10-11_kwbnieuws14-scaled.jpg

Driekoningentocht 2024 in laag Schaarbeek

 

bruisendebuurt

“Diversiteit, solidariteit en hoop in 1030”

Op de eerste zondag na nieuwjaar spoorden vanuit alle hoeken van het land bijna 400 deelnemers naar het station van Schaarbeek, het startpunt van de Driekoningentocht 2024. Die had ‘I love divers 1030’ als centraal thema. Raak wandelde mee met de groep van gids Pierre.

In redelijk koude omstandigheden, met zelfs een vlokje sneeuw aan de start, maar goed ingeduffeld trok de groep op pad. Voor de eerste halte moesten we niet ver gaan, want vlak voor het station stond Daniel Alliet ons al op te wachten, met wat info over dit beschermd monument. Na een klein omwegje langs het oude ‘Train Hostel’, dat momenteel gebruikt wordt door het Waalse Rode Kruis om zo’n 110 mensen onderdak te verlenen, was daar al de eerste ‘klim’. Via de Huart Hamoirlaan wandelden we tot aan het Monument voor de Troepen der Afrikaanse Veldtochten, waar Meijan ons stond op te wachten. Na wat info over het monument zelf vertelde Meijan, die op zijn 3 jaar vanuit Congo naar België kwam, het persoonlijk relaas van zijn aankomst in België, welke impact zijn huidskleur had en heeft op zijn leven hier, en hoe hij kijkt naar de kolonisering.

250 leerlingen van 25 nationaliteiten met een korte tussenstop in de Heilige Familie-kerk ging het via de Eugène Demolderlaan naar het Verboeckhovenplein, ook wel ‘De berenkuil’ genoemd. Dit plein, een centraal punt in de commotie en strijd rond de mobiliteitsplannen in Schaarbeek, vormde het vertrekpunt voor het verhaal rond de Schaarbeekse mobiliteit en verkeersveiligheid, dat gepaard gaat met heel wat tegenstrijdige belangen en dus helaas ook polarisatie.

De volgende stop beloofde wat verwarming van lijf en ziel: in de Paviljoenschool konden we ons warmen aan een heerlijk tasje soep, gemaakt door het Schaarbeekse initiatief ‘Le sourire des femmes’, en luisteren naar zowel Welzijnszorg als Sven, de directeur van de school. Yuna van Welzijnszorg nam ons mee in de projecten die zij doen en hun najaarscampagne ‘De strijd tegen armoede winnen we samen’. Sven gaf een boeiende uiteenzetting over het bijzondere pedagogische project van hun diverse school, waar 250 kinderen van maar liefst 25 nationaliteiten school lopen, waarmee ze ook een verschil proberen te maken in het leven buiten de schoolmuren. Dit doen ze met onder meer gratis soep voor de kleuters, goedkope warme maaltijden, uiteenlopende naschoolse activiteiten en het actief betrekken van de ouders.

Kriekenbier
Een klein stukje verder was het alweer tijd voor de laatste tussenstop: de ruimte waar binnenkort een nieuw spoorwegpark zou moeten verrijzen, wordt ook nu al volop benut voor sociale initiatieven allerhande. Zo zijn er oude garageboxen waar verschillende groepen en projecten hun plek vinden, en heeft de Schaarbeekse Fietsbieb er haar onderkomen. Met zicht op de grond waar ‘le futur parc’ zou moeten komen, vertelde Olivier ons over de projecten van vzw NoWayBack: van particulieren kriekelaars laten planten om met de opbrengst het lokaal krieken bier Kriot te maken, tot impact hebben op het waterbeheer op bouwwerven, en veel meer.

Aangekomen op het eindpunt, gemeenschapscentrum De Kriekelaar, werden alle dappere wandelaars getrakteerd op een warm drankje, een hapje én livemuziek van Theater Van A tot Z. Dit superdivers koor, samengesteld uit nieuwkomers die Nederlands aan het leren zijn, bracht er enkele (Nederlandstalige) nummers uit hun nieuwe voorstelling ‘Dag vreemde man’. Een mooie en passende slotnoot van een koude maar meer dan geslaagde editie!

 

Bekijk hier de brochure

StevenDriekoningentocht 2024 in laag Schaarbeek