hilset_swingt.jpg

Bruisende buurten voor een warmere samenleving

Bruisende buurt

“Een bruisende buurt begint hier”. Zo staat het op de vele promotiebanners van kwb overal in Vlaanderen. Een buurt die bruist, dat is een buurt waar mensen elkaar kennen, waar mensen elkaar ontmoeten, waar mensen samen de handen uit de mouwen steken als het nodig is. Raak ging praten met Jo De Smet, bestuurder van kwb, over het belang van warme, bruisende buurten.


Raak: Kwb zet vooral in op bruisende buurten. Wat is het belang van de buurt voor kwb? Waarom precies deze keuze?

Jo: “Eigenlijk is dit een heel logische keuze. De kracht van kwb is dat wij altijd heel dicht bij onze leden gestaan hebben. Als we enkele tientallen jaren terug gaan, dan zien we dat dit vooral ‘onder de kerktoren’ was. De parochie was de plaats waar mensen elkaar ontmoetten. Maar hier gebeurde een belangrijke verschuiving: het begrip parochie wordt bij jongere generaties veel minder gebruikt waardoor zowel de werkplek als de eigen buurt de parochie al een tijdje voorbij gestoken hebben als het gaat om ontmoeting en sociale contacten.

De coronapandemie van de voorbije jaren heeft ook hier een grote invloed gehad. De ontmoeting en sociale contacten op het werk hebben er bij ingeboet. Daar zit het telewerk uiteraard voor een groot deel tussen. Daar tegenover staat dat corona het belang van de buurt nog groter maakte. De buurt werd herontdekt. Mensen leerden de buren beter kennen én waarderen. In 2022 bijvoorbeeld heeft meer dan de helft van de Vlamingen minstens wekelijks contact met de buren. Enkele jaren terug lag dit getal nog stukken lager.

Voor kwb en de vele kwb-vrijwilligers is het belangrijk dicht bij de mensen te staan. De keuze om actief te zijn op buurtniveau is de enige logische keuze voor ons. Dat kan je ook merken in ons activiteitenaanbod: de paas- en griezeltochten in de buurt bijvoorbeeld scoorden ongezien hoog bij de deelnemers. Meer en meer kwb-groepen gaan actief aan de slag in de buurt. Denk maar aan initiatieven als de buurtbar, de buurtborrel, kubben in de buurt, buurtopruimacties, een stratenloop, kamperen in de eigen buurt, een wijkgarageverkoop, een bubbelwandeling in de eigen buurt, een wijkborrel, muziek in de wijk, straattekenen…”

‘Waar mensen elkaar kennen en ergens
thuishoren, daar worden problemen opgelost’

Raak: “Ontmoeting blijft belangrijk voor kwb?”

Jo: “Uiteraard! Met ontmoeting staat of valt alles. Een buurt waar mensen elkaar niet kennen en niet spreken, is een koude buurt. Een buurt waar mensen elkaar kennen en begaan zijn met elkaar, is een warme buurt. Daar staan wij voor en daar willen wij ook aan werken.

Iedereen zal wel reeds gemerkt hebben dat onze maatschappij harder geworden is. Bij quasi elke discussie moeten mensen onmiddellijk kant kiezen: ofwel voor, ofwel tegen. Twijfelen of je tijd nemen om een gefundeerde mening te vormen is niet meer vanzelfsprekend. De nuance, het compromis, het zoeken naar gemeenschappelijke grond, is vaak helemaal zoek. Het is geen toeval dat er zoveel gesproken wordt over polarisatie. Verschillen tussen mensen worden als negatief voorgesteld: wie anders is, is verdacht. Mensen worden tegen elkaar opgezet.

Kwb biedt hier een tegengewicht. Met kwb willen we de samenleving minder hard maken door echte, face-to-face ontmoeting in de buurt mogelijk te maken. Door mensen te stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan, willen we ze dichter bij elkaar brengen. Luisteren naar een andere mening dan de jouwe is veel rijker dan steeds dezelfde gedeelde mening te horen. Studies tonen trouwens aan dat mensen elkaar nodig hebben. Zeker bij tegenslagen in het leven is de ander zo belangrijk. We willen meer verbinding tussen mensen creëren en hun betrokkenheid op elkaar vergroten.

Raak: Kwb hecht er duidelijk veel belang aan dat iedereen mee kan en dat iedereen kan deelnemen aan kwb-activiteiten en zo deel kan uitmaken van de buurt.

Jo: “Dat is niet meer dan logisch. Wie andere mensen goed leert kennen, is ook minder geneigd om te vervallen in veralgemeningen, vooroordelen en stereotypen over elkaar. Ook daarom is een diverse, actieve buurt voor kwb zo belangrijk. Dit zorgt voor contact met mensen die anders zijn, zodat er over verschillen heen vriendschappen ontstaan. En waar je vrienden hebt, daar voel je je thuis.

Om het met een boutade te zeggen: waar mensen niet met elkaar praten en elkaar niet kennen, daar starten problemen. Waar mensen elkaar kennen en ergens thuishoren, daar worden problemen opgelost. Want vergis je niet: grote veranderingen, die komen niet vanuit de Wetstraat of een ander nationaal iets. Grote veranderingen, die groeien van onderuit en vinden zo hun weg naar de rest van de maatschappij. Daarom is het voor kwb zo belangrijk dat iedereen in een buurt betrokken wordt en iedereen mee is.”

Raak: “Waarom deze bevraging?”

Jo: “We willen vooral luisteren naar de mensen. Ons beleidsplan, waarin we neerschreven wat we over een periode van 5 jaar realiseren, heet niet voor niets ‘De buurt(f)luisteraar’. We willen weten hoe kwb-leden zich voelen in hun buurt. We willen weten wat er leeft in de buurt, waar mensen van wakker liggen, wat hen bezig houdt… Dit lijkt ons de beste manier om als kwb mee te bouwen aan een warmere, bruisende buurt. En dus een warmere samenleving waar het voor iedereen goed leven is. We zijn er van overtuigd dat actief luisteren naar mensen, een enorm belangrijke stap is om dit doel te verwezenlijken.

We willen dan ook al onze leden en vrijwilligers oproepen om deze bevraging in te vullen. Je zorgt er niet enkel voor dat kwb sterker wordt, je bouwt tegelijkertijd mee aan een warmere buurt en samenleving.”

Geef jij ook jouw mening? Surf naar www.kwb.be/bruisendebuurt en vul de vragen in!

StevenBruisende buurten voor een warmere samenleving