27_indekijker.png

Schatbewaarder van kwb Merchtem Francis is ook rolstoelgebruiker

 

diversiteit

“In kwb kijken ze over mijn rolstoel heen”

Geen twee mensen zijn hetzelfde. De wereld is een bonte verzameling van mensen met hun eigen verhaal, interesses, uiterlijk, ideeën, waarden, principes … en dat is in kwb niet anders. Daarom zetten we vanaf nu regelmatig een kwb’er of kwb-afdeling in de kijker. Deze maand: Francis Wyns van kwb Merchtem.

Dag Francis. Wanneer en hoe ben je bij kwb terechtgekomen?

“Het was ergens in november 1989, al 34 jaar geleden. Iemand van mijn vrienden stond opeens voor mijn deur en vroeg of kwb niets voor mij was. Ik was in die tijd aan het revalideren van een ruggenmergletsel en zat een tijdje thuis. Mijn eerste jaren ging ik soms eens naar het kwb-lokaal, later kon je me zien op een ledenfeest en zo was de trein vertrokken.”

Herinner je je nog hoe je onthaald werd?

“In onze kwb-afdeling wordt iedereen ontvangen in ons lokaal ‘De werkman’. Nieuwe leden worden direct in de groep opgenomen en zo is iedereen een beetje familie van iedereen.”

Wat is je rol in het bestuur?

“Ik vervul al meer dan 25 haar de job van schatbewaarder gedurende. In den beginne was mijn jaarlijks kasboek maar een boekje, maar nu komt eer veel meer bij kijken: aanvragen subsidies, sportverzekeringen, afrekeningen bij elke activiteiten …”

Wat drijft je om je in te zetten in kwb?

“Mijn inbreng is niet zo groot, mijn rol als kassier is vooral nuchter blijven, de kas maken en achteraf het verslag maken. Ze kunnen altijd op mij rekenen, en het doet mij geweldig goed dat er veel jonge mensen in het nieuwe bestuur zetelen zodat de opvolging verzekerd is.”

Wat zijn je favoriete activiteiten?

“Elke activiteit die te maken heeft met sport krijgt mijn voorkeur. Ik heb vroeger zelf veel gesport en het laat mij niet los. Mijn armen zijn ook mijn benen en ik kan mij niet veroorloven om een tijdje immobiel te zijn. Nu rij ik tijdens de zomer met de handbike en in de winter doe ik aan tafeltennis. Ook klusavonden kunnen mij ook smaken.”

Hoe wordt er in je afdeling naar je rolstoel gekeken?

“Aangezien mijn ziekte steeds erger wordt, hebben ze mij in kwb zien evolueren van een gezond iemand tot een rolstoelgebruiker op 20 jaar tijd. Ook op school, waar ik vroeger huiswerkbegeleiding deed, kent men mij als Francis in die rolstoel. Ze kijken over de rolstoel heen. In de maatschappij worden mensen met een handicap soms nogal stiefmoederlijk behandeld en wil men ze altijd helpen. Velen van ons vinden dat een belediging. We zullen het vragen als het echt niet anders kan.”

Ervaar je drempels in kwb?

“Als je dat letterlijk bedoelt: 25 jaar geleden hebben we ons lokaal aangepast met een mindervalidentoilet op het gelijkvloers. Ook de inkom en dorpels zijn reglementair aangepast. Die aanpassingen zijn er niet enkel voor rolstoelers maar ook voor ouderen. In Merchtem zijn alle publiektoegankelijke gebouwen aangepast. Enkel de horeca en kleine zelfstandigen laten te wensen over. Een werkpuntje voor de toekomst.”

StevenSchatbewaarder van kwb Merchtem Francis is ook rolstoelgebruiker