Er zit muziek in kwb

Bruisende buurt

Voorwoord Raak mei 2023

Iets meer dan een jaar geleden vroegen de leden van onze algemene vergadering om een onderzoek te starten naar de potentie van kwb. Hoe doen we kwb terug groeien? Een jaar later mochten we hen de resultaten van dit onderzoek voorstellen. De resultaten waren heel erg hoopvol.

Een vereniging in de buurt die leuke activiteiten organiseert en mensen bij elkaar brengt is iets wat erg veel mensen aanspreekt, maar de stap zetten naar zo’n vereniging is nog iets anders.

We lieten een onderzoek uit voeren bij gezinnen die nog niet aangesloten zijn bij kwb. Als we polsten naar de reden waarom ze niet aangesloten zijn bij zo’n vereniging antwoordde een derde van de gezinnen dat ze zo’n vereniging niet kennen en een derde dat ze te weinig tijd hebben.

Daar zit muziek in … Als je een vereniging niet kent, moeten we daar verandering in brengen. Dat hebben we volledig in eigen handen. Als men er geen tijd voor heeft, dan kunnen we daar ook aan werken. Wellicht zijn er andere zaken waaraan mensen hun vrije tijd spenderen. Een combinatie van leuke, betaalbare activiteiten met mensen uit de buurt laat niemand onberoerd. In je vrije tijd kies je voor de activiteiten die het meest aansluiten op wie je bent en waar je zin in hebt, en dat liefst bij een vereniging waar je bekenden tegenkomt en waar het leuk is. Ook daar kunnen we stappen vooruit in zetten.

Onze taak is dan ook om zoveel mogelijk drempels weg te werken die gezinnen doen aarzelen om mee te doen. Daar zullen we het komende jaar aan werken. Onze roots en wortels zullen we zeker behouden. Zie ze als de baslijn en drumpartij van een goede song. Maar de melodie zal wat hedendaagser moeten worden, we zullen extra effecten in onze song steken en er een sterke tekst op maken. We zullen herkenbaar zijn en willen dat zoveel mogelijk mensen meezingen met ons nummer. Een klassieker in een nieuw kleedje, zodat hij ook vandaag nog regelmatig op de radio te beluisteren zal zijn.

We zullen van kwb een klassieker in een nieuw kleedje maken’

En we zullen onze leden laten meeschrijven aan het nummer. Iedereen zal er trots op zijn en het nummer delen met zijn buren en vrienden. Zo zullen we iedereen laten meezingen en meedansen op ons kwb-lied. Daarvoor zullen we beroep moeten doen op alle muzikanten, tekstschrijvers, zangers en zangeressen, dansers en producers … kortom alle leden en vrijwilligers van kwb.

Mag ik jullie in ieder geval al waarschuwen voor flink meezing- en dansgevaar in dit Raaknummer? De zomer staat voor de deur en ook dat klinkt als muziek in mijn oren. Het is de tijd van het jaar dat we met onze kwb vaak buitenkomen en ons laten zien aan de buitenwereld. at zijn belangrijke momenten om uitstraling te geven aan jouw afdeling. Ik hoop dan ook dat jullie deze zomer dikwijls in het zonnetje staan en vele mensen laten genieten van een activiteit dichtbij huis. Want: een bruisende buurt begint bij kwb!

Jo De Smet, bestuurder kwb

StevenEr zit muziek in kwb