pexels-team-evelo-15022760-scaled.jpg

Veilig elektrisch fietsen? Kwb zet je op weg met een workshop

 


Bruisende buurt

Vorige week raakten in Sint-Niklaas twee elektrische fietsers zwaargewond bij een ongeval. Een van hen ligt nog steeds in coma. Zij zijn verre van de eerste slachtoffers: het aantal ongevallen waarbij elektrische fietsen betrokken zijn, neemt al jaren (sterk) toe. Tussen 2005 en 2022 steeg bovendien het aandeel fietsers onder de verkeersdoden: van 2,4% in 2015 (15 doden) naar 6,7% in 2022 (35 doden). De snelle toename van elektrisch fietsen is hier uiteraard niet vreemd aan, en de populariteit ervan zal enkel nog toenemen. Het grote voordeel van de elektrische fiets is uiteraard het gemak waarmee hoge(re) snelheden worden gehaald, maar net daarin schuilt ook het gevaar.

Daarom werkte de dienst rijbewijs van kwb een nieuw aanbod uit, gericht op elektrische (en gewone) fietsers. In ‘Veilig op de fiets’ worden echte verkeerssituaties in beeld gebracht vanuit het oogpunt van de fietser, en worden zowel techniek, veiligheid, zichtbaarheid, verkeersregels, rijvaardigheid als behendigheid bekeken. Naast een theoretische infoavond kan je ook opteren voor een workshop die theorie en praktijk combineert. Daarin ligt de nadruk meer op vaardigheid en fietsbehendigheid, en kruipen de deelnemers op de fiets om te oefenen. Ideaal om je zelfzeker én veiliger te voelen op je elektrische fiets!

Helmverplichting in aankomst?

Naar aanleiding van het ongeval in Sint-Niklaas laaide ook de discussie rond het verplichten van een fietshelm terug op; beide slachtoffers droegen er immers geen. Een verplichting zal wellicht nog niet meteen voor morgen zijn – er zijn immers zowel voor- als tegenstanders – maar toch is een fietshelm sowieso een goed idee: bij elektrische fietsers vermindert het de kans op een ernstig hoofd- of hersenletsel met maar liefst 60 tot 80 procent. En laat dat nu net de grootste risico’s zijn bij een val met de fiets.
Een fietshelm dragen is dan ook sowieso een goed idee, zeker wanneer je elektrisch fietst! Rij je met een speedpedelec? Dan is een helm wel verplicht.

Wil je een workshop of infoavond ‘Veilig op de fiets’ organiseren? Surf naar rijbewijs.kwbeensgezind.be/aanbod/bike-en-e-bike voor meer info, of rijbewijs.kwbeensgezind.be/aanvraag om je activiteit te reserveren.

Weten waar en wanneer je kan deelnemen? Kijk op
rijbewijs.kwbeensgezind.be/aanbod/bike-en-e-bike.

StevenVeilig elektrisch fietsen? Kwb zet je op weg met een workshop