2-3_inhoud_weelde-min-scaled.jpg

“We willen alle fietsende kinderen veilig thuis krijgen”

Bruisende buurt | Actie

Op 28 april verzamelden onder de eerste frisse lentezon acht lagere schoolklassen van zes verschillende lokale scholen op de verkeersdag, die georganiseerd werd door de kwb-afdelingen van Groot Ravels (kwb Weelde , kwb Weelde Station, kwb Ravels en kwb Poppel), in samenwerking met de gemeente. Voor de scholen in de buurt is de dag inmiddels een vaste waarde geworden.

Er stonden vier onderwerpen op de planning: een fietsbehendigheidsparcours, een busevacuatie, bijleren over de dode hoek én in een tuimelwagen van VSV het belang van het dragen van je gordel ervaren.

“Als kwb Groot Ravels zijn we al 30 à 35 jaar bezig met mobiliteit, onder meer met een oefenterrein voor wie leert autorijden met vrije begeleiding”, vertelt Johan Jansen van kwb Weelde. “Toen kwam de gemeente met het idee voor deze verkeersdag, en hebben we ons er mee achter gezet. We doen al zo’n 15 jaar het fietsparcours, en inmiddels hebben we ook de rest van de dag zo goed als in handen genomen. We breiden het parcours ook elk jaar uit.” “Het enthousiasme van de scholen om aanwezig te zijn is groot, en zelf doen we het ook graag, omdat we het belangrijk vinden. We willen onze fietsende kinderen veilig en wel terug thuis krijgen. Het zijn de onze niet, maar het is burgerzin. Net als ons oefenterrein hebben we hier ook geen ‘voordeel’ aan dat we dit doen, maar het is een geste naar de bevolking toe.”

Eerste stop: fietsbehendigheid. Op een parcours met scherpe bochten, hellingen, hindernissen … worden de kinderen streng maar rechtvaardig in het oog gehouden en erop gewezen wanneer ze hun bocht niet netjes nemen, een verkeersbord negeren… Makkelijk is het niet, en het oefenen gaat bij sommige dan ook gepaard met de nodige kreetjes, maar één voor één slagen ze er in het parcours vlot te vervolmaken. Nieuw dit jaar is dat ook het oppompen van een band en terug opleggen van een ketting aan bod komt. “Als ze volgend jaar naar de middelbare school gaan, moeten sommigen per fiets naar Turnhout, Hoogstraten of Arendonk. Zo kunnen ze bij kleine pech zichzelf makkelijk verder helpen.”

Op naar de bus! Begeleider Raf legt geduldig én op kindermaat het ritssysteem uit, dat ervoor zorgt dat in klasverband iedereen bij een noodstop tijdig de bus kan verlaten. De kinderen luisteren geboeid, en vervolgens is het oefenen, mét timer – een wedstrijdje tegen zichzelf. Bij de laatste training verlaten ze netjes en in recordtempo de bus. Dat ze “het nooit zullen vergeten”, beloven ze nog.

Stop drie is de tuimelwagen van VSV. We krijgen uitleg over de airbag, het belang van de gordel… en dan is het tijd voor het leuke stuk: in de tuimelwagen kruipen. Een voor een komen de kinderen er laaiend enthousiast weer uit. “Keileuk!”, “Megaleuk!”, klinkt het. Voor velen ongetwijfeld het hoogtepunt van hun dag én het eerste dat ze thuis gaan vertellen. “Slimme dingen moet je voortvertellen”, moedigt
de VSV-vrijwilliger hen aan.

Al laatste is er de brandweerwagen, waarmee de dode hoek zichtbaar wordt gemaakt. Lijnen op de grond duiden aan waar je voor de chauffeur al dan niet zichtbaar ben, een touw geeft de zichtlijn van de bestuurder aan, en de kinderen mogen ook zelf in de wagen kruipen. Een belevenis, maar ook een kans voor hen om de ‘dode hoek’ vanuit twee perspectieven te beleven: op de grond én in de cabine. Het levert hen heel wat nuttige tips op.

En zo zit de voormiddag erop voor de klas van school Het Spoor. “Ik vond het leuk én spannend, vooral de tuimelaar”, vertelt Jasmijn. Ook de busevacuatie viel in de smaak. “We deden het al eens op school, maar toen was het gewoon op stoeltjes, en nu in een echte bus.” Xander vond de dode hoek dan weer het interessantst. “Door hier naartoe te komen voel ik me toch veiliger in het verkeer”, klinkt het. “Je weet nu meer wat je moet doen als je in die situaties komt”, aldus Xander. “En met het fietsparcours weet je nu beter waar je wel en niet kan rijden, of dat takken op de weg gevaarlijk zijn”, vult Jasmijn aan.

Ook leerkracht Martine is enthousiast. “Hier kunnen we wat we in klas in theorie bekijken in praktijk oefenen. Vooral de fietsbehendigheid en busevacuatie zijn belangrijk. Wij simuleren dat wel, maar dit is écht. Dit kadert ook mooi in onze verkeersweek, die we morgen afsluiten met het fietsexamen. Ook ouders zijn heel positief en vinden dit belangrijk.”

Luc Vos“We willen alle fietsende kinderen veilig thuis krijgen”