pexels-cottonbro-studio-4781446.jpg

Koken verbindt! Voorwoord Raak februari 2023

Bruisende buurtKoken

De culinaire hoogmaanden, december en januari, liggen achter ons. Maar het culinaire laat ons nooit los. Wie houdt er niet van een gezellig etentje met vrienden, familie of anderen? Een kwb-activiteit waarbij eten en drank aan gekoppeld is, staat garant voor succes. We hebben er door de jaren heen ook al heel wat expertise mee opgedaan. Waar ik een paar maanden geleden vertelde dat kwb de grootste leverancier is van Sinterklazen en Zwarte Pieten kom ik jullie nu vertellen dat kwb ongetwijfeld ook de grootste ‘kookcommunity’ van Vlaanderen is.

Honderden kwb-afdelingen organiseren activiteiten die iets te maken hebben met ‘koken’. Proefavonden zijn ingeburgerd en succesvol, en we gebruiken kookactiviteiten zelfs om andere thema’s ter sprake te brengen. Elk jaar stellen we in ons jaarprogramma een aantal activiteiten voor die inspelen op deze succesformule en dat zullen we de komende jaren nog veel sterker doen.

Want wat we bij kwb doen, is best wel uniek. Wij laten honderden kwb’ers zelf achter het kookfornuis staan. We doen zelden aan kookdemonstraties, maar koken samen. En zo blijkt maar weer dat we ons uniek kwb-verhaal vlot vertalen naar wat ons boeit. Koken verbindt mensen en het verbinden van mensen in de buurt is waar kwb nu eenmaal in uitblinkt.

We maakten door deze kookactiviteiten kennis met andere culturen. Dat deden we niet alleen door nieuwe gerechten te leren maken, maar vooral ook door in gesprek te gaan met de lesgevers. Wat zijn je ervaringen als je moet koken met een beperkt budget? Wat als je moet koken met een beperking? We gingen ook op zoek naar vegetarische of veganistische alternatieven en gingen zelfs koken met insecten.

Een kwb-activiteit waarbij eten en drank aan gekoppeld is, staat garant voor succes’

Kortom, met het hele gamma van kook- en proefactiviteiten zorgt kwb niet alleen voor het aanleren van nieuwe kooktechnieken maar gaan we ook samen in gesprek over een thema dat ons minder gekend is. De komende jaren zullen we nog meer aandacht besteden aan de uitbouw van deze culinaire kwb-tak. Naast het uitwerken van nieuwe activiteiten, het opleiden of zoeken van nieuwe lesgever en, het uitbouwen van unieke kookwerkingen zullen we ook onze deuren openen voor bestaande kookgroepen, samenwerkingen onderzoeken met culinaire partners en inspelen op nieuwe culinaire trends.

Een goede accommodatie om kookactiviteiten te organiseren is voor vele afdelingen geen makkelijke opdracht.  Ook daar zullen we in de toekomst aandacht aan besteden.  Het is van belang dat gemeenschapshuizen, gildenhuizen, parochiehuizen en andere lokalen voldoende middelen ter beschikking hebben om aan de lokale gemeenschap ruimte ter beschikking te stellen om activiteiten te organiseren. Kwb reikt ook de hand aan andere accommodaties om samen te werken rond koken  Het lokale restaurant of scholen in de buurt, misschien zelfs bedrijfskeukens, kunnen hun rol voor de lokale gemeenschap opnemen en samen met kwb werken aan een bruisende buurt.

Zo blijft kwb nieuwe mogelijkheden zoeken en verkennen om nog meer mensen met elkaar in verbinding te brengen in hun bruisende en smakelijke buurt! Jo De Smet, gedelegeerd bestuurder kwb

StevenKoken verbindt! Voorwoord Raak februari 2023