12_kwbnieuws_lommel1.png

Kwb Lommel Kattenbos leert bij over autisme

 

bruisendebuurt

Halfweg februari verzamelden maar liefst 50 mensen – ouders, grootouders en leerkrachten – om tijdens een inleefavond te ervaren wat autisme inhoudt. Marc Peeters, vrijwilligers bij de Vlaamse Vereniging Autisme, leidde de avond samen met zijn collega in goede banen. Met enkele opdrachten wilden ze de deelnemers ervaringen laten beleven die dichtbij het gevoel staan dat mensen met autisme hebben.

In een eerste oefening werd geprobeerd hen zintuigelijk te overprikkelen, wan ook iemand met autisme krijgt snel te veel prikkels. Geluid bijvoorbeeld kan bij hen een grote stressbron zijn. Daarna werd er een kaartspel gespeeld … maar niet iedereen kende de regels, wat voor frustratie zorgde. Ook wie autisme heeft, kent of begrijpt sociale en maatschappelijke regels vaak niet.

De deelnemers kregen bij elke oefening duiding om alles beter te begrijpen. Zo krijgen ze een betere kijk op de wereld van het autisme.
“Ook al heb je al uren, dagen, weken boeken gelezen over autisme, in één inleefavond heb je meer geleerd dan alle lectuur samen”, vatte een deelnemers zijn ervaring samen. “Het is een avond die continue de aandacht vraagt”, vulde een ander aan. “Er is geen moment dat je gedacht kan afdwalen. Het is zo zorgvuldig en aangrijpend gebracht dat het haar op je armen van begin tot eind recht blijft staan.”
(Tekst deels gebaseerd op een artikel van www.intergazet.be.)

Geprikkeld om zelf ook een inleefavond autisme te organiseren? Bekijk hier al onze info

 

StevenKwb Lommel Kattenbos leert bij over autisme