Vader-kroost-pret-min-1-scaled.jpg

“Verplichte qualitytime voor papa’s en kinderen”

Bruisende buurt

Sinds 2019 organiseert kwb Kwaadmechelen de Belhameldag, een namiddag vol plezier voor papa’s, zoons en dochters. Patrick Bosmans vertelde Raak er graag wat meer over.

Raak: Hoe is het idee voor de Belhamel-dag ontstaan?
Patrick: “Ik had zelf inspiratie opgedaan op de Vaderklap-dag, waar je een heel weekend als vader met je kinderen doorbrengt. Binnen onze kwb-afdeling waren we op zoek naar een vernieuwende activiteit die gericht was op de buurt, dus niet enkel voor de leden. We gingen ervoor en besloten de dag te laten plaatsvinden op sport- en recreatiedomein ’t Vlietje, omdat er al een speeltuin is én je er langs vijf verschillende ingangen terecht kan. Geen drempels om binnen te komen dus. We vonden het wel
belangrijk om de mama’s aan te sporen om hun man met kinderen te sturen, dus vroegen we lokale handelaars om mama’s waarvan man en kinderen op de Belhameldag waren korting te geven. Al zijn uiteraard ook nonkels, grootvaders … zeker en vast welkom!
Toen ik op de Limburgse ontmoetingsdag voor het eerst deze activiteit voorstelde, kwam er best wel wat reactie op dat we dit enkel voor vaders wilden doen. Zeker geen evidentie dus.”

Veel kinderen blijven zich de dag goed herinneren: een dag waarop hun papa hen al zijn aandacht kon geven

Raak: Waarom vinden jullie het belangrijk om iets voor vaders en kinderen te doen?
Patrick: “Omdat we merken dat het toch vaak de moeder is die met de kinderen op stap gaat of naar activiteiten komt. Op deze manier werden de mannen verplicht om qualitytime met hen te spenderen. We proberen er dan ook zoveel mogelijk activiteiten in te steken die ze samen moeten doen. Vaders zijn ook zeldzaam aan de schoolpoort, bij hobby’s, verjaardagsfeestjes of op andere plekken waar moeders elkaar ongepland treffen en kennismaken. Dit is een moment waarop mannen elkaar kunnen ontmoeten én uitdagen in nagelkloppen, aangemoedigd door hun kinderen.”

Raak: In het aanbod zitten ook enkele activiteiten die misschien wat buiten de comfortzone van de gemiddelde vader liggen, zoals vlechten. Een bewuste keuze?
Patrick: “Ja. Ik ben zelf vader van vier kinderen, waaronder twee meisjes, en sukkel vaak om hun haar in meer dan een staart te krijgen. De Belhameldag is het moment voor hen om samen met hun dochter een les te krijgen. Maar ze kunnen ook samen cakejes versieren, of zelfs papa-kind-yoga doen: zeer unieke taferelen! Al zitten er ook echte vaderstaken in, zoals samen een houten mannetje in elkaar timmeren.”

Raak: Hoe zijn de reacties of ervaringen van de deelnemers?
Patrick: “Enorm leuk en deugddoend! Je merkt dat er veel spontane ontmoetingen en kennismakingen zijn. We proberen elkaar uit te dagen, en buiten de comfortzone te trekken en alsnog een leuke namiddag te beleven. We merken dat veel kinderen zich de dag heel goed blijven herinneren, net omdat het een dag was met hun papa die al de aandacht aan hen kon geven.”

Luc Vos“Verplichte qualitytime voor papa’s en kinderen”