Als-jongere-vrouw-tussen-oudere-mannen.png

“Als ‘jonge’ vrouw tussen oudere mannen had ik een andere kijk op bepaalde zaken”

Diversiteit

Annelies: jong, vrouw en voorzitter van kwb Nazareth:

Raak: Hallo Annelies, kan je je even voorstellen?

Annelies: “Ik ben Annelies De Vos, 36 jaar. Getrouwd met Thibault, mama van Louise (7) en Viktor (4). Ik werk op het architectenbureau van mijn man.”

Raak: Je bent een van de weinige vrouwelijke voorzitters van kwb. Hoe ben je zelf in die rol terechtgekomen?

Annelies: “Ik was al vrij jong bestuurslid van kwb Nazareth; doordat mijn vader ook bestuurslid was, was ik sowieso van jongs af al nauw betrokken bij de organisatie van activiteiten. Ik was de jongste, eerste en enige vrouw in een mannelijk bestuur. Toen de vorige voorzitter liet weten dat hij wou stoppen, was er niet echt iemand binnen het bestuur die stond te springen om de taak over te nemen. Ook ikzelf dacht er nog niet direct aan. Een tijd later hebben we op een vergadering een kleine stemronde gedaan binnen het bestuur en bleek dat de overige bestuursleden vertrouwen hadden in mij en als voorzitter verkozen. Aangezien ze mij het vertrouwen gaven, heb ik de taak met plezier aangenomen.”

Raak: Wat betekent het feit dat je een jonge vrouw bent voor kwb Nazareth?

Annelies: “Als ‘jonge’ vrouw in een vooral ouder mannelijk bestuur had ik toch wel een andere kijk op bepaalde zaken. In het begin zijn dat kleinigheden zoals bijvoorbeeld een speelhoek voor kinderen
voorzien op het ledenfeest. De activiteiten op het jaarprogramma werden op de duur ook meer gezinsgericht en voor alle leeftijden.”

Raak: Op welke manier breng jij een nieuwe perspectief binnen?

Annelies: “De activiteiten zijn de laatste jaren veel meer gericht op gezinnen. Wat we voorbeeld hebben ingevoerd is een paasontbijt met paaseierenraap. Al vergeten we zeker onze oudere koppels niet. Eigenlijk zorgen we ervoor dat onze activiteiten steeds voor iedereen interessant zijn. Sinds een paar jaar organiseren we ons ledenfeest nu ook altijd rond een thema. Dat trekken we dan ook volledig door, dus decoratie, aperitief, maaltijd en dessert worden allemaal op elkaar afgestemd!”

Raak: Hoe zou je afdeling er zonder jou uitzien?

Annelies: “Iets minder digitaal denk ik, en iets minder activiteiten. Onze driemaandelijks ‘kwb-nieuws’ met verslagen, uitnodigingen voor nieuwe activiteiten, familienieuws … verschijnt nog steeds op papier, maar daarnaast sturen we nu ook maandelijks een digitale nieuwsbrief.”

Raak: Is het wel eens lastig om je staande te houden in een bestuur met veel oudere mannen?

Annelies: “Eigenlijk niet. Er zitten dan wel grote leeftijdsverschillen binnen ons bestuur, maar eigenlijk zitten we meestal wel op dezelfde golflengte. Heeft iemand een idee, dan kan iemand anders aanvullen, waardoor we een complete activiteit krijgen voor jong en oud, single of gezin!”

Raak: Wat is voor jou het belang van diversiteit?

Annelies: “Voor mij is het belangrijk dat één activiteit verschillende leeftijdsgroepen kan aanspreken. Dat bijvoorbeeld ook iemand die minder goed te been is mee kan op weekend. Zo organiseerden we vorig jaar voor de eerste maal een fietsweekend met de bus naar Hasselt. We waren met 20 fietsers, maar ook met nog 10 extra deelnemers. We zorgden ervoor dat zij telkens met de bus naar de stopplaatsen werden gevoerd, zodat we samen konden lunchen. Groepssfeer is belangrijk bij onze afdeling!”

Luc Vos“Als ‘jonge’ vrouw tussen oudere mannen had ik een andere kijk op bepaalde zaken”