Propere-straten-dankzij-kwb-afdelingen.png

Proper(der)e straten dankzij kwb-afdelingen

Bruisende buurt | Actie

Kwb’ers houden van een schone buurt. Heel wat kwb-afdelingen trekken regelmatig de lokale straat op om zwerfvuil te verzamelen, en dat was ook de voorbije maanden niet anders. Chapeau!

Kwb Krokegem kwam half maart voor het eerst sinds lang opnieuw uit haar kot om zwerfafval te verzamelen. Op een mum van tijd vulden ze meer dan vijftien zakken met zwerfvuil. Blikjes, plastiek, mondmaskers, recyclebaar pmd … “Veel te veel!”, aldus de afdeling.

Ook kwb Rooierheide ging aan de slag met prikker en grijper voor een zwerfvuilactie. Na een voormiddag oprapen werd er nog gezellig nagepraat.

Kwb Sint-Jozef Londerzeel startte in februari met een vaste zwerfvuilactie. “Het coronahoofdstuk heeft, wetenschappelijk bewezen, duidelijk een invloed op ons mentaal en fysiek welzijn”, vertelt de afdeling. “Velen onder ons zochten daarom opnieuw het rustgevende van onze nabije natuur op: sporten, fietsen, wandelen langs onze prachtige trage wegen, ontdekken van plaatsen die we nog niet kenden. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat er heel wat zwerfvuil wordt achtergelaten langs deze rustgevende wegeltjes maar ook langs onze dagelijkse wegen.” De afdeling wil daar dan ook in eigen buurt iets aan doen. “Niet alleen sensibiliseren maar ook handen uit de mouwen.” Daarom zullen ze vanaf nu één keer om de twee maanden op zaterdagnamiddag met (kwb-)vrijwilligers de straat opgaan om achtergelaten zwerfvuil in te zamelen. De eerste keer was alvast een succes!

Net als de vorige jaren (voor corona) nam kwb Lokeren Heiende deel aan de Grote Lenteschoonmaak van Mooimakers en IDM. Het was jammer genoeg ook dit jaar weer nodig op en rond het E17-viaduct op Heiende. Naast een heel aantal volle zakken zwerfvuil werd ook een melding van sluikstort van maar liefst zes plastiek zakken doorgegeven. De afdeling doet dan ook een oproep: “Hou de natuur proper en neem alsjeblieft je afval mee naar huis! Afval vermijden en goed sorteren is een kleine moeite.”

Kwb Zedelgem ging eind maart opnieuw langs een drietal straten in hun buurt voor hun halfjaarlijkse bermopkuis. De ‘buit’ bedroeg maar liefst zes uitpuilende en gesorteerde rolcontainers.

Luc VosProper(der)e straten dankzij kwb-afdelingen