22_thema_zonderschot2.jpg

Van boom tot buurtcafé: de Zonderschotse Schapenstal

 

bruisendebuurt

“Tot de dag voor de opening werd er gewerkt aan de constructie en inrichting’

From scratch een volledige chalet maken uit boomstammen, inclusief alle meubilair? Daar draait kwb Zonderschot zijn hand niet voor om. Gerry vertelt het verhaal van de Schapenstal.

“De plaatselijke basisschool De Zonne organiseert jaarlijks een skicafetaria ten voordelen van hun sneeuwklassers. Dat trekt veel volk, en om in de parochiezaal de wachttijden wat te minderen kwamen enkele ouders op het idee in een tentje ernaast een leuk ingeklede winterbar met aangepaste muziek en drankjes. Dat had die dag zo een succes dat de initiatiefnemers het idee kregen om in december (2017) een pop-upwinterbar in te richten. Het stukje grond middenin het rustige Zonderschot waar de bar zou komen, was op een weide waar meestal schapen liepen. De naam “De Schapenstal” was dus snel gekozen.” Toch was er nog niet meteen sprake van de chalet. “De eerste editie in een grote, sfeervolle tent was wederom een succes. Iedere vereniging van Zonderschot (of deelvereniging van kwb) baatte een dagje de Schapenstal uit, en dat concept was een voltreffer. Iedere vereniging kan zo mee proeven van het succes en zijn eigen kas een beetje spijzen. Daarnaast gaat er een groot resterend bedrag naar een jaarlijks gekozen goed doel. Het Schapenstal-team werd dan ook uitgebreid tot een twaalftal Zonderschotse vrienden, geassisteerd door verschillende helpers uit het dorp.”

Planken zagen

“Het jaar erna werd alles nog grootser aangepakt: er zou een houten chalet komen. Een plan werd uitgetekend, er werden boomstammen aangekocht die ’s zomers in planken werden gezaagd en in het najaar van 2018 werden enkele avonden per week gespendeerd om de ‘nieuwe’ Schapenstal in elkaar te timmeren. De mensen ervoor vonden we vrij makkelijk – we stammen, ondanks verschillende generaties, grotendeels af van de Chiro en al gauw komt dan tussen pot en pint wat naar voren. Zo sprokkelden we een allegaartje bijeen van (creatieve) bouwvakkers, schrijnwerkers, organisatoren, kraanmannen … en vooral enthousiastelingen. Tot de dag voor de opening werd er gewerkt aan de constructie en inrichting van de meer dan 120 vierkante meter grote winterbar. Sinds we de chalet hebben, is er elk jaar vanaf eind oktober in de schapenweide een team aan het werk om de Schapenstal op poten te zetten, uiteraard altijd afsluitend met een glaasje na de werken. Daarna pronkt jaarlijks de Schapenstal een maand lang in Zonderschot, uitgebaat door de verschillende verenigingen en met regelmatig een optreden en vooral een sfeervolle winterbar met bieren van lokale brouwers, soms een extra hapje, aangeboden door de vereniging van die dag.” Alle info over het programma van dit jaar (9 december-7 januari) vind je op www.deschapenstal.be, www.facebook.com/www.deschapenstal.be en www.instagram.com/deschapenstal.

StevenVan boom tot buurtcafé: de Zonderschotse Schapenstal