divers_koken.png

Zij leren kwb-ers koken: “Mijn passie delen geeft me energie”.

koken

Achter elke kookles staat een sterke lesgever (of twee). Wij vroegen enkelen van hen naar hun passie voor koken én anderen leren koken.

Dag Roel. Hoe ben je kooklesgever bij kwb geworden?
“Ongeveer 14 jaar geleden volgde ik kookles in mijn kwb-afdeling, gegeven door onze toenmalige voorzitter. Na een tweetal jaren zocht hij een nieuwe souschef om samen de les mee te geven. Hij vroeg mij of ik dat niet zag zitten. Ik moest niet lang nadenken om deze uitdaging aan te gaan. Toen hij stopte, heb ik het overgenomen. In 2014 ben ik op vraag in een naburige afdeling les beginnen geven, en in 2020 kwam daar nog eentje bij. In die twee geef ik momenteel een reeks kooklessen, en in mijn eigen afdeling werken we nu met workshops. Hierdoor krijg je een gemengde groep deelnemers.”

Wat vind je leuk aan (kook)les geven?
“Kookles geven aan een kwb-afdeling is een leuke uitdaging. Mijn passie delen met een groep geeft me energie. Ik vind het leuk op zoek te gaan naar leuke, lekkere en soms uitdagende gerechten. Wanneer iemand mij vertelt dat hij of zij het menu van vorige keer thuis ook gemaakt heeft en dat ze het lekker vonden, of wanneer iemand een variatie gemaakt heeft: daar doe ik het voor.”

Waar vind je belangrijk bij lesgeven?
“Ik probeer een menu te zoeken dat aansluit bij de groep. De ene groep houdt van uitdagingen, en dan mag het al eens speciaal zijn, bijvoorbeeld een kip klaarmaken in de grond. De andere heeft graag gerechten om thuis mee uit te pakken maar die niet moeilijk zijn, en er zijn er die graag technieken leren. Daarnaast vind ik dat de sfeer in een kookles moet ongedwongen zijn. Er moet ruimte zijn voor plezier. Mijn groepen zijn vaak erg kameraadschappelijk.”

Wat hoop je dat de deelnemers vooral opsteken van je lessen?
“Ik vind vooral plezier maken belangrijk en hoop dat ze thuis nog eens aan de slag gaan met iets wat we gemaakt of geleerd hebben. Ik probeer hen simpele dingen te leren die een groots resultaat kunnen opleveren.”

Wanneer is een les voor jou geslaagd?
“Als de deelnemers genoten hebben. Ik hoop altijd dat ze mijn passie voelen doorheen de les.”

Wat is je specialiteit?

“Freestylen. U vraagt, wij draaien. Geen uitdaging is te veel, het is altijd de moeite het eens te proberen.”

Leer je zelf graag bij?
“Ik vind het belangrijk om zelf steeds bij te leren. Toen ik begon met lesgeven in mijn eigen afdeling ben ik ook gestart met een koksopleiding. Dit gaf mij professioneler een bredere basis. Ik zit ook op sociale media in allerlei kookgroepen en verdiep me regelmatig in recepten.”


Marleen is slechtziend en slechthorend, en een van de lesgevers binnen de kwb-activiteit ‘Divers koken’.

Dag Marleen. Waarom heb je ja gezegd op de vraag om kookles te gaan geven bij kwb-afdelingen?
“Om andere mensen en locaties te leren kennen. Ik ga steeds met een positief gevoel naar huis. Anders zou ik het niet meer doen.”

Wat vind je leuk aan het les geven?
“De mensen de wereld laten ontdekken waarin ik alle dagen leef en die voor hen een ver-van-mijn-bed show is.”

Wat hoop je dat de deelnemers vooral onthouden?
“Ik hoop dat ze bijleerden dat het niet zo evident is om te koken met weinig of geen zicht. Alleen al de verplaatsing is moeilijk en voor het koken moet je steeds hulp vragen aan derden, ook voor een kleinigheid als iets wegen of de oven opzetten. Het vergt geduld om het trager te doen met hulpmiddelen die op de markt zijn, waar de deelnemers voor de les vaak geen weet van hebben.”

Wanneer is een les voor jou geslaagd?
“Als de mensen er iets uit geleerd hebben en een positieve blik hebben op blinden en slechtziende mensen. Iemand moet het hen vertellen. Mensen staan er niet bij stil, want je leert dat niet op school.”

Leer je zelf graag bij?
“Zeker. Ik ben leergierig maar bots dikwijls op een muur want vooral mijn slechthorendheid is voor veel mensen een serieuze barrière. Iets drie of vier koken moeten zeggen, valt vaak niet goed. Met koken kan je tot in het oneindig bijleren. Ik zou graag eens een kooksessie van kwb meedoen in mijn buurt, als die toegankelijk is.”

Dag Jo. Hoe ben je kooklesgever bij kwb geworden? 
“Ik ben sportpromotor met een druk programma en wilde iets heel anders doen om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen. Mijn hobby was toen koken en ik besloot om na m’n werk naar de kok- en hotelschool in Hasselt te gaan. Sinds 1990 ben ik bij kwb-lid omdat kennissen met overtuigden. Zij hadden ook koken op hun programma staan en door het wegvallen van hun kooklesgever vroegen ze aan mij of ik daar zin in had.  Ik was toen ook pas bij het bestuur gekomen omdat ik me daar in een hechte vriendenkring voelde. Natuurlijk wilde ik als bestuurslid het programma mee ondersteunen en gezelligheid, lekker eten en samen koken combineren. Daardoor was ik overtuigd om de kwb-kookworkshops te leiden.”

Recent ben je ook bij een naburige afdeling lesgever geworden. Vanwaar die stap? 
“Ik werd gecontacteerd door kwb Laak en uitgenodigd om eens kennis te maken. Er werd een afspraak gemaakt om het twee keer te proberen, en na de eerste keer waren ze in Laak verrast door m’n enthousiasme en ik door hun interesse en vriendelijk onthaal. Ondertussen hebben we afspraken gemaakt om in 2023 verder te gaan.”

Wat vind je leuk aan (kook)les geven? 
“Gezellig samen aan de slag gaan. Leren, koken, proeven en erna in groep opeten met een babbel en drankje erbij.

Waar vind je het belangrijkst bij lesgeven?
“Gezond koken, en technieken en nieuwe vaardigheden leren aan de deelnemers. Ik let erop dat mijn en hun zelfvertrouwen in de keuken groeien, en ik sta erop om gezonde eetgewoonten aan te leren.”

Wat hoop je dat de deelnemers vooral onthouden van je lessen?  
“Kookworkshops zijn een geweldige manier om favoriete gerechten te leren bereiden, vertrouwen te krijgen in de keuken en in contact te komen met gelijkgestemden. Koken is ook een geweldige hobby om aan je leven toe te voegen.”

Wanneer is een les voor jou geslaagd?
“Na het samen koken en eten ga ik met een gelukkig gevoel naar huis.”

Wat is je specialiteit?
“Ik denk dat mijn specialiteit is. Een kom verse soep is tegelijk smakelijk én voedzaam, kan bijdragen aan je dagelijkse portie groente en vochtinname, en wordt gemaakt in de hele wereld. Bovendien heeft het weinig of geen impact op je keukenbudget, verwent het je smaakpapillen maximaal en is het eenvoudig klaar te maken.”Leer je zelf graag bij?
“Absoluut: kookprogramma’s, receptenboeken …Ik wil graag nog beter leren koken en mijn vaardigheden verder ontwikkelen.”

Emmanuel is Ghanees, voorzitter van de Ghanaians in Leuven Association (GILAB) en een van de lesgevers van ‘Divers koken’.

Dag Emmanuel. Waarom zei je ja op de vraag om kookles te geven aan kwb-afdelingen?
“GILAB en kwb willen allebei werken aan meer samenhang tussen verschillende (etnische) groepen.”

Wat vind je leuk aan kookles geven?
“Voedsel is een gebied dat de verschillen tussen diverse groepen mensen aantoont. Daardoor is het een belangrijk element om de Ghanese cultuur te schetsen. Kooklessen rond Ghanese maaltijden tonen zo aspecten van de Ghanese manier van leven.”

Wat hoop je dat deelnemers opsteken van je lessen?
“Dat er eenheid in diversiteit is, en het belangrijk is om één familie te zijn.”

Wanneer is een les voor jou geslaagd?

“Als er enthousiasme is tijdens de les, en er positieve reacties zijn aan het einde.”

Leer je zelf graag bij?
“Natuurlijk. Elke dag, elke nieuwe ervaring en elke ontmoeting met anderen is een leerproces.”

Luc VosZij leren kwb-ers koken: “Mijn passie delen geeft me energie”.