jodesmet_raak.jpg

De stem van gewone mensen

Bruisende buurtLuisteren

Voorwoord Raak juni 2023

Naar jaarlijkse gewoonte heeft kwb voor alle plaatselijke afdelingen een gloednieuw activiteitenaanbod om het komende jaar onze buurten weer volop te laten bruisen. Mensen samen brengen in de buurt en terug leren luisteren naar elkaar: dat is zowat de rode draad van ons volgend werkjaar.

Ik weet het, het is een afgezaagd riedeltje: altijd verwijzen naar verzuurde commentaren op sociale media. Maar ik wil het toch nog één keer gebruiken. Het feit dat mensen nog steeds massaal aanwezig zijn op sociale media, toont aan dat men gezien en gehoord wilt worden. Mensen willen iets betekenen, willen hun gedacht kwijt. En dat feit alleen al kunnen we gebruiken om mensen bij kwb te brengen. 

Het feit dat mensen zich gehoord willen voelen, en wij dat op onze manier ook respectvol kunnen maken en ernstig nemen, is iets waarmee we een groot hiaat vullen. We worden op alle media om de oren geslagen met experten en specialisten die als hooggeschoolde burgers kansen met hopen krijgen om hun mening te vertellen. Maar niemand heeft nog aandacht voor de stem van gewone mensen. Het lijkt alsof we niets meer mogen vertellen en het niet meer de moeite is om te luisteren naar gewone mensen. Hier ligt de opdracht voor kwb. Wij zullen de stem van ‘mensen samen’ terug naar waarde schatten. Daar zullen we de komende maanden aan proberen te werken.

“Als wij onze stem kunnen laten horen, zal dit sowieso impact hebben”

Dat is ook een van de redenen waarom we onze Buurtluisteraar zo belangrijk vinden, die we in oktober lanceren.  et geeft ons een middel om die stem van gewone mensen, van de buurt, van mensen samen, terug een plaats te geven in het maatschappelijk debat. We zullen kwb’ers ervan moeten overtuigen dat wij op dat vlak wel degelijk iets te betekenen hebben. Politici hebben er het raden naar wat mensen op dit moment denken over bepaalde kwesties. Ze betalen dure onderzoeksbureaus om te peilen naar de voorkeur van individuele burgers, terwijl het zoveel beter kan, terwijl er zoveel mensen zijn die wél wat te vertellen hebben om hun buurt beter te maken. Als wij onze stem kunnen laten horen, zal dit sowieso impact hebben omdat we spreken vanuit een groep mensen en niet aanzien zullen worden als één  individuele klager. Want kwb’ers zijn geen klagers. Kwb’ers zijn bouwers. Zij bouwen samen aan een betere buurt, waar iedereen zich goed voelt, waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen het gevoel heeft mee te kunnen bouwen aan die buurt. Daarin zijn we uniek en die kracht zullen we gebruiken om van kwb-buurten de meest bruisende buurten in Vlaanderen en Brussel te maken. 

Jo De Smet, gedelegeerd bestuurder van kwb

StevenDe stem van gewone mensen