erpe_kosovo.jpeg

Kwb Erpe ontving Kosovaarse vluchtelinge

Diversiteit

Bij kwb Erpe stond begin februari een bijzondere avond op het programma: de Kosovaarse vluchtelinge Sanije Halili kwam vertellen.

“Onze afdeling heeft al langer de ambitie om relevante actuele thema’s te gebruiken voor het organiseren van een spraakmakende avond. De avond rond rijbewijs was een ander voorbeeld van zo’n evenement”, vertelt bestuurslid Kris. “We hadden het gevoel dat het thema ‘vluchtelingen’ vanwege de dagelijkse nieuwsberichten hierover meer dan ooit ook een iets ruimer publiek dan onze ‘vaste cirkel’ zou mobiliseren. Ook in onze kleine gemeente heeft bijvoorbeeld de actualiteit rond Oekraïne toch wat losgemaakt. Een van de bestuursleden kende Sanije via zijn echtgenote, en was op de hoogte van haar geschiedenis en haar pas verschenen boek ‘Vrijgevochten’.”

Voor een dertigtal geboeide aanwezigen bracht de Kosovaarse Sanije Halili haar aangrijpende verhaal. Van haar prachtige kinderjaren, de jaren van weerstand tegen de gevestigde normen, het rechtstreekse gevaar en de verschrikkingen vanaf het uitbreken van de oorlog ging ze verder naar de spannende vluchtroute vanuit Kosovo, de onverwachte aankomst in Haaltert en de moeilijkheden op haar weg als vluchteling, om te bereiken wat zij zelf ziet als dé succesfactoren: de taal kennen, werken en geïntegreerd zijn. Alle tegenslagen en miserie ten spijt bracht Sanije een uiterst positief verhaal, met voor haar en haar gezin een goede afloop in een gemeente waar ze zich thuis voelt.

“De energie, de positiviteit en de dankbaarheid die ze uitstraalt waren heel bijzonder”, klinkt het, “en staan in fel contrast met de dramatische gebeurtenissen die ze op haar weg tegenkwam.”

Dit alles schreef Sanije ook neer in het boek ‘Vrijgevochten’, waarop in de loop van volgend jaar een vervolg komt. Het was een zeer interessante avond en zoals ongetwijfeld vele anderen kijken we vol verwachting uit naar de boekvoorstelling!

StevenKwb Erpe ontving Kosovaarse vluchtelinge