Het solidaire hart van kwb

Op 15 april 1945 , vandaag exact 75 jaar geleden, werd op de nationale middenraad van het ACW kwb erkend als zelfstandige vormingsorganisatie binnen de beweging. De werkliedenbonden hadden als voornaamste doel om in de moeilijke naoorlogse omstandigheden de solidariteit binnen de arbeidersgroep in de parochie uit te bouwen. Dit deden ze door ontspanning, dienstbetoon en vorming.

Kwb is al sinds 1979 voorvechter van de vrije begeleiding als volwaardige opleiding om een rijbewijs te behalen. Naast de kostprijs is de lange en steeds begeleidde oefenperiode een troef van deze opleiding. Ook vandaag ondersteunt kwb vrije begeleiders met een cursus, en alle weggebruikers met een opfrissing van het verkeersreglement.

Dirk Van Duppen brengt in 2004 het boek ‘De Cholesteroloorlog’ uit. In dat boek kwam hij tot de vaststelling dat patiënten álle medicijnen veel te duur betalen. Hij vond in Nieuw-Zeeland een veel doorzichtiger en goedkoper systeem. Kwb pikte dit op en informeert leden en niet-leden via acties. Aan de toenmalige minister van Sociale Zaken Rudy Demotte worden maar liefst 102.000 handtekeningen overhandigd. Voor de anticonceptiepil, cholesterolverlagende medicatie en maagzuurremmers wordt een aangepast betalingssysteem ingevoerd. Mede onder druk van kwb krijgen ook meer generische geneesmiddelen een plaats bij de apotheek.

Kwb beseft dat er één wereld is waarop we allemaal leven, en dat mensen over de wereld verbonden zijn met elkaar. Vanuit dat besef steunt kwb de schone kleren campagne. Niet alleen verzamelde kwb 70 miljoen kcal voor cleane sportkleren, ook worden de kwb-kookschorten in goede arbeidsomstandigheden gemaakt.

Ook vandaag is solidariteit helemaal in de aandacht. Ook vanuit ons kot kunnen we solidair zijn met mensen in onze buurt. Dat kan al heel simpel door een kwb-kaartje te downloaden en te bezorgen aan iemand in je buurt.

ArianeHet solidaire hart van kwb