In-kwb-kan-je-mense-leren-kennen-en-nieuwe-gezichten-zien-1-scaled.jpg

“In kwb kan je mensen leren kennen en nieuwe gezichten zien”

Diversiteit

Geen twee mensen zijn hetzelfde. De wereld is een bonte verzameling van mensen met hun eigen verhaal, interesses, uiterlijk, ideeën, waarden, principes … en dat is in kwb niet anders. Daarom zetten we vanaf nu elke maand een kwb’er of kwb-afdeling in de kijker. Deze maand is dat Paul Thier. Hij is enkele jaren geleden lid geworden van kwb en woont in de Boei, een huis voor begeleid wonen voor mensen met een lichte mentale beperking.

Raak: Hoe lang woon je al in Laken?
Paul: “Al 20 jaar. Ik heb vroeger in Etterbeek, Elsene en Watermaal Bosvoorde gewoond, maar ik ben geboren in India. Als vierjarige ben ik naar hier gekomen en werd ik geadopteerd.”
Raak: Naar welke kwb-activiteiten ga je zoal?
Paul: “Mijn voorkeur gaat naar fietsactiviteiten, ik voel me er gemakkelijk bij. Ik hou ook van natuurwandelingen. Ik doe dat het liefst op een vrije dag, want na het werk in het sociale werkbedrijf
is het lastig voor mij. Ik werk redelijk laat en daarna ben ik moe.”
Raak: Hoe was je onthaal binnen kwb?
Paul: “Ik vond het van in het begin tof, ik werd vriendelijk onthaald. Er was ook een lekker aperitief. Ik heb er Mark leren kennen. Hij geeft me raad en helpt me in de tuin. Ook Alice is leuk en heel behulpzaam, ze praat veel met mij. Er zijn nog veel leuke mensen bij kwb, want jullie hebben zoveel leden.”
Raak: Wat drijft je om mee te doen met kwb?
Paul: “Ik was verrast door het grote fietsenbestand van kwb in het gemeenschapscentrum van Laken. Dat heeft me verbaasd en gemotiveerd om verder mee te werken. Ik wil meer doen voor de omgeving en voor kwb zelf. Ik hoop zo mee te werken aan een betere stad met meer veiligheid en leuke ontmoetingsruimtes. In kwb is het heel gezellig. Je kan er andere mensen leren kennen en nieuwe gezichten zien.”
Raak: Iedereen is welkom bij kwb. Hoe voel jij dat?
Paul: “Kwb doet heel wat verschillende activiteiten en ik voel dat ik daar mag mee doen. Hoewel dat niet lukt voor alle activiteiten voel ik me gewaardeerd. Ik ben ook mede-initiatiefnemer van het kwb-Boei-buurtproject. Wij hebben achteraan in de Boei een tuin met een koer, die weinig gebruikt werd. Ik had er met de kwb-voorzitter over gesproken dat ik die tuin graag voor kwb zou openstellen, en ook mijn begeleidster bij de Boei was enthousiast. Zo denken we aan een beter gebruik van het terrein: er kunnen vergaderingen doorgaan, een barbecue, badminton … We willen een gezamenlijk beheer van de tuin organiseren. Het moet een plaats van ontmoeting worden. We denken eraan om een muur volledig wit te schilderen en daar films op te vertonen voor mensen uit de buurt. Daarnaast willen we ook samen aan de tuin werken en onkruid uithalen, banken en tafels maken met paletten. We denken aan workshops samen met kwb om die te bouwen.”
Raak: Neem je soms huisgenoten mee naar kwb?
Paul: “Dat lukt niet altijd gemakkelijk, maar er is wel iemand die mee zou komen lopen en iemand die de wandelingen wil meedoen. We hadden onlangs een kwb-pannenkoekenbar in het park, en daar hebben meerderen van ons aan meegewerkt. Dat vonden ze heel tof.”
Raak: Welke dromen heb je voor je kwb-afdeling?
Paul: “Ik zou willen dat er nog meer mensen uit de buurt komen. We kunnen regelmatig buurtfeesten organiseren.”
Raak: Kan je vanuit jouw eigenheid, wie jij bent, je stempel
drukken op de activiteiten?

Paul: “Ik maak reclame bij een aantal mensen die kwb anders niet zou bereiken. En voor de verbouwingen in de Boei binnenkort pleit ik er nu al voor om een fietslokaal te behouden. Ik wil ook graag in het kwb-bestuur komen.”

Luc Vos“In kwb kan je mensen leren kennen en nieuwe gezichten zien”