Voorwoord Raak december 2022 – Op zoek naar warmte bij elkaar

Bruisende buurt

Kwb-vrijwilligers zijn de laatste maanden straf bezig. Een wervelwind van kwb-activiteiten zorgt ervoor dat weer vele buurten bruisen als nooit tevoren. Het aantal activiteiten uit het kwb-aanbod dat werd aangevraagd, overstijgt ver onze verwachtingen. We brengen weer veel mensen bij elkaar! En daar zijn onze bruisende buurten heel erg blij mee. 

Het wordt deze winter extra belangrijk om mensen bij elkaar te brengen. We zijn gestart aan een harde winter. Een winter waarbij velen de verwarming een paar graden zachter zetten, waarbij de Sint een cadeautje minder zal brengen en waarbij de kerstdis misschien iets soberder zal zijn.

Maar misschien wordt het daardoor ook een winter dat we weer wat meer elkaar opzoeken. Een avondje bij elkaar doorbrengen wil zeggen dat je een avond minder je eigen huis moet verwarmen. En een avondje bij kwb is vaak een goedkoper alternatief dan een uitstap verder weg.  Misschien kan je met je kwb-afdeling een wekelijkse warme avond organiseren, waarbij je gezinnen bij elkaar brengt met hun eigen drankjes en hapjes en hun gezelschapsspellen of een andere leuke en warme activiteit? 

We moeten aandacht hebben voor mensen in de buurt die op zoek zijn naar een beetje warmte en vernieuwd sociaal contact

Waar we vorige jaren in het bijzonder oog hadden voor mensen in de buurt die vereenzaamden omdat ze door het covid-virus niet meer buiten durfden komen, zullen we nu met kwb ook aandacht moeten hebben voor mensen in de buurt die op zoek zijn naar een beetje warmte en vernieuwd sociaal contact. Heel wat van onze buren leven alleen en hebben niet altijd veel contacten. In een bruisende kwb-buurt willen we ook hen bereiken en mee betrekken in het sociaal weefsel van de buurt. Met een goed programma in de hand kan je hen zeker eens een bezoekje brengen en uitnodigen voor een activiteit.

Onze medewerkers zijn ook gestart met de campagne ‘Investeer in je buurt’. Want nog te veel buurten hebben geen actieve kwb-groep. Toch zijn er vaak al groepen actief die regelmatig mensen in hun buurt bij elkaar brengen. Met een mooi pakket willen we hen laten kennismaken met wat kwb hen allemaal te bieden heeft. En door het organiseren van leuke activiteiten investeren deze nieuwe kwb’ers in hun buurt.  Deze maand versieren weer vele kwb-afdelingen hun buurt met kerstverlichting of kerststallen die vaak echte kunstwerken zijn, of er worden kerstmarkten of andere activiteiten georganiseerd. Op die manier brengen we opnieuw een beetje warmte in de buurt. Het zijn mooie gebaren die ons samen doen uitkijken naar de feestdagen. Mag ik jullie dan ook nu al prettige feestdagen wensen? En bij die goede voornemens voor 2023: meer kwb, meer warmte in de buurt, meer warmte bij elkaar!

ArianeVoorwoord Raak december 2022 – Op zoek naar warmte bij elkaar