Foto-artikel-Herfst-sport-scaled.jpg

Tips om gezond en fit te blijven tijdens de herfst

 

sport

De blaadjes worden al bruin en het harkseizoen in de tuin is al begonnen. De herfst is er! Een periode van minder zon, meer regen, laat licht, vroeg donker en vooral de tijd van de snotneuzen en griepjes. Ons immuunsysteem moet aangesterkt worden en/of op pijl blijven als deze al goed was.

Blijven bewegen

Regelmatig sporten, versterkt ook ons immuunsysteem, dus genoeg bewegen is zeker een niet te missen onderdeel. Door te bewegen en sporten, stimuleer je een betere bloedsomloop waardoor je witte bloedcellen en andere goede cellen sneller kunnen vechten tegen de infectie en bacteriën. Daardoor voorkom je ook ontstekingen en genees je sneller van een verkoudheid. Dagelijks tussen een half uur en een uur bewegen aan een lichte tot matige intensiteit, zoals wandelen, joggen of fietsen, is het meest effectieve. Vanaf 75 minuten continue beweging aan deze intensiteit gaat je lichaam cortisol aanmaken. Deze stresshormoon zorgt ervoor dat je immuniteit verzwakt. Daarom zijn we kwetsbaarder wanneer we te veel stress hebben. Dus minder lang bewegen is in dit geval beter.

Thermotherapie

Iedereen neemt graag een douche met lekker warm water. Vooral tijdens de koudere maanden. Een ijskoude douche doet namelijk wonderen! Het stimuleert je bloedsomloop, verbeterd je metabolisme, hoger dopamine(het geluk hormoon) effect, bied meer comfort bij koudere temperaturen en zorgt natuurlijk voor een beter immuunsysteem. Voor de heren geeft het nog eens een extra testosteron boost. Je hoeft natuurlijk niet 10min onder ijskoud water te staan. Je begint met warm, lauw en op het einde van je wasbeurt draai je het maar lekker koud. Het mag oncomfortabel koud zijn, maar wel nog steeds veilig. Elke dag zo’n 3min onder koud water, kan zijn effecten al hebben.

Een immuniteitsdrankje

Wonderdrankjes bestaan! De combinaties zijn speciaal door de mix van allerlei uiteenlopende smaken. De smaak kan soms verrassend lekker zijn. Drink dit elke dag of om de twee dagen.   250ml warm water, met een paar theelepels honing(bij voorkeur lokale honing), sap van een volledige citroen, een stukje gember(+/- 1.5cm) zeer fijn gesneden, een theelepel kurkuma, kaneel en een halve theelepel Cayenne peper. Deze combinatie is een énorme boost voor je immuunsysteem! Deze verzameling van vitamine en antioxidanten ondersteunen je immuunsysteem in grote maten en werken ontstekingsremmend. Je kan je eigen combinatie maken door de inhoud van het ene ingrediënt te verhogen en de andere te verlagen. Bijvoorbeeld honing kan je een beetje verhogen als je het iets zoeter wilt. Doordat het een warme drank is, maakt het ook gelijk je neus wat vrij.

Deze tips kunnen onderdeel worden van uw hedendaagse routine om heel het jaar door een sterke immuniteit te hebben. Vergeet niet dat een goede nacht ook veel effect heeft. Slechte slaap kan een boosdoener zijn. Begin nu al met deze tips en dan heb je al een goede basis om door de herfst en winter te komen.

StevenTips om gezond en fit te blijven tijdens de herfst