Meijan werd geboren in Congo

Diversiteit | Polarisatie

Raak: Dag Meijan. Kan je je even voorstellen?

Meijan: “Ik ben Mijean Rochus, 41 jaar, en (stichtend) lid van kwb in kleur Sint-Gillis (Brussel). Ik ben sociaal-maatschappelijk werker en werk als arbeidsbemiddelaar bij VDAB. Ik ben geboren in Congo en vanaf mijn 3,5 jaar opgegroeid in Tongeren. Na mijn 24ste verhuisden we naar Brussel. Ik heb vele passies: de modewereld, fotografie, sport, communicatie, reizen en het volgen van ‘gekleurde’ rolmodellen. Naast sociale bewogenheid probeer ik ook mijn talenten waar ik kan in te zetten en te delen met anderen. Ik gids zelf mee tochten in Brussel vanuit onze kwb-afdeling en we organiseren ook ‘Cooking with Abu’, een project waarbij we maaltijden klaarmaken voor daklozen en minderbedeelden. Iedereen – jong en oud, gekleurd en blank – is er welkom en kan gratis deelnemen.”

Raak: Heb je het gevoel dat je etnisch-culturele diversiteit een rol speelt in de maatschappij?

Meijan: “Men bekijkt me wel anders. Vele mensen weten me niet goed te plaatsen. Soms zien ze me als een Franstalige Brusselaar, maar eens ze met mij beginnen te praten ontdekken ze dat ik vlot Nederlands spreek en zijn ze verrast. ‘Je spreekt zo goed Nederlands’, zeggen ze dan.”

Raak: Wat betekent diversiteit voor jou?

Meijan: “Dat je – ondanks je functie, hoog of laag – gelijk wordt behandeld, dat men geen onderscheid maakt met betrekking tot kleur of afkomst, dat je gewaardeerd wordt om wie je bent en om je talenten, dat er meer uitwisseling tot stand komt tussen mensen en dat dit ook reflecteert op alle functies in de samenleving, ook daar waar beslissingen worden genomen. Soms zijn er barrières, zoals de taal, die maken dat je niet in aanmerking komt voor een bepaalde functie. Voor mensen met kleur is dit dikwijls het geval, zelfs voor lager betaalde jobs als afwasser of poetshulp. Diversiteit vraagt dat er meer ondersteuning komt voor die mensen die nu onrechtmatig worden uitgesloten van mooie functies omwille van hun kleur.”

Raak: En wat betekent het in je kwb-afdeling?

Meijan: “In onze afdeling maken we werk van diversiteit. Dit leidt dan meteen ook tot verjonging; het trekt nieuwe mensen aan. Door te kijken naar raakpunten trekken we mensen uit alle culturen aan. Ook de stagiairs die meewerken in kwb zijn dikwijls van vreemde origine. Ze kunnen elders niet altijd een geschikte stageplaats vinden. Omdat kwb ervoor openstaat worden ook andere kandidaten met migratieachtergrond aangesproken voor kwb.”

 Raak: Welke rol of meerwaarde heeft je diversiteit in je afdeling?

Meijan: “Een moeilijke vraag, want iedereen draagt zijn steentje bij. Kwb kleurt het leven. Je ziet dat er activiteiten zijn die openstaan voor mensen in kleur, en dat deze mensen ook geaccepteerd worden.”

Filip LelieMeijan werd geboren in Congo