Voorwoord Raak april 2022

“Je mening over de oorlog wordt een belangrijke bron van verdeeldheid”

Gruwel in Oekraïne overheerst het nieuws. Onze collega Tania volgt alles vanop de eerste rij …

Dag Tania. Wat is je relatie met Rusland en Oekraïne?

“Ik ben geboren en getogen in Rusland, maar zoals bijna iedereen in Rusland heb ik familie en vrienden in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn nauw verbonden, maar het zijn wel duidelijk twee aparte landen. In Rusland is er een wijdverspreide paternalistische houding tegenover Oekraïne. Russische mensen verwijzen naar Oekraïne als naar het ‘kleine broertje’ van Rusland, en dit vind ik waanzinnig. Oekraïne is kleiner dan Rusland maar is een ouder land, en oorspronkelijk was Kiev de hoofdstad van de Kievse Rijk.
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zou ik met een echtscheiding van een gewelddadige echtgenoot vergelijken. De vrouw vraagt de echtscheiding aan en gaat eindelijk verder met haar leven, maar de man kan het niet zomaar aanvaarden. Jaren later blijft hij haar stalken, beledigen, ‘niemand heeft zo een domme vrouw als gij nodig’ roepen enzovoort.
Een andere kwestie is dat Rusland zijn keizerlijke verleden verheerlijkt. Mensen hebben een ideaalbeeld en willen dit niet loslaten. Ze willen terug in een imperium wonen, maar vergeten dat een imperium altijd gekoppeld is met agressie en dat na de opkomst van wereldrijken onvermijdelijk hun ondergang komt.”

Lees meer...