chase-clark-T69h1_YfR-w-unsplash-1-scaled.jpg

Laat je horen, laat je zien

 

bruisendebuurt

Voorwoord van de Raak.

Mijn allerbeste wensen voor 2024 beste kwb-vrienden! 2024 zal een bijzonder boeiend jaar worden. Met kwb zullen we aan de slag gaan met de resultaten van onze buurtluisteraar. We willen onze stem luider laten klinken om ervoor te zorgen dat het samenleven in onze dorpen, straten, pleinen en buurten beter wordt. Als kwb willen we het voortouw blijven nemen om mensen bij elkaar te brengen, om te zorgen voor vele ontmoetingen, om mensen uit eenzaamheid te trekken, om elkaar beter te leren kennen. Maar als kwb willen we ook het voortouw nemen om dingen aan te pakken.

In dit verkiezingsjaar zullen onze politici met beloften komen. Wij reiken graag onze hand om samen te werken aan de zaken die wij belangrijk vinden. De stem van het middenveld, van organisaties als kwb, wordt vaak wel beluisterd, maar de wil om samen met ons dingen uit te werken en aan te pakken is vaak zoek. Maar al te vaak worden nieuwe initiatieven gestart en andere werkingen opgestart om aan uitdagingen te werken. Men gaat voorbij aan de expertise en kwaliteit die al aanwezig is in bestaande verenigingen en werkingen zoals kwb. Maar daarvoor moeten we onszelf ook op de kaart durven zetten, onze handen uit de mouwen willen steken. En vele afdelingen zijn hier zeker toe bereid.

Vele dorpen en buurten krijgen te maken met een leegloop van dienstverlening en kleinhandel. Bewoners blijven verweesd achter en moeten ofwel online gaan ofwel verder rijden om zich te behelpen. Maar het verdwijnen van deze functies doet ook het ontmoeten van mensen uit dezelfde buurt radicaal slinken. Op café, in de rij van de beenhouwerij of de bakker, in de wachtzaal bij de dokter of de mutualiteit leerden we vaak elkaar (beter) kennen kwamen we tot een kort gesprek. Nu komen we alleen nog de mensen tegen die naar een activiteit van de verenigingen of naar de sportclubs komen. Deze verschraling van contacten is hoogst onrustwekkend.

Nu bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ook de opkomstplicht is afgeschaft, wordt ook de gelatenheid bij de mensen alsmaar groter. ‘We kunnen er toch niks aan doen.’ ‘Het is een evolutie die we niet kunnen tegenhouden.’ Foute redenering: natuurlijk kunnen we er iets aan doen! Maar we zullen dit niet alleen kunnen doen. Daarom is het van groot belang om onze stem te laten horen en in dialoog te gaan met elkaar, met de gemeente, met verschillende partners en – zeker niet te vergeten – met buurtbewoners. En het blijft natuurlijk ook van groot belang om je stem uit te brengen en op die manier jouw mening te geven.

Mijn vurigste wens voor 2024 is dat het inzicht bij de lokale besturen er komt dat er meer steun moet zijn voor die lokale verenigingen om het sociaal weefsel te versterken. Dat ze dat best doen met de bestaande verenigingen en werkingen en niet zelf met een buurtwerking op de proppen komen, is een belangrijke voorwaarde.

Daarnaast doe ik een oproep aan alle media om hieraan mee te werken. Lokale journalisten tot zelfs influencers toe moeten inzien dat vrijwillig initiatief om mensen samen te brengen bijzonder waardevol is in tijden waarin de mogelijkheden tot dat lokaal sociaal contact sterk aan het afnemen zijn. Ik ben hen steeds dankbaar als een kwb-activiteit de aandacht krijgt die ze verdient. En het respect dat de lokale media geeft aan die vrijwilligers op dat moment is onbetaalbaar. Dat is ook de reden waarom we in ons eigen ledenblad steeds plaats geven aan die lokale initiatieven, waar jullie met recht en reden trots op mogen zijn.

Dus, beste kwb’ers, laat je horen en laat je zien in 2024. We zijn trots op wie we zijn en wat we doen, en daar hebben we alle redenen toe!

De feestperiode staat weer voor de deur. Kerstversiering wordt bovengehaald, sfeermuziek zal weerklinken en ondanks het barre winterweer brengt deze periode weer heel wat warmte naar ons. We zien ook bij kwb-afdelingen heel wat bedrijvigheid in deze periode en het thema van deze Raak ‘doe het zelf’ is daarbij vaak niet ver weg. Honderden zelfgemaakte kerststallen worden door onze afdelingen geplaatst, sommige afdelingen gaan nog verder en bouwden eigenhandig een volledige skihut/winterbar.

Ondertussen worden er elders kerstfeestjes georganiseerd, inzamelacties voor Welzijnszorg en voor de Warmste Week gehouden en zorgen we her en der dat ieder kind een Sint op bezoek krijgt. Hier maken we als warme organisatie weer het verschil. We brengen mensen samen op onze eigen warme kwb-manier, we zorgen op een niet-commerciële manier voor ontmoetingskansen en doen dat ook uit échte bekommernis om mensen bij elkaar te brengen.

Het zijn die momenten die mij steeds weer zo trots maken op jullie, kwb’ers. De manier waarop we er steeds voor zorgen dat mensen warm begroet worden, zonder winst te hoeven maken. Mensen bij elkaar brengen maar op die manier ook zorgen dat we onze buren weer wat beter leren kennen, dat is wat wij steeds opnieuw moeten doen.

Want het zijn ook deze donkere dagen, en feestdagen die voor sommige van onze buurtbewoners nog donkerder aanvoelen dan ooit. Laat ons daar deze kerstperiode nog extra aandacht aan besteden. Breng eens een bezoekje aan je buren die alleen zijn, die iemand verloren hebben, die het financieel wat moeilijk hebben, die aandacht nodig hebben. Nodig ze persoonlijk uit om eens mee te gaan naar de kerstmarkt of een kwb-activiteit, of maak eens een wandeling naar de kerststal. Kleine daden maken soms een heel groot verschil, en soms hebben we daar in deze drukke periode te weinig aandacht voor.

Mijn kerstboodschap is dan ook heel eenvoudig dit jaar: zet onze herbergen maar open voor iedereen die nood heeft aan een warme plek. Begroet hen met je warmste groet, laat iedereen zich welkom voelen en laat hen proeven van die warme kwb-vriendschapsband.

Doe-het-zelf is wat mij betreft niet alleen zelf dingen maken, het is ook zelf de hand reiken naar mensen die we nog niet goed kennen. Zelf naar mensen toestappen waarvan we weten dat ze het moeilijk hebben of dat ze zich soms alleen voelen. Zelf het initiatief nemen om een activiteit te organiseren voor andere mensen, of zelf een handje toesteken bij iemand die elf iets niet meer kan maken. Mijn lijstje is wellicht oneindig, maar het typeert wel wat kwb’ers doen en zijn.

Maar mijn hart bloedt deze dagen ook als ik denk aan de vele mensen die het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld of op de vlucht zijn hiervoor. Want Kerst is voor velen van ons ook een feest van Vrede en op dat vlak gaat het niet de juiste kant op. Met kwb zullen we blijvend inzetten op het bestrijden van polarisering, van mensen tegen elkaar opzetten. Daarom luidt mijn oproep om de hand te reiken naar elkaar nog luider – ik reik de hand aan iedereen, ook wie mijn mening niet deelt. Ik ben steeds luister-klaar en deel misschien niet je mening maar wees gerust: ik heb er naar geluisterd. Ook dat is een gebaar van warmte dat we te hard missen in deze soms te harde samenleving.

Tot slot wil ik nog mijn allerwarmste wensen toegooien aan ieder van jullie. Geniet van het samenzijn met elkaar, met vrienden en/of familie, met iedereen die je weg kruist. Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar!

Jo De Smet – Gedelegeerd bestuurder Kwb

 

StevenLaat je horen, laat je zien