wim_fabian.jpeg

“Dat we in alle dorpen, buurten en straten aanwezig zijn is onze kracht”

Bruisende buurt

Op de Algemene Vergadering van kwb op 19 maart nam voorzitter Wim Wouters na acht jaar afscheid. De fakkel werd van hem overgenomen door Fabian Spreeuwers, die de afgelopen jaren medevoorzitter was. Raak zat met hen aan tafel voor een terugkijk op de afgelopen jaren, en een blik in de toekomst.

Dag Wim, hoe blik je terug op je voorzitterschap?

Wim: “Tevreden. We hebben veel kunnen doen en veel mogen doen. Ik had een cijfermatig doel voor ogen acht jaar geleden: de nulgroei, dat is het teruglopen van het ledentaal stoppen om terug te kunnen opbouwen aan een grote kwb. Dat hebben we net niet bereikt, maar al bij al ben ik tevreden.”

Fabian, waarom heb jij ja gezegd op de vraag om voorzitter te worden?

Fabian: “Voor mij is dat het verderzetten van mijn engagement. Ik heb veel kansen en mogelijkheden gekregen via de KAJ. Zonder hen had ik een aantal dingen niet kunnen en mogen doen. Ze zeggen ‘KAJ, de universiteit van het leven’ en voor mij is dat ook zo wat geweest. Daarom wil ik iets teruggeven, en afronden. Als dat op het hoogste punt kan, vind ik dat zowel voor mezelf als de organisatie heel mooi.”

Wim, wat vind jij de belangrijkste evolutie tijdens je voorzitterschap?

Wim: “De vereenvoudiging van kwb als organisatie. Als ik zie wat we in de loop der jaren allemaal hebben afgerond – FALOS, Govaka, de provincies, EBCA … – denk ik dat we kwb gebracht hebben tot zijn essentie: de afdelingen, leden en bestuursleden. Een ander iets is dat we tijdens de tweede periode van mijn voorzitterschap de legendarische jaren 2020 en 2021 hebben gekend, die ons hebben gedwongen om het versneld, creatief en digitaal over een andere boeg te gooien. Ik vind dat kwb daar van de verandering optimaal gebruik heeft om dingen ten goede te veranderen. Het lijkt wel alsof er plots meer kon. Kwb heeft van de coronapandemie als organisatie niet zo veel nadelen ondervonden omdat we digitaal en ten velde actief gebleven zijn. We hebben van de negatieve situatie iets positiefs gemaakt, en daar plukken we vandaag nog altijd de vruchten van.”

Fabian, wat vind jij op dit moment de grootste sterkte van kwb?

Fabian: “Eén: onze lokale verankering. Dat we overal, in alle dorpen, buurten, straten, aanwezig zijn. Ik denk dat dat nog altijd onze kracht is en dat we dat nog meer in de picture mogen zetten. ‘De buurt is kwb en kwb is de buurt’ zou een begrip moeten worden.

Twee: dat er in de lokale afdelingen heel wat talent en expertise aanwezig is. Zet 10, 20 mensen bij elkaar en je hebt op allerlei vlakken experten in huis. Zowel professioneel, maar sommigen ook gewoon door ervaring, en omdat ze de buurt kennen. We mogen soms wat meer Hollander zijn.”

Is er iets waar jij tijdens je voorzitterschap graag op wil inzetten?

Fabian: “Wat ik zonet zei. Wanneer mensen iets in hun buurt willen doen, zouden ze direct aan kwb moeten denken. Ik denk dat het belangrijk is dat we ons op die manier terug in de markt zetten. Onszelf herontdekken, en onze sterkte weer naar voor schuiven. We zetten onszelf, ook letterlijk, te weinig in beeld. We doen veel dingen, maar het mag ook gezien worden. Misschien pakken we er te weinig mee uit.”

Wim: “Voor ons is dat vanzelfsprekend. Vorige week was ik met Jo en Jamila op de receptie van de ‘Toer van Heist’. Wat je daar voelt maar niet te omschrijven is – en dat had iemand mij de week ervoor vertelt – is dat er bij een kwb-wandeling een gezellige sfeer hangt. In een wandelclub komen mensen kilometers doen, maar bij kwb hangt er sfeer in de zaal. Het is er gezelliger dan ergens anders. De niet omschreven waarden die wij uitstralen, die zijn wel niet zo universeel als dat wij denken. Wij denken dat, omdat dat van ons is, dat dat overal is, maar dat is niet het geval. Dat durven benoemen – je mag erbij zijn, iedereen is welkom – vind ik belangrijk.”.

Wat waarderen jullie in elkaar?

Fabian: “Doordat Wim al 20 jaar actief is op beleidsmatig niveau in kwb heeft hij achtergrond en kennis over heel wat dossiers, en gaat hij graag in de diepte. Ik ga soms wat sneller over dingen heen.”

Wim: “Maar ik zal niet vinden in het Staatsblad wat jij erin kan vinden. Wat ik waardeer in Fabian is dat hij altijd zichzelf is en geen rol speelt. Bij sommige mensen weet je niet wat je van hen moet denken, maar Fabian komt binnen en je hebt Fabian. Het is niet iedereen gegeven om altijd en overal zichzelf te zijn. Dat is iets dat ik weet te waarderen in deze wereld.”

Fabian: “Sommigen zeggen tegen mij dat ik de kameleon ben, omdat ik me overal zo thuis voel. Ik zeg dan: ik ga nooit vreemd, want ik voel me overal thuis.”

Wim: “Ook ik kan even goed in een keuken van een kwb-afdeling afwassen en babbelen, als een minister verwelkomen. Dat zijn even menswaardige mensen.”

Wim, wat zijn de hoogtepunten uit je voorzitterschap?

Wim: “Ik heb er drie. Eén: als je ergens uitgenodigd wordt in een kwb-afdeling, voor een viering of wandeling, en je bent daar echt welkom. Dan ben je een kwb’er. Ook de reeks ‘Op stap in het
netwerk’ vind ik het vermelden waard, omdat dat de exponent is van het feit dat ik graag vertegenwoordigingswerk doe en deed. Daar komt dat samen, neergeschreven in 15 Raak-artikels en een boekje. De vele samenwerkingen die ik heb met andere vrijwilligers en medewerkers van kwb is het derde. Met als bijzondere vermelding: ik heb zes jaar op een fantastisch warme manier met Wim Verlinde (voorganger van Jo De Smet, nvdr) samengewerkt. Ik heb hem een half uur voor de algemene vergadering in 2015 voor de eerste keer live gezien en we hebben zes jaar samenwerkt zonder dat we één moeilijk moment hebben gehad. Hij is ook degene die, naast de eerder aangehaalde vereenvoudging, nieuwe trajecten zoals kwb 1000, het centraal zetten van de afdeling heeft opgezet.”

Wat denk jij dat Fabian als nieuwe voorzitter zal bijdragen?

Wim: “Waar ik zo direct aan denk is dat ik een klassieke gezinssamenstelling heb, en Fabian zich meer kan inleven in de situatie van alleenstaanden. Dat is een toenemende groep in de maatschappij, waar wij als kwb misschien minder oog voor hebben. Wellicht kan hij dat inbrengen. Naast zijn jeugdig enthousiasme
natuurlijk.”

Fabian, wat vind jij dat er met vertrek van Wim verloren gaat?

Fabian: “Geschiedenis over heel wat dossiers. Dat gaan we op een andere manier moeten invullen, maar uiteindelijk begin je weer terug opnieuw en bouw je die ervaring wel op. En soms is het interessant om die geschiedenis te kennen, maar soms moet je ook zonder beslissingen durven nemen.”

Wim: “Het is goed dat er maximale termijnen zijn, om daarna plaats te maken voor andere mensen, met andere ideeën, inzichten en dynamieken.”

Fabian: “Dat is iets waar ook afdelingen rekening mee moeten houden.”

Wim: “In afdelingen gaan ze die realiteit vaak uit de weg, want ‘we hebben iemand en we gaan die gewoon laten doen’. In mijn afdeling is het in principe zo dat er om de drie jaar een andere
voorzitter moet zijn. Je kan wel twee keer voorzitter zijn – drie jaar, drie jaar niet, drie jaar wel – maar zo breng je toch een andere energie of dynamiek mee.”

Wat wens je kwb toe, Wim?

Wim: “De ideale mix tussen groei en impact.”

Fabian, wat is jouw droom voor kwb?

Fabian: “Dat we ons echt in de markt moeten zetten. Durven zeggen wat we doen en wat we goed doen.”

Ga je last hebben van het zwarte gat, Wim?

Wim: “Ik ben al penningmeester van Tochten van Hoop, en word wellicht ook penningmeester van de ondersteunende vzw die we volgende week gaan oprichten voor de lokale Chiro.”

Ga je het hier missen?

Wim: “Tuurlijk, maar ik heb geen probleem met dingen afsluiten. Plus: acht jaar is best wel pittig en intensief. Tijdens een periode van acht jaar in een persoonlijke, professionele of eender welke
andere relatie zijn er altijd goede en mindere momenten.”


“Kwb is een middel tegen verzuring”

De lege medevoorzitterstoel van Fabian zal worden opgevuld door Denis Pieters.

Dag Denis, wie ben je?

Denis: “Ik ben 64, gehuwd, heb drie kinderen en vier kleinkinderen, woon in Gent en werk nog tot mijn pensioen in de zomer op de financiële dienst van een groot bedrijf. Eind jaren 90 werd ik lid van kwb Merelbeke, waar ik in 2003 bestuurslid en in 2007 voorzitter werd. Zo ging het naar de beleidsgroep en financiële commissie. In 2020 ben ik gevraagd voor het bestuur, en onlangs als medevoorzitter.”

En waarom heb je ja gezegd?
Denis: “Kwb is een mooi project. Het brengt mensen samen en zorgt voor een warme, zorgzame buurt. Het is een middel tegen het verzuren van de maatschappij. Er zijn bepaalde politieke partijen die er precies plezier inscheppen om mensen tegenover elkaar te zetten, en kwb biedt een tegenwicht.”

Wat is je droom voor kwb?
Denis: “Kwb is een schip dat aan het draaien is. De manier van werken is anders dan tien jaar geleden. We zijn wendbaarder en daadkrachtiger geworden. We moeten blijven inzetten op sterke producten en activiteiten, streven naar een grotere bekendheid en natuurlijk de kwb-sfeer behouden.”

Waar wil je op inzetten?
Denis: “Een warme buurt. En meer werken aan eigen inkomsten, zodat we wat onafhankelijker kunnen worden. Sowieso mogen een aantal economische en marketingprincipes wat meer ingang vinden, zonder daarbij de kern van kwb te verliezen.”

Steven“Dat we in alle dorpen, buurten en straten aanwezig zijn is onze kracht”