3_aandeslag-scaled.jpg

Kwb luistert naar de buurt – laat jij je stem horen?

 

Bruisende buurt

Kwb heeft opnieuw een hele zomer duizenden mensen bij elkaar gebracht dicht bij huis. Door kwb-activiteiten leerden we weer nieuwe mensen uit de buurt kennen en zorgden we voor meer verbinding met elkaar. Daar zijn we goed in, en daar zetten we ook stevig op in. In de vorige Raak, net voor de zomer, kon je al kennismaken met het grote aanbod aan activiteiten, dat inspiratie geeft aan onze vele kwb-vrijwilligers om activiteiten te organiseren die mensen bij elkaar brengen.

Dat doen we met sportieve en culinaire activiteiten, een informatief aanbod, sociale actie … voor elk wat wils. Ik vergeet ook zeker niet de honderden activiteiten die onze kwb-afdelingen zelf in elkaar steken en organiseren, op maat van hun buurt en hun ledengroep. 

Mensen in de buurt samenbrengen is een belangrijke stap 1 om te werken aan een buurt waar iedereen graag woont, leeft en/of werkt. Wist je dat twee derde van alle verhuisbewegingen buiten de gemeentegrenzen gaan?  Dat betekent dat je ook kunt stellen dat gemiddeld twee op drie nieuwe inwoners van buiten je gemeente komen en wellicht nog niet veel buren kennen. Daarom blijft het een belangrijke opdracht voor kwb om mensen samen te brengen en te verwelkomen in de buurt.

Maar kwb is veel meer dan dat. We zijn niet alleen een vereniging die mensen samen brengt en plezier maakt. We willen ook samenwerken aan een nog betere buurt. Daarom pakt kwb pakt uit met een groot project waarbij kwb-afdelingen worden aangespoord om aan de slag te gaan en hun buurt, dorp of gemeente mee vorm te geven.

Kwb pakt dit grondig aan. We willen niet zomaar iets verzinnen of van bovenuit droppen. Elke buurt is anders en heeft andere behoeften en andere noden. Daarom is het van groot belang dat we weten wat er leeft, dat we luisteren naar de buurtbewoners en op die manier te weten komen waar de prioriteiten liggen in elk(e) buurt, dorp of gemeente. Op die manier leveren we bijna maatwerk, en werken we aan dat waarvan de mensen zelf aangeven dat het beter kan.

Om dat te weten te komen, lanceren we de Buurtuisteraar. De naam zegt al veel. Kwb wil luisteren naar de buurt, en daarvoor hebben we jouw hulp en vooral jouw mening nodig. Aan de hand van de kalender die je bij deze Raak kan vinden, word je tijdens de maand oktober dagelijks gevraagd even stil te staan bij een thema dat in jouw buurt misschien extra aandacht nodig heeft. Je kan individueel met de kalender aan de slag, of er dagelijks met het gezin een moment van maken, bijvoorbeeld tijdens de avondmaaltijd. De filmpjes met bekende en minder bekende Vlamingen zijn een leuke introductie om de thema’s samen met je huisgenoten te bespreken.

Nadat alle resultaten werden verzameld zal jouw afdeling een rapport ontvangen over jullie buurt, en bieden we verschillende mogelijkheden aan om aan de slag te gaan rond elk thema. Op dat moment worden onze buurtluisteraars ook buurtfluisteraars. Kwb-besturen kunnen ervoor kiezen om de handschoen op te nemen en daadwerkelijk het voortouw te nemen om dingen onder de aandacht te brengen of zelfs te veranderen in jullie buurt.
Ze kunnen ook mensen samenbrengen om mee te denken over oplossingen en mogelijkheden, want ook dat is kwb. Samenwerken aan een betere buurt om in te leven, te wonen en/of te werken.

Leg de kalender dus niet te ver weg, maar hang hem op een duidelijk zichtbare plaats die je eraan doet herinneren de vraag of opdracht van de dag uit te voeren.

Veel plezier!

‘Kwb wil luisteren naar de buurt, en daarvoor hebben we jouw hulp en vooral jouw mening nodig’

StevenKwb luistert naar de buurt – laat jij je stem horen?