sport.jpeg

“We maken er jaarlijks iets mooi van en dat geeft voldoening!”

Sport

De mountainbiketocht van Heule-Watermolen is door de jaren heen een begrip geworden. We spraken met twee bezielers van deze tocht.

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Frederik: “Ik ben 40 jaar, opgegroeid op de “Watermolen, maar ik woon momenteel in Izegem. Mijn ouders zijn altijd lid geweest van kwb en Femma.”

Frederiek: “Ik ben 38 jaar, heb een vrouw en 2 kindjes en woon in Marke. Ik ben sportief en ga vaak lopen, fietsen en mountainbiken.”

Hoe begonnen jullie als vrijwilliger bij kwb? Wat doe je precies?

Frederik: “De algemene mountainbikeploeg bestaat al sinds het begin uit leden kwb, die de organisatorische taken op zich nemen, en mountainbikers die vaak doorstromen vanuit de Chiro. Zo ben ik er ook ingerold, als ex-leider van Chiro Tsjoef. De kwb trekt zich logistieke zaken aan zoals sponsoring, vergunningen … Wij doen vooral het fysieke fietswerk, zoals zoeken naar nieuwe routes en afpijling voor op de dag zelf. Ikzelf ben in de ploeg gekomen voor de 2012-editie, en was er sindsdien elk jaar bij.”

Frederiek: “De voorzitter van de kwb-afdeling Johan is de pa van een goede vriend, Jurgen Mestdagh. Hij zocht nog vrijwilligers voor de organisatie van de jaarlijkse mountainbiketocht en zo ben ik aangesproken geweest hiervoor. Al 11 jaar help ik mee aan de organisatie van de Watermolentocht mountainbike. Ik ben samen met nog enkele anderen verantwoordelijk voor het parcours. We proberen jaarlijks het maximale uit de streek te halen.”

Waarom doe je het graag?

Frederiek: “Het is een leuke bende. We kunnen goed lachen, maar we maken er jaarlijks iets mooi van en dat geeft voldoening! Het is ook een echte uitdaging om dat parcours ieder jaar wat te updaten of een nieuw parcours te bouwen. De dag zelf is lastig, maar we starten met de laatste verkenning bij een opkomende zon, met onze fietslichtjes die de landweggetjes verlichten. Echt prachtig. Daarna drinken we een pintje en luisteren we naar alle reacties van de deelnemers, om erna de pijltjes terug weg te nemen. Een machtige dag dus.”

Heeft je vrijwilligerswerk je al dingen geleerd of je sociaal contact vergroot?

Frederik: “Persoonlijk heb ik vooral mijn weg leren kennen in de streek. Met de auto geraak je natuurlijk ook overal, maar sinds ik met de fiets rijd heb ik toch al veel shortcuts ontdekt. Wat sociaal contact betreft kan ik in mijn geval waarschijnlijk meer spreken van het onderhouden van oude contacten, alhoewel er in het huidige team ook een aantal vrijwilligers zitten die niet oorspronkelijk uit de Chiro komen.”

Frederiek: “Verantwoordelijkheidszin, sowieso. Water bij de wijn doen. Je kan nooit voor iedereen goed doen en komt in contact met personen van verschillende leeftijd en achtergrond. Mensen die je niet kent of waar je nooit mee in contact zou komen. En de vriendschap onder de bikers werd door dit te doen terug bovengehaald.”

Op welke manier voel je dat je engagement geapprecieerd wordt?

Frederik: “Op de Watermolen kent iedereen iedereen, dus de kwb- en Femma-ploegen zijn oude bekenden voor ons, en in sommige gevallen zelfs familieleden. Het is dus geen toeval dat er een zeer vlotte en aangename samenwerking heerst. Zij doen er alles aan om ons tijdens de voorbereidende dagen te soigneren, en achteraf worden we steevast getrakteerd op een etentje als bedanking.”

Frederiek: “En voorzitter Johan is sowieso ook heel dankbaar en dat voelen we bij de opkuis van het evenement. We kunnen dus zeker niet klagen!”

Steven“We maken er jaarlijks iets mooi van en dat geeft voldoening!”