12-13_buurtluisteraar_grafiek3-scaled.jpg

Kwb-vrijwilligers, b(r)ouwers van toegankelijke buurtactiviteiten

 

bruisendebuurt

Tijdens de Week van de Vrijwilliger zetten we graag de schijnwerpers op onze duizenden vrijwilligers: de drijvende kracht van onze kwb-werking. Zij zijn het kloppende hart van onze organisatie. Ze spelen een cruciale rol bij het verbinden van mensen, onder meer door het organiseren van talloze activiteiten die doordringen tot in de kern van onze samenleving. Zo zorgen de vrijwilligers niet enkel dat deelnemers verrijkt worden met kennis en inzichten, ze brengen ook concrete veranderingen tot stand.
Tekst: Jochen Skzilny

Het project Buurtluisteraar luisterde naar 3.500 gezinnen in de vele kwb-buurten. Een van de vragen was: ‘Kan iedereen deelnemen aan activiteiten in je buurt?’ Daaruit kwamen drie conclusies naar voor:

  • Kwb doet het goed in de buurt, met duizenden activiteiten!
  • Kwb-activiteiten staan open voor iedereen.
  • Werken aan sociaal isolement blijft belangrijk.

Kwb doet het goed in de buurt

Allereerst: uit de cijfers en commentaren blijkt dat kwb het goed doet. Na de coronacrisis trokken de kwb-groepen zich ongelooflijk snel terug op gang. Om een idee te geven van de omvang: de ongeveer 500 plaatselijke kwb-groepen organiseerden in 2023 samen niet minder dan 9.357 activiteiten!

  • 2021: 6.314
  • 2022: 8.284
  • 2023: 9.357

Kwb-activiteiten staan open voor iedereen

Een tweede conclusie: er zijn weinig tot geen drempels om deel te nemen aan kwb- en andere activiteiten in de buurt. Ook niet aan kwb-activiteiten. Een kleine 60 procent van de respondenten geeft aan dat er amper drempels zijn om deel te nemen.

Kan iedereen deelnemen aan activiteiten?

Hieronder zie je de cijfers die we uit de buurtluisteraar gehaald hebben.

  • Er zijn drempels: 12%
  • Neutraal: 30%
  • Er zijn weinig tot geen drempels: 59%

Uit de commentaren komen promotie en het kenbaar maken van activiteiten naar voren als een belangrijke voorwaarde om deel te (kunnen) nemen. Wil je hier als afdeling meer op inzetten? Kijk op boek je promoworkshop voor alle info over onze gratis communicatie- en promotievormingen!

De uitdaging: sociaal isolement in de buurt aanpakken

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Jammer genoeg niet. Er zijn nog steeds behoorlijk wat mensen die weinig tot geen contacten hebben in de buurt, en dus als het ware in sociaal isolement leven. Hier ligt een uitdaging voor kwb: elke kwb-groep heeft hiervoor immers de juiste instrumenten in handen. Want wat blijkt? Kwb-leden geven aan dat ze net door kwb meer sociale contacten hebben! Meer nog: van de groep mensen die zeggen dat ze weinig sociale contacten hebben, zegt twee derde dat kwb ervoor gezorgd heeft dat ze toch nog enkele sociale contacten hebben. Met andre woorden: kwb houdt mensen uit de eenzaamheid, zoveel is duidelijk. De uitdaging bestaat erin om hier nog meer op in te zetten. Een derde van de mensen met weinig sociale contacten zeggen immers dat ook kwb er (nog) niet in slaagt om hier een oplossing voor te bieden. Werk aan de winkel dus!


Buurtbank
Een van de manieren om als afdeling te werken aan het doorbreken van sociaal isolement, is het creëren van plaatsen waar ontmoeting tussen burgen mogelijk is. Om dat te verwezenlijken kan je een bank in de buurt tot ‘luisterbank’ maken. Op de bank kan je stickers met vragen of symbolen plakken om het gesprek te stimuleren. Je kan uiteraard zelf een bank maken, maar je kan ook vragen aan de gemeente of je er eentje mag omdopen tot luisterbank. Mag het nog net iets meer? Creëer dan ‘luistermomenten’ aan de bank: een vast tijdstip in de week waarop er een vrijwilliger met een luisterend oor zit.
Meer weten? Kijk op www.buurtluisteraar.be/actie.

Kwb zal de komende periode extra inspanningen leveren om activiteiten, acties of methodieken uit te werken om mensen in sociaal isolement te betrekken bij jullie kwb-groep. Je hoort er alles over op onze Smaakmakers, waar je ook het nieuwe activiteitenaanbod kan ontdekken en andere kwb’ers kan ontmoeten. Jij komt toch ook?

  • maandag 13 mei in Malle
  • woensdag 15 mei in Wommelgem
  • donderdag 23 mei in Schaarbeek
  • zaterdag 25 mei in Wichelen
  • maandag 27 mei in Beselare
  • dinsdag 28 mei in Gooik
  • woensdag 29 mei in Houwaart
  • donderdag 30 mei in Lichtervelde
  • vrijdag 31 mei in St-Amandsberg

De data voor provincie Limburg en twee extra data in de provincie Antwerpen zijn op het moment dat deze Raak naar de drukker gaat nog niet gekend. Hou www.kwb.be/smaakmakers in het oog voor alle data en locaties!

StevenKwb-vrijwilligers, b(r)ouwers van toegankelijke buurtactiviteiten