13_buurtluisteraar-scaled.jpeg

Luisterende oren vind je overal

 

bruisendebuurt

Een op de vier mensen heeft niemand in de buurt voor een goed gesprek

Luisterende oren vind je overal

Meer dan drie kwart van de inwoners van kwb-buurten heeft altijd iemand in de buurt voor een goed gesprek, blijkt uit de resultaten van de Buurtluisteraar. Helaas heeft ook 23 procent – bijna een op de vier dus – dat niet.

En dat is een zorgwekkende conclusie, want een luisterend oor is vaak van onschatbare waarde. Mensen hebben immers nood aan zich gehoord voelen, aan vertellen en ventileren, aan ontmoeting, verbinding en echt contact.

Eenzaamheid schaadt gezondheid

Dat bijna een kwart van de Vlamingen niemand in de buurt heeft om mee te praten kadert in een andere onrustwekkende evolutie: de eenzaamheid in onze buurten neemt toe. Uit recent onderzoekt blijkt dat zo’n 17 procent van alle Belgen zich eenzaam voelt, en geïsoleerd voelt van anderen. Bovendien nam ergens in West-Europa nam de eenzaamheid bij (alleenstaande) ouderen zo sterk toe sinds corona als in België, en blijkt uit cijfers dat ook maar liefst 1 op de 6 jongeren zich eenzaam voelt.
Eenzaamheid is met andere woorden in alle groepen aanwezig én heeft grote gevolgen: het houdt bijvoorbeeld heel wat gezondheidsrisico’s in, zoals een verhoogde kans op hartziekten en dementie. Meer zelfs: uit de analyse van Uit de analyse van resultaten van 148 studies bleek dat mensen met goede sociale relaties de helft (!) meer kans hadden om 7,5 jaar later nog in leven te zijn dan wie zich eenzaam voelt.

In levende lijve

Bovendien bevestigt onderzoek telkens opnieuw dat sociale contacten en connectie erg belangrijk zijn voor geluk, én dat de buurt en buurtinitiatieven hierin een grote rol spelen. Face-to-face contact is immers veel waardevoller dan online contact, blijkt ook uit onderzoek: communicatie in levende lijve zorgt ervoor dat mensen zich minder eenzaam en verdrietig, en meer gesteund en gelukkig voelen, dan wanneer ze communiceren via online platformen of telefoongesprekken. Zelfs bij live videogesprekken voelde mensen zich al heel wat eenzamer en minder gelukkig. Met andere woorden: de fysieke nabijheid van een gesprekspartner is cruciaal om verbinding te voelen.

“Ik heb een goed contact met de meeste buren voor een gesprek, dit kan gewoon onderweg zijn of bij de mensen thuis even langs gaan om te praten over koetjes en kalfjes. De dingen des levens.”

Kwb werpt dam op

Eenzaamheid vormt met andere woorden een belangrijke maatschappelijke uitdaging voor de komende jaren en decennia. Een uitdaging waar kwb als geen ander aan kan tegemoetkomen. De laagdrempelige ontmoetings- en contactmogelijkheden die wij creëren werpen – op voorwaarde dat we iedereen proberen te bereiken, ook wie ons nog niet kent – een dam op tegen de uitdijende eenzaamheidsepidemie. Door mensen face-to-face samen te brengen, samen dingen te laten beleven en in gesprek te laten gaan, werken we aan kwaliteitsvolle relaties tussen buren, die de eenzaamheid verminderen en de verbinding vergroten. En daar wordt iedereen beter van.

 

 

StevenLuisterende oren vind je overal