15_rijbewijs-scaled.jpg

MOEF!-project vergroot kansen op werk voor Kempische jongeren

Diversiteit | Polarisatie | Actie

Op weg naar een duurzame tewerkstelling zijn er voor jongeren heel wat drempels. In de Kempen pakken daarom de zeven besturen van Neteland Welzijn & Zorg (Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar) samen met het CAW, Arktos, Emino, VDAB en de dienst rijbewijs van kwb uit met het project MOEF! (Motivation, Oriëntation, Employment, Future). Het behalen van een rijbewijs maakt hier een belangrijk deel van uit.

In de Kempen zijn er veel industrieterreinen en is er in principe dus veel kans op werk. Helaas is het openbaar vervoer vanuit dorpskernen naar de industrieterreinen minimaal. De fiets is een mooi alternatief voor wie in de nabije omgeving van het industrieterrein woont maar bij grotere afstanden, of als je je kinderen naar school of opvang moet brengen, is de auto vaak het efficiëntst. Daarnaast wordt bij veel vacatures in de regio verwacht dat sollicitanten een B-rijbewijs hebben. Zonder vermindert de kans op werk aanzienlijk.

Trajectgezel

Iedereen tussen 18 en 30 jaar die deze moeilijkheden ondervindt bij het vinden van werk en gemotiveerd is om er een oplossing voor te zoeken, kan voortaan deelnemen aan het MOEF!-project, dat ook het halen van een rijbewijs inhoudt. Hun eerste stapjes achter het stuur kunnen de deelnemers via de rijschool doen, en vervolgens krijgen ze een vrije begeleider. Die vrijwilligers worden opgeleid door kwb rijbewijs. “Wij bieden hen een vormingsmoment voor begeleiders aan”, vertelt Siegmund Hermans, stafmedewerker kwb rijbewijs. “We voorzien voor hen ook een opfrissing van de kennis van de wegcode, en begeleiden en ondersteunen hen tijdens de rijopleiding van de kandidaat- bestuurder. Ze kunnen steeds bij ons terecht voor vragen over de rijopleiding. Tot slot organiseren we ook intervisies om het rijopleidingstraject op te volgen, waarop zowel de kandidaat-bestuurder als de begeleider uitgenodigd kunnen worden.”

Gelijkwaardige kans

“Vaak kunnen jongeren uit kansarme milieus geen rijbewijs behalen omwille van financiële redenen en omdat ze geen geschikte begeleider vinden in hun netwerk”, weet ook Siegmund. “Bij kwb liggen we al langer wakker van deze problematiek. Iedereen heeft recht op een gelijkwaardige kans op de arbeidsmarkt. We krijgen meer en meer signalen van jongeren, begeleiders en vzw’s die de belangen van deze jongeren behartigen, dat onze overheid te weinig oog heeft voor deze jongeren en hun individuele problematiek. Gelukkig worden er door verschillende vzw’s en plaatselijke instanties projecten opgezet waarmee deze jongeren worden bijgestaan en ondersteund in hun tewerkstellingstraject, en waarbij ook wordt gewerkt aan het behalen van het rijbewijs. De ruime ervaring en expertise die we als kwb hebben met het opleiden, vormen en ondersteunen van vrije begeleiders stellen we dan ook graag ten dienste van projecten als MOEF!”

Win-win-win-situatie 

De vrijwilligers van het project zijn alvast enthousiast. “Toen ik de vraag naar vrijwilligers voor kansarme jongeren las, was ik onmiddellijk overtuigd”, vertelt Katrien. “Eerst en vooral geeft vrijwilligerswerk sowieso een warm gevoel omdat je iets kan betekenen voor anderen en je leert er nieuwe mensen mee kennen. Daarbij komt ook nog dat mijn zoon aan het einde van het jaar zelf gaat leren autorijden, en een opfrissing van de wegcode en informatie over coachend lesgeven is bovendien nog een meerwaarde voor mezelf ook. Voor de kansarme jongeren lijkt het me een mooie meerwaarde om aan de slag te kunnen in de arbeidsmarkt. Met andere woorden: een win-win-win-situatie.”

Zelf interesse om vrijwilliger te worden bij het MOEF!-project? Mail naar Hans Cools, projectmedewerker vrijwilligerswerk, via hans.cools@regioneteland.be.

 

Filip LelieMOEF!-project vergroot kansen op werk voor Kempische jongeren