10_kwbnieuws_Alix-scaled-e1688366014905.jpg

Drie BV’s over hun buurt

Bruisende buurt

 

“Belangrijk om elkaar te begroeten”

Met de Buurtluisteraar, die je in september samen met Raak zal ontvangen, geef je je mening over 14 thema’s in jouw buurt. Zo schets je, samen met anderen, een beeld van jouw buurt: haar positieve kanten, maar ook haar uitdagingen en knelpunten. Hier kan kwb dan mee aan de slag om verandering waar te maken. Alle vragen worden gesteld door een BV. Wij lieten drie van hen alvast aan het woord over hún buurt.


Dimitri Leue woont in de Antwerpse wijk Groenenhoek

Wat vind jij belangrijk in je buurt?

“Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste. Niet alleen voor kinderen, fietsers, voetgangers en steppers, maar ook voor de automobilisten. Wij hebben een bijzonder compacte buurt: veel winkels, veel pleintjes, veel parkjes … dus wat dat betreft hebben wij niet te klagen. Tijdens de coronaperiode hadden we zelfs afwisseling binnen een straal van een kilometer, maar in deze stedelijke context is veiligheid het belangrijkste voor mij. Onze straat is zogezegd dertig kilometer per uur, maar er razen soms wagens tegen negentig per uur door, waanzin.”

Als je een ding zou kunnen veranderen in je buurt, wat zou dat dan zijn?

“De vele straten met kasseien zou ik willen veranderen, liefst in fietsstraten. Onze fietsen rammelen kapot en echt goed kan dit niet zijn voor de gewrichten. Ik heb niets met kasseien. Hou die maar voor Parijs-Roubaix, hier in Berchem horen ze niet thuis.”

Omschrijf je buurt in drie woorden.

“Groenenhoek is: lawaaierig (vliegtuigen, auto’s over kasseien, de ring), gemoedelijk (hier is niemand die hier niet moet zijn, de mensen praten met elkaar bij de sorteerstraatjes of op de pleintjes) en centraal (wij zijn meteen op een autostrade, bij een treinstation, tram, bus, zelfs vliegtuig).”

 


Alix Konadu woont in Brussel

Wat vind jij belangrijk in je buurt?

“Dat er een grote diversiteit aan mensen wonen (generaties, achtergronden, talen …) en dat er een plein met groen in de buurt is waar mensen kunnen samenkomen.”

Als je een ding zou kunnen veranderen in je buurt, wat zou dat dan zijn?

“De voetpaden heraanleggen zodat mensen die minder goed te been zijn niet struikelen over gaten en losliggende kasseien. Zodat mensen in een rolstoel, of met een rollator, kinderwagen of caddy zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.”

Omschrijf je buurt in drie woorden.

“Divers, bruisend, rustig. Een bruisende buurt in Brussel waar de mensen elkaar kennen met verschillende groene pleintjes, sociale cohesie, cafeetjes en toch rustig in de nacht.”


Zebraman (Alain Rinckhout) woont in Sint-Niklaas

Wat vind jij belangrijk in je buurt?

“Een autoluwe buurt en mensen die elkaar begroeten. Weinig verkeer schept rust in deze snelle en drukke samenleving. Net daarom is het belangrijk dat we elkaar begroeten, te beginnen in onze eigen buurt. Dit schept een onzichtbare band en geeft een gevoel van een echte, geen digitale samenhorigheid.”

Als je een ding zou kunnen veranderen in je buurt, wat zou dat dan zijn?

“Als er iets is dat ik in mijn eigen en bij uitbreiding alle buurten zou veranderen, is het bomen. Ik ben van bomen beginnen houden door er enkele jaren geleden een theatervoorstelling over te hebben gemaakt. Een beetje research doet wonderen! Bomen geven zuurstof, schaduw, sfeer, verkoeling, woonst aan keiveel dieren, houden water bij en versieren het lelijke saaie asfalt! En hebben hun eigen internet, het Wood Wide Web. Echt waar, Google it!”

Omschrijf je buurt in drie woorden.

“Rustig, charmant, volks.”

 

ArianeDrie BV’s over hun buurt