 10 leden antwoordt volmondig ja op deze vraag, en daar zijn we uiteraard heel blij om. Ook hier ligt het cijfer bij vrijwilligers en bestuursleden iets hoger. Niet onlogisch: wie meer engagement neemt binnen kwb, heeft in het kader van dit engagement wellicht veel sociale contacten. Helaas moeten we ook constateren dat voor 1 op de 10 leden kwb niet voor meer contact zorgt. Er is echter een belangrijke nuance: 67 procent van de mensen die zei weinig sociale contacten hebben, heeft er meer door kwb. Oftewel: door komen mensen niet terecht in sociaal isolement.”

Vraag 4: Hoe tevreden ben je over het aanbod van je afdeling?

Jo: “Meer dan 75 procent van de leden is blij met wat zijn of haar afdeling aanbiedt – een pluim op de hoed van al onze besturen! Algemeen genomen zijn ook hier bestuursleden en wie af en toe een handje toesteekt iets positiever. Dat is logisch, aangezien zij vaak mee aan het roer van het programma staan.”

Vraag 5: Vind je dat iedereen kan deelnemen in je afdeling?

Jo: “Een overweldigende meerderheid – bijna 80 procent van de leden en helpers, en 90 procent van de bestuursleden – vindt dat kwb-activiteiten en kwb-werking voor iedereen toegankelijk zijn. Een aantal respondenten geven echter belangrijke nuances aan: dat de afdeling toegankelijk is, betekent niet automatisch dat iedereen bereikt wordt. Jongeren, mensen van allochtone origine … zijn allemaal welkom, maar het is niet eenvoudig om hen tot in de afdeling te krijgen. Heel vaak gebeurt dit wel als deelnemer, maar de stap naar lidmaatschap is niet zo vanzelfsprekend.”

StevenKwb houdt mensen uit de eenzaamheid