12-13_eenverkeersveiligebuurt1.png

Van mobiliteitswandeling tot gezinsfietstocht

 

Bruisende buurt

Verkeersveiligheid en mobiliteit: het zijn belangrijke thema’s in onze maatschappij, en ook als kwb hechtten we er al jaren veel belang aan, onder meer met onze eigen dienst rijbewijs. Ook kwb-afdelingen gaan er regelmatig rond aan de slag, en kwb Torhout zag het groots: zij beslisten om in 2023 een heel jaar op deze thema’s in te zetten, met meen pak verschillende activiteiten. Geert Devidt vertelde er aan Raak meer over.

“Hoe een bal aan het rollen gaat … Met ons bestuur kwamen we in juni 2022 samen om de nieuwe activiteiten uit het kwb-programma te bespreken en na te gaan wat we in ons nieuw jaarprogramma konden integreren”, steekt Geert van wal. “Ons oog viel onder meer. op het aanbod rond verkeer. Elk jaar proberen we iets uit het aanbod over te nemen, en dit keer viel ons oog op ‘Auto(gebruik) in de toekomst’. Ook het filmpje dat we op Smaakmakers zagen, was bij sommigen blijven hangen. Het enthousiasme was er, en vervolgens werd geopperd om eerst eens kijken naar het autogebruik en verkeer in het algemeen, en bij ons in Torhout. We hebben al een aanbod van autodelen, een fietsbibliotheek, deelfietsen aan het station … Wie rijdt al met een hybride of elektrische auto? Hoe evolueert dat? Bovendien waren er recent in Torhout ook heel wat verkeerssituaties veranderd en fietsstraten gekomen, en ook de markt en centrumomgeving zouden volledig opnieuw worden aangelegd. ‘Inderdaad, hier moeten we mee aan de slag!’, klonk het dan ook.”

Mobiliteitstraject

“Zo kwamen we bij de schepen van Mobiliteit terecht, en zij was meteen enthousiast. Want wat bleek? Op de dienst mobiliteit in Torhout was ook al aan dergelijke initiatieven gedacht, maar omwille van corona en gebrek aan partners was het er nog niet van gekomen. Op een eerste bijeenkomst met de verantwoordelijke van de dienst mobiliteit en de schepen konden we de neuzen in dezelfde richting zetten en als eerste actie gingen we op zoek naar partners. De lokale fietsersbond, Gezinsbond, Beweging.net en politie vonden de thema’s de moeite om mee te werken. Samen met de verschillende organisaties werkten we een traject rond mobiliteit uit van februari tot september, met als afsluiter een verkeershappening op de autoluwe zondag van 17 september.”

Langs bijzondere verkeerspunten

Maar liefst zes activiteiten stonden er op de planning. “In februari bracht de politie bracht een infoavond voor de verschillende verenigingen, maar ook voor leerlingen, leerkrachten … Kortom: iedereen die in Torhout wel eens met een groep(je) de openbare weg gebruikt. Heel wat finesses uit de wegcode kwamen aan bod, en ook enkele nieuwe inzichten rond de verkeerssituatie in het stadscentrum passeerden de revue. Het was een boeiende avond voor een geïnteresseerd publiek van zo’n 50 mensen.”

Twee maanden later, in april, werd de theorie in praktijk gebracht tijdens een geleide mobiliteitswandeling voor iedereen die wilde. “Tijdens een wandeling in kleine groepjes, begeleid door een agent of verkeersdeskundige, wandelden we langs bijzondere verkeerspunten in de stad enkele. Wie heeft voorrang op een kruispunt waar ook een fietspad is? Wat is de betekenis van bepaalde ‘onderbordjes’ bij bijvoorbeeld een straat met eenrichtingsverkeer? Wat kan in een woonerf? Wat is het doel van een fietsstraat? Waarom wordt op de markt het STOP-principe (voorrang aan voetgangers, daarna fietsers, dan openbaar vervoer en als laatste personenwagens, red.) gebruikt? Genoeg stof om met deskundigen op pad te gaan. Het waren twee activiteiten waarop we onze kwb’ers heel graag aanwezig zagen.“

In mei volgde een inspiratieavond over duurzaam vervoer, waar alle mogelijkheden in Torhout aan bod kwamen, “Deelauto’s en elektrische fietsen konden worden getest, de fietsbibliotheek werd voorgesteld, aanwezigen konden leren hoe je een deelfiets gebruikt en kwam DATS vertellen over duurzaamheid in het verkeer. Een niet te missen avond voor al wie toekomstgericht wil nadenken over mobiliteit.”

StevenVan mobiliteitswandeling tot gezinsfietstocht