afbeelding-voorwoord-april-scaled.jpg

Een grandioos signaal van hoop

 

bruisendebuurt

Voorwoord van de Raak.

Alles klinkt zo hard vandaag. Zachtheid wordt in de verdomhoek geduwd. Ik merk het overal. Geradicaliseerde wereldleiders steken overal de kop op, ze deinzen er niet voor terug om oorlog te voeren, te vergiftigen, te ontvoeren, gevangen te nemen. In meer en meer landen mag je geen andere mening hebben. Daardoor neemt radicalisme natuurlijk nog verder toe. En vooral: we zien geen beterschap. Het wordt precies alleen maar erger.

Meer dan de helft van de Belgen wil liever een autoritair leider aan het hoofd van ons land, die zelfs geen verantwoording moet afleggen aan parlement of bij verkiezingen. We plooien terug op onszelf, onze familie, onze groep en kijken angstig rond ons heen. We zijn bang voor de ander en bang voor wat gaat komen.

Nog nooit schreef ik zo’n zwartgallige inleidende alinea’s in mijn voorwoord. Ik ben namelijk een positieve geest. Mijn glas is altijd halfvol en bij de eerste zwaluw begint bij mij de lente wél. En na het schrijven van zo’n twee donkere alinea’s voel ik ook de drang om me te herpakken.

Want gelukkig zijn wij er nog, denk ik dan. Vrijwilligers van kwb en andere verenigingen die ondanks die signalen elke dag, helemaal vrijwillig, zonder enig belang, het beste uit anderen naar boven willen halen, die een positief verhaal willen schrijven en nadenken over hoe we het samen beter kunnen. Die een grandioos signaal van hoop willen uitroepen en mensen bij elkaar willen brengen, en niet alleen bij hun eigen familie of groep; wij willen iedereen in onze buurt bij elkaar brengen.

We willen laten zien dat we samen veel kunnen, dat solidariteit geen loos begrip hoeft te zijn en dat we elkaar nodig hebben in goede en slechte tijden. We smeden plannen om meer vrolijkheid en positiviteit in onze buurt te brengen en werken leuke ideeën verder uit, waar iedereen blij van wordt. Zo’n mensen hebben we veel meer nodig. Het werpt een dam op tegen het fatalistisch denkpatroon dat velen beginnen aan te nemen. 

En alles begint bij luisteren, zegt men bij Radio 1. Dat is een slogan die perfect bij ons zou passen  Onze kwb-vrijwilligers nemen de tijd om elkaar te ontmoeten, elkaar te helpen, elkaar te ondersteunen én naar elkaar te luisteren. Daar ligt een grote opdracht voor ons allemaal. Iemand met een somber wereldbeeld heeft vaak nood aan een luisterend oor en is eigenlijk ook zoekend naar geluk. 

Bij het begin van de zonnige maanden kijk ik altijd hoopvol naar de toekomst. Ondanks alle onheilspellende berichten wil ik een positief zonnetje blijven dat graag tijd vrijmaakt om naar anderen te luisteren, begrip te tonen en samen leuke momenten te beleven. Ik nodig iedereen uit om uit zijn kot te komen en mee te doen aan allerlei initiatieven die zorgen voor verbinding tussen mensen. Laat de zon maar schijnen, kwb en vooral de vrijwilligers zullen er samen met jou een mooie zomer van maken!

Jo De Smet – Gedelegeerd bestuurder Kwb

 

StevenEen grandioos signaal van hoop