Afbeelding-voorwoord-Raak-maart-2024.png

Laat vrijwilligers vrijwilligers zijn

 

bruisendebuurt

Voorwoord van de Raak.

Met dit motto onderstreept kwb het belang van echte vrijwilligers, zoals die van kwb. Het zijn immers vrijwilligers die activiteiten organiseren en samenkomen voor anderen in hun buurt.  Ze doen dit volledig onbaatzuchtig, gewoon omdat ze het belang inzien van een buurt waar er kansen zijn om elkaar te ontmoeten, om elkaar te leren kennen, om te luisteren naar elkaar en om het samenleven in de buurt nog beter te maken.

Gemeenten zien daar wel wat in. Heel wat gemeenten lanceren immers oproepen naar buurten om initiatieven te nemen en belonen hen met een mooie toelage. Nog beter zou het zijn om die groepen te omarmen en er echte verenigingen van te maken. Onze medewerkers staan klaar om met hen aan de slag te gaan en er geen eenmalige activiteit van te maken maar net meer mensen te betrekken met een verscheiden aanbod aan activiteiten.

Buurt na buurt, plein na plein, dorp na dorp, kunnen we ervoor zorgen dat er groepen ontstaan die werken aan verbinding in hun omgeving.  Dat is onze taak, daar zijn we goed in. En we steken graag onze hand uit om dat waar te maken.

Maar teveel nog zien we oproepen naar vrijwilligers die tegen een vergoeding taken opnemen bij de gemeente, in dienstencentra, op speelpleinen, vaak met dezelfde soort activiteiten als onze kwb-afdelingen organiseren. Of gemeenten steken een cursusaanbod en een podiumaanbod in elkaar die lijnrecht concurreren met initiatieven die we zelf organiseren. Een vraag tot samenwerking rond dit aanbod zien we maar met mondjesmaat.

Ik zie het echter als taak van een gemeente om er net voor te zorgen dat meer mensen zich inzetten bij verenigingen, om zo een bruisende gemeente te worden. Initiatieven van onderuit moeten volop gesteund worden. Inwoners moeten aangemoedigd worden om naar activiteiten van verenigingen te gaan en daar anderen te ontmoeten. Het is eens iets anders dan een nieuwjaarsdrink of een optreden in het cultuurcentrum, maar een activiteit van ons, van jullie, probeert altijd te zorgen voor échte verbinding tussen mensen.

En dat doen jullie, kwb-vrijwilligers, op een fantastische manier. Ik wil jullie enorm bedanken voor jullie inzet die jullie tonen. Zonder het soms te beseffen, maken jullie van jullie dorp of gemeente een veel leukere plaats waar kansen zijn om elkaar te ontmoeten. Blijf dit doen! Blijf enthousiast organiseren, blijf mensen bij elkaar brengen, blijf luisteren en nadenken over hoe het beter kan.

Want zonder jullie zou deze lente een pak frisser worden …

Jo De Smet – Gedelegeerd bestuurder Kwb

 

StevenLaat vrijwilligers vrijwilligers zijn