wimwouters.webp

Afscheid van een voorzitter

Voorwoord Raak april 2023

Kwb is een organisatie die gemaakt wordt en bestuurd wordt door vrijwilligers. Dat is zo in alle lokale werkingen en afdelingen, maar dat is ook zo op het nationaal niveau.

De beroepskrachten in kwb zijn het professioneel kader dat e voor zorgt dat de lijnen die de vrijwillige bestuurders uitzetten, bediscussiëren en beslissen op een zo goed mogelijke manier worden uitgevoerd. Maar voor de rest draait voor de rest volledig op vrijwilligers.

Sinds een paar jaar is ook de officiële voorzitter van het bestuursorgaan van kwb vzw een vrijwilliger.  Daarvoor deelden een beroepskracht en een vrijwilliger dat voorzitterschap. Maar een voorzitter van een vrijwilligersorganisatie, dat moet ook een vrijwilliger zijn: daar werd een paar jaar geleden dan ook resoluut voor gekozen.

En vrijwilliger, dat mag je letterlijk nemen. Wim Wouters werkt voltijds als werknemer in een bedrijf, maar neemt daarnaast vrijwillig en dus onbetaald het voorzitterschap op. Dat engagement mag je niet onderschatten. Ik kan een overzicht maken van alle vergader-, overleg- en netwerkmomenten waarop een kwb-voorzitter aanwezig is, maar dan heb ik het nog maar alleen over de goed gevulde agenda. Een voorzitter is ook het gezicht van de organisatie, moet moeilijke besprekingen voeren of discussies in goede banen leiden. Hij of zij moet daarbij goed op de hoogte zijn van vzw-wetgeving, maar is ook werkgever en mee verantwoordelijk voor de financiën, heeft een goed zicht op de decreten rond het sociaal-cultureel volwassenenwerk en moet vlot aanspreekbaar zijn voor zowel vrijwilligers als beroepskrachten.

Ik kan nog even doorgaan over wat wij allemaal durven verwachten van een voorzitter, en kwb had het geluk om de voorbije acht jaar iemand in deze functie te hebben die al die verwachtingen vlot combineerde en er nog heel wat andere specialisaties en taken bovenop nam. Maar acht jaar -tweemaal een termijn van vier jaar – is de maximumtermijn die een voorzitter bij kwb kan aan blijven. Op de Algemene Vergadering van kwb de voorbije maand moest Wim dan ook afscheid nemen van zijn bestuurdersmandaat bij kwb.

Ik stond erop om in dit voorwoord mijn loftrompet boven te halen, die inzet even onder de aandacht te brengen en Wim heel erg te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor kwb.

Dat engagement begon in zijn eigen afdeling kwb Haacht Centrum, waar hij al snel werd opgemerkt door Wouter Van Dijck, toenmalig verbondssecretaris in Vlaams-Brabant en Brussel, en gevraagd werd om in de toenmalige verbondelijke beleidsgroep mee na te denken over kwb. In 2015 werd Wim, in opvolging van Jan Picquer, nationaal medevoorzitter van kwb.

De financiële expertise die hij meenam uit zijn professionele loopbaan kwamen kwb goed van pas, en bij onbetaalde facturen duurde het niet lang of Wim zorgde ervoor dat ze snel en correct betaald werden. Maar al snel ontpopte hij zich ook als echte beleidsdenker en gaf hij mee vorm aan een totaal vernieuwde kwb-beleidsstructuur die moet zorgen voor een wendbare en soepele organisatie.

Hij zorgde er samen met zijn collega-bestuurders en de toenmalige voorzitters dat kwb klaar is voor de toekomst  Er staat een stevige beleidsstructuur die vanaf nu futureproof kan nadenken over de toekomst van kwb. 

Ik bewonder Wim. Niet alleen omwille van zijn grote kennis en ervaring of zijn betrokkenheid, maar ook voor zijn toegankelijkheid voor zowel vrijwilligers als beroepskrachten bij kwb. Het was nooit teveel om een vraag te stellen, hij maakte graag tijd vrij om te luisteren en op de bestuursvergaderingen kregen we steevast te horen wat hij allemaal had opgevangen op kwb-activiteiten waar hij was langsgegaan. Het maakte van hem niet alleen een warme voorzitter, maar ook een échte kwb-voorzitter die belang hecht aan elke mening, elke opmerking. Luisteren is voor kwb een van de belangrijkste elementen in onze beleidsambities, en Wim gaf alvast het goede voorbeeld.

Ik wens je, Wim, een iets rustiger vrijwilligersleven, maar ik weet dat je al nieuwe engagementen bent aangegaan, onder andere bij de lokale Chiro. We zullen je ook nog regelmatig tegenkomen op activiteiten van de vzw Tochten van Hoop, waar je vanaf nu ook actief zal worden als bestuurder.  Een geëngageerd persoon met zoveel ervaring kan op vele plaatsen ingezet worden.

Ik dank je, ook namens alle kwb-collega’s, van harte voor jouw inzet, werk, ideeën, luisterend oor en zoveel meer.  Ik dank je ook persoonlijk, voor je steun en reflectiemomenten tijdens mijn twee eerste jaren als gedelegeerd bestuurder bij kwb.  En ik verwelkom uiteraard ook heel graag met open armen onze nieuwe voorzitter Fabian Spreeuwers.  Een oud-kajotter uit Limburg die al enkele jaren meedraait bij kwb in het bestuur en vanaf nu het voorzitterschap zal opnemen. Een vleugje Limburgse gastvrijheid aan de kop van ons bestuur, en zoals ik al heb gemerkt als lid van het dagelijks bestuur, iemand die net als zijn voorganger zin heeft in deze taak en met dezelfde warmte voor elke kwb-er.

Jo De Smet – bestuurder kwb

Luc VosAfscheid van een voorzitter