We-hebben-de-politiekers-bijna-zot-gemaakt-1.png

“We hebben de politiekers bijna zot gemaakt”

Luisteren | Actie | Polarisatie | Bruisende buurt

Naast toffe activiteiten op poten zetten en zorgen voor ontmoeting zetten ook heel wat kwb-afdelingen zich in om concrete dingen te realiseren in hun buurt. Kwb Zoersel, kwb Kattenbos en kwb Itegem vertellen over hun actie.

Kwb Zoersel zorgt voor het onderhoud van de plaatselijke speeltuin

“De gemeente Zoersel heeft op haar grondgebied verschillende speelpleintjes voorzien voor jong en oud”, vertelt Guido. “Dit vraagt natuurlijk veel onderhoud en daarom doen zij een beroep op plaatselijke verenigingen. Als kwb Zoersel gingen we hier graag op in, en inmiddels zorgen we al vele jaren voor het onderhoud van het speelplein  Krekelenberg. Wekelijks zorgen we voor kleine opruimingen van eventueel zwerfvuil, maar nog veel belangrijker daarbij is de sociale inzet en motivatie die hierdoor ontstaat. Waar het proper is blijft het doorgaans ook makkelijker netjes, en de vuilnisbakken worden vaker gebruikt.”
Elke laatste donderdag van de maand staat het KWB-Krekelenbergteam klaar om grote opruim te doen. “Onkruid wieden, het gras afrijden binnen en buiten de afsluiting rond het tennisterrein.  We maken ook de speelmatten rond de aanwezige speeltuigen onkruid en bladvrij, frissen de bodem rond de zitbanken op, en we maken petanqueterrein schoon en rijven het netjes. In het voorjaar krijgen de meeste toestellen ook nog een wasbeurt zodat alles weer netjes is, en in de herfst zijn dan weer de afgevallen bladeren het hoofdkarwei.”
Dat de buurt dit vrijwilligerswerk waardeert is duidelijk, zegt Guido. “Dat blijkt uit de vriendelijke knikjes en soms zelfs de lekkere tas koffie die we aangeboden krijgen. Zeer blij zijn we natuurlijk ook met het nieuws dat de gemeente al zijn speelpleinen nog extra van speeltuigen wil voorzien. Daarnaast is er na het werk altijd nog een korte afronding, met in de winter het zeer welgekome glaasje jenever en bij beter weer een ander drankje. Bij deze nog eens bedankt aan het hele team!”, besluit hij.

Kwb Kattenbos zorgde voor vlinderplek én rolstoelenpad

“We heeft vijf jaar in beslag genomen, maar we zijn heel fier op het resultaat”, steekt Medard Verstraeten van wal. “Vroeger stond aan het vertrek van het rolstoelenpad in Kattenbos een windmolen die volledig werd hersteld en verplaatst naar een andere locatie. Gevolg: een lege plaats, waar – werd ons toen beloofd – een kunstwerk in de plaats zou komen. Na verschillende jaren aandringen en opnieuw herinneren aan de belofte van de politiek werd in samenwerking met onze kwb-afdeling een prachtige vlinder gezet, die ‘het ontstaan van de vlinder van pop tot vlinder’ uitbeeldt. Even later bleek echter dat het bestaande rolstoelenpad volledig versleten en aan herstelling toe was. Als kwb-afdeling drongen we aan op een volledige vernieuwing, wat volgens een paar ambtenaren van de gemeente niet zo evident was. We hebben de politiekers bijna zot gemaakt om dit toch te doen, met als resultaat een prachtig pad van 2,2 kilometer door de bossen, ideaal voor rolstoelgebruikers en mensen met beperkingen. Nu kan iedereen gerust en fijn genieten van deze groene omgeving in Kattenbos. Wij zijn er fier op dat dit in orde gekomen is.”

Dankzij kwb Itegem bleef de bus rijden

In 2016-2017 waren er hernieuwingswerken in het centrum van Itegem, hetgeen als rechtstreeks gevolg had dat er grote infrastructuur- en rioleringswerken werden gedaan, met grote hinder voor het verkeer in Itegem, dat door de Grote Nete in twee wordt gesneden. “Voor het openbaar vervoer werden alternatieve busroutes voorgesteld, maar daardoor zouden de bussen tussen Heist-op-den-Berg en Lier niet meer langs Itegem rijden. Zeer vervelend voor schoolkinderen, mensen die in het ziekenhuis van Lier op bezoek wilden en gewoon iedereen die afhankelijk is van de bus”, vertelt Rudi. “Dus trad kwb in actie! Dankzij overleg met zowel De Lijn als het gemeentebestuur hebben we er kunnen voor zorgen dat de bus uiteindelijk een omleidingsroute kon volgen, en daardoor alsnog aan de rand van onze gemeente passeerde. Zo konden de inwoners in de twee jaar dat de werken duurde nog steeds gebruikmaken van de bus.”

Luc Vos“We hebben de politiekers bijna zot gemaakt”