urban-run.jpg

“Met de Urban Run komen we als kwb-afdeling op een positieve manier naar buiten”

Bruisende buurt | Sport

Al enkele jaren staat er in het najaar bij kwb Lummen een ‘Urban Run For Life’ op het programma. Raak
vroeg Raf Claes om wat meer uitleg.

Raak: Dag Raf. Hoe is de ‘Urban Run’ ontstaan?

Raf: “Het idee van onze KWB Urban Run For Life is ontstaan in december 2016. Wij organiseerden al enkele jaren in de kerstperiode een avond in kerstsfeer voor het goede doel, met een hapje, drankje en muziekgroepje. In 2016 koppelden we deze avond voor de eerste keer aan ‘Music For Life’, omdat we op die manier toch wat meer in de picture konden lopen en misschien ook al eens onze jongere leden konden bereiken. Die avond geraakten we aan de praat met onze altijd enthousiaste schepen van Cultuur en een fanatieke kameraad en mountainbiker. Dat was
de start van ‘Lummen for Life’ in 2017, een unieke samenwerking van Lummense verenigingen, de sportdienst en de cultuurdienst. Samen maken we er een volksfeest van. Hierbinnen organiseert kwb de ‘Urban Run’, een tocht van een zestal kilometer vol met attracties van start tot einde. De tocht loopt doorheen heel wat gebouwen. Ze gaat door de lokalen van vier scholen en een muziekacademie en in iedere klas wacht wel een verrassing. We lopen doorheen het woonzorgcentrum, waar de bewoners onze hevigste supporters zijn. Dit jaar hadden zich volledig ingeleefd in het WK voetbal, met een keepende bewoner die de ballen van de Urban Runners stopte. Ook de tuin van de pastorie ligt op de route, en in de kerk zong een koor wereldliederen terwijl de joggers passeerden, een kippenvelmoment! En daarnaast gaat het nog door een tuincentrum, het gemeentehuis, een autogarage, de bibliotheek – waar we dit jaar werden binnen geblazen door 15 slagwerkers en koperblazers – en nog veel meer. Om het parcours veilig en autovrij te houden als de joggers passeren, kunnen we rekenen op een zestigtal seingevers. Naast onze eigen kwb’ers kunnen we hiervoor gelukkig ook nog op enkele andere groepen rekenen.
Naast de ‘Urban Run’ is er ook een ‘Urban Mountainbike’, wordt de sporthal omgetoverd tot een binnenspeeltuin … Afgesloten wordt er met een lichtspektakel en optredens van lokale bandjes.”

Raak: Hoeveel volk trekken jullie hiermee?

Raf: “Dit jaar hadden we 420 deelnemers, een kleurrijke stoet van fluojasjes en lampjes doorheen de avond. Een aantal hiervan kennen kwb via hun vader of opa, en er liepen ook twee bestuursleden mee. De inschrijfstand straalt ook duidelijk kwb uit. Hiermee komen we als kwb-afdeling op een positieve manier naar buiten. Zelfs onze burgemeester liep mee en heeft ons achteraf gefeliciteerd met de toporganisatie en prachtige animatie onderweg. Al zullen er zeker ook nog veel deelnemers zijn die niet weten waar kwb voor staat of dat wij de Urban Run organiseren. Maar het is wel een fijne activiteit waar we samen nog eens aan kunnen werken en mee naar buiten komen op een manier die je niet verwacht. Dat geeft ons zelf als vereniging ook een boost.”

Raak: Welke sportactiviteiten organiseren jullie nog?

Raf: “We gaan elke woensdag met een 30- à 40-tal mensen fietsen, en we organiseren ook ieder jaar een bosjogging. Daarvoor maken we drie parcours van verschillende afstanden. Daarmee trekken we al een twaalf jaar een honderdtal deelnemers. Dit is gegroeid uit de ‘Start to Run’ die we lange tijd georganiseerd hebben, tot een tiental jaar geleden. Voor ons is het fijn om dergelijke activiteiten te organiseren. Ook wij zijn ondertussen een ouder wordende kwb-afdeling, en dan is het goed om ook iets te kunnen organiseren voor onze wat jongere leden of de kinderen van onze leden. Dit straalt meer dynamiek uit dan de meeste van onze andere activiteiten.”

Ariane“Met de Urban Run komen we als kwb-afdeling op een positieve manier naar buiten”