stijnenbram-e1676295526419.png

Amateur-koks vertellen: “Een lachje, een zwansje en soms wat raad”

koken

Geen kookles zonder deelnemers, uiteraard. Duizenden kwb’ers koken zo graag dat ze zich aansloten bij een vaste kwb-kookploeg. Wij lieten vier van hen aan het woord.

Drie aparte interviews/stukjes dus liefst ook visueel zo weergeven

Stijn en Bram werden samen lid van de kookploeg van kwb Klerken.

Hoe zijn jullie bij de kwb-kookploeg terechtgekomen?

“Wij zijn buren en quasi op hetzelfde moment in Klerken komen wonen. Onze nieuwe wijk werd uitgenodigd voor een buurtfeest van kwb en door die eerste kennismaking schreven we ons in als lid. De laatste tien jaar zijn we samen naar bijna alle kooklessen geweest. We zijn beiden wel gebeten door het koken. Bram is van opleiding bakker, en Stijn is de zoon van een chef-kok. Het is dus geen verrassing dat we elkaar gevonden hebben in het koken.

Toen de kwb een nieuw buurtfeest wilde doen voor onze wijk in 2020 hebben wij de catering voorzien. Dat moet blijkbaar goed meegevallen zijn, want we werden gevraagd om ook eens een kookles voor te bereiden en te geven.”

Wat vinden jullie fijn aan koken in (kwb-)groep?

“We wonen in een kleine gemeente, waar iedereen iedereen kent. We kennen bijna alle leden van de kwb-afdeling bij naam, maar de kooklessen zijn voor een kleiner, beperkt publiek. De laatste jaren zijn het telkens dezelfde gezichten die we zien terugkeren, waardoor we goed ingespeeld geraken op elkaar. We kennen elkaars sterktes, maar vooral ook elkaars zwaktes. We weten voor wie we een haarnetje moeten voorzien en voor wie we de EHBO-doos moeten klaarzetten. In een wilde speling van het lot is dat soms voor één en dezelfde persoon.

Je bent eventjes actief bezig, maar mag daarna de benen onder de tafel schuiven voor een lekker zelf klaargemaakt feestmaal met aangepaste dranken. Betaalbaar eten maar onbetaalbare herinneringen.”

Is er een les of recept dat er voor jullie uitspringt?

“In de eerste kookles die we zelf hebben gegeven, hebben we zelf pizza’s klaargemaakt vanaf de basis. Eigen deeg maken, eigen saus maken en de verschillende toppings voorbereiden. Dit is uiteraard geen haute-cuisine, maar het gebruik van een draagbare pizza-oven op pellets katapulteert de smaakervaring van deze pizza mijlenhoog de ruimte in. Als pizzabakker moet je bij de pinken zijn en elke 20 seconden de pizza draaien, niet zo simpel. Het maakt het ook spectaculair. Hoge vlammen, een gloedhete pizzasteen, een onhandelbare pizzaschep en overal griesmeel.

In onze ogen een perfect voorbeeld van een geslaagd recept. Lekker, goedkoop, haalbaar voor iedereen, spectaculair en naar smaak aan te passen.”

Wanneer is een kookles voor jullie (het meest) geslaagd?

“Als iedereen met volle goesting meewerkt.. Dat toont aan dat het interessant is en dat we “beet” hebben. Het is leuk als je ziet dat de mensen zich volledig smijten in de mise-en-place en daarna in het koken zelf. Tijdens het eten wordt er wat schertsend gedaan over kwaliteiten van de verschillende teams, maar uiteindelijk wordt er steeds besloten dat het lekker was.”

Jeffrey is deel van de kookploeg van kwb Herentals

Hoe ben je bij de kwb-kookploeg terechtgekomen?

“Ik ben in oktober 2015 gestart, eigenlijk door mijn schoonvader die dezelfde interesse heeft als ik en al bij de kookploeg was.”

Weet je nog hoe je eerste kookles hebt ervaren?

“Mijn eerste kookles was direct indrukwekkend. Direct voor een grote groep mensen een gerecht maken is toch altijd een uitdaging.”

Wat vind je fijn aan koken in (kwb-)groep?
“Het wordt eerder koken onder vrienden. Een lachje, een zwansje en soms raad als er toch eens iets mis loopt.”

Hoe zou je de kwb-kooklessen en/of kookploeg omschrijven?

“Voor mij is het een leerrijke omgeving om tot rust te komen met anderen die intussen vrienden zijn.”

Wanneer is een kookles voor jou (het meest) geslaagd?

“Voor mij is een geslaagde kookles als alles goed en ontspannen loopt, en er dan natuurlijk lekker eten is.”

Koen staat mee achter de potten in de kookploeg van kwb Vilvoorde Centrum.

Hoe ben je bij de kwb-kookploeg terechtgekomen?
“Meer dan 20 jaar geleden sloot ik als prille dertiger aan. De kookclub was al mening jaren een begrip binnen de lokale afdeling. In het begin werden de ‘lessen’ gegeven door ervaren koks en lesgevers. Door de jaren heen is dat concept wat gewijzigd en wordt nu elke maand een menu samengesteld door twee vrijwilligers die dat voorstellen aan de groep. In totaal zijn we met ongeveer 16 deelnemers.”

Wat vind je fijn aan koken in (kwb-)groep?
“Het concept is zeer eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. Naast culinaire hoogstaande menu’s doen we soms ook een themales: koken met insecten, pralines maken … Er zijn ook altijd aangepaste wijnen. Eenmaal een gerecht klaargemaakt is, maken we er een punt van om samen aan tafel te gaan. Tijdens deze ‘belangrijke’ gesprekken worden zowel de culinaire prestaties besproken als de wereldproblematiek. (en komen uiteraard ook alle oplossingen op tafel …).
Naast onze maandelijkse lessen zijn er ook nog twee andere hoogtepunten in de werking: een culinair weekend in de Ardennen waar steeds de wonderbaarlijkste menu’s op tafel gegooid worden, gecombineerd met andere activiteiten zoals wandelen, fietsen, vissen, brouwerij bezoeken en gezellig samenzijn, en een etentje voor onze partners op het einde van het werkjaar.”

Waarom ben je graag lid van de kookploeg?
“De drijfveer om steeds aanwezig te zijn kan is … kameraadschap! Ondanks dat onze kwb-afdeling kreunt onder de gevolgen van een centrumstad zijn, waar verenigingen het moeilijk hebben om te overleven, kunnen we met de nodige fierheid stellen dat de kookclub mensen van allerlei leeftijden en uit alle lagen van de beroepswereld samen blijft brengen rond de tafel. Ons jongste lid is net 30, de oudste in de zeventig. En dat we dan ook nog lekker eten maken is uiteraard ook goed meegenomen ….”

Luc VosAmateur-koks vertellen: “Een lachje, een zwansje en soms wat raad”