ikes-2021-ardooie.jpg

Cadeautjes voor iedereen

Bruisende buurt | Diversiteit | Polarisatie

In 2021 was het ook voor ‘Ieder kind een Sint’ opnieuw een verhaal van wikken en wegen. Vele afdelingen zagen het nog niet haalbaar of twijfelden en besloten nog een jaartje te wachten om hun inzameling te organiseren. Daardoor waren er ook dit jaar wat minder inzamelplaatsen en -momenten, maar niettemin kunnen we terugblikken op een geslaagde editie.

Op enkele plaatsen wordt de actie een gewoonte, en stellen mensen zelf de vraag stellen wanneer ze speelgoed kunnen doneren, maar ook de tweede pijler van de actie wordt ter harte genomen. Het is naast het inzamelen van speelgoed immers ook de bedoeling om armoede bespreekbaar te maken binnen gezinnen en zo dit onderwerp uit de taboesfeer te halen. We merken dat wanneer ouders samen met hun kinderen speelgoed komen doneren de kinderen goed weten waarom ze dat doen. Zo hopen we dat mensen zich ervan bewust worden dat een bezoekje van de Sint of pakjes onder de kerstboom niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Jaar na jaar slagen we daar meer in, en helaas is het armoedeverhaal mede door corona een zeer actueel verhaal, dat meer en meer gezinnen treft.

Rekensom

De verdeling bij de meeste Welzijnsschakels en armoedeverenigingen is intussen gebeurd, en de reacties vanuit deze organisaties waren opnieuw zeer positief. “Het is en blijft cruciaal dat zo’n acties blijven plaatsvinden, want tijdens de decembermaand is het voor vele ouders een hele rekensom om hun kinderen een leuke sint en kerst te geven. We zijn blij dat kwb jaarlijks zorgt voor een mooie hoeveelheid kwalitatief speelgoed en zo zijn steentje bijdraagt.

We willen alle deelnemende afdelingen bedanken voor hun geleverde inspanning en de getroffen maatregelen om alle inzamelmomenten te laten doorgaan op een veilige manier!

Kwb Ardooie moest in de week van hun inzamelmoment zelf anticiperen op de verstrengde maatregelen, dus organiseerden ze de inzameling in de carport van een van hun bestuursleden. Zo konden ze ’s avonds toch met een volle camionette naar de Welzijnsschakel rijden. Een staaltje flexibiliteit dat een mooi resultaat opleverde!

Kwb Sint-Martinus Kontich moest met spijt in het hart haar sintfeest afgelasten, maar gelukkig kwam de Sint, wellicht ’s nachts, wel de verrassingspakketten met speelgoed en snoepgoed bij de kwb-afdeling bezorgen, zodat de ingeschreven kinderen toch nog een cadeautje kregen. De kinderen hadden zelf echter ook speelgoed bij waar ze niet meer mee speelden om (aan de Sint) af te geven. Het bestuur nam al dit speelgoed in dank aan en gaf het in naam van de Sint af bij de sociale kruidenier, die hiermee de kansarmere gezinnen in de parochie en gemeente kon verblijden. Het bestuur wil alle (klein)kinderen van kwb-leden nogmaals hartelijk bedanken voor dit mooie gebaar. Kwb op z’n best!

Ook kwb Kaprijke zette een inzameling op poten. “Dit jaar was de inzameling van speelgoed opnieuw een groot succes. Op gebied van hoeveelheid speelgoed zijn alle voorgaande records gebroken”, wist voorzitter Rudy te vertellen. “Wij hebben thuis het speelgoed gesorteerd ingepakt en waar nodig gereinigd. De kwaliteit van het speelgoed was opvallend goed. De sociale dienst zal opnieuw vele gezinnen een mooi assortiment van speelgoed kunnen aanbieden.”

Bij kwb Machelen werd naast speelgoed ook droge voeding en kledij ingezameld. Heel wat mensen doneerden iets om andere mensen en kinderen gelukkig mee te maken.

Kwb Hooglede-Gits trakteerde haar schenkers op warme chocolademelk voor de kinderen en jenever voor de ouders.

ArianeCadeautjes voor iedereen