Provincie West-Vlaanderen

Nieuws

 

Ieder kind een sint


We zijn er al vroeg bij, maar ook dit jaar komt in december de Sint langs. Jammer genoeg komt de heilige man niet bij iedereen langs. Daar willen wij als kwb een oplossing voor bieden. Met onze actie ‘Ieder kind een Sint’ willen we speelgoed inzamelen dat nog in goede staat is. Dat speelgoed verdelen we i.s.m. Welzijnsschakels en armoedeverenigingen. 

We willen deze actie opnieuw groots aanpakken en voorzien dan ook een provinciaal startmoment, de nodige promotionele en logistieke ondersteuning voor de afdelingen en mijters om de kindjes te belonen en de actie zichtbaar te maken. Daarom vragen we alle afdelingen die een inzamelmoment organiseren of een inzamelpunt voorzien om alle gegevens door te spelen tegen 8 oktober bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zo kunnen we tijdig de flyer voorzien en deze verspreiden via onze bevriende organisaties en op het startmoment!

Voor info en promo- en werkmateriaal kan je terecht op deze site.  Hier vind je het logo  en de invulfiche.

Delen

 

Streekbijeenkomsten

De data liggen zeker vast maar de locaties zijn nog onder voorbehoud. We zijn nog op zoek naar duurzame locaties of locaties die een link hebben met het jaarprogramma.

 • Roeselare-Tielt: donderdag 20 september - Beweging.net.
 • Groot Brugge: dinsdag 25 september - OC St-Kristoffel Assebroek.
 • Groot Kortrijk: woensdag 26 september - Deelfabriek.
 • Mandel en Gaver: donderdag 27 september - Maaklab/Fablab Kortrijk.
 • Westhoek: dinsdag 9 oktober - Fietsbieb Beselare.
 • Oostende en kust: woensdag 10 oktober - Zaal Ter Duinen.

Een uitnodiging volgt…

Delen

 

IK GA WANDELEN, JIJ TOCH OOK?

Wandelen met de hele provincie bij kwb Heule Watermolen!

Op zondag 30 september kan je in Heule terecht voor de provinciale wandeldag. Na edities in o.a. Sijsele, Koolskamp… is het de beurt aan kwb Heule Watermolen om deze sportieve en gezellige dag in te richten.

Je kan je als wandelaar inschrijven tussen 8u en 15u voor verschillende afstanden, van 6 km (toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s) tot een tocht van 22 km voor de geoefende wandelaar. Daartussen hebben ze ook met tochten van 10 km en 15 km gezorgd dat ook de gelegenheidswandelaar aan zijn trekken komt. Er is randanimatie voorzien voor gezinnen met kinderen en ook voor de hongerige mensen nadien is het nodige voorzien…

STARTPLAATS: OC De Vonke, Lagaeplein 24, 8501 Heule.

Meer info bij Johan Mestdagh - 0499/40 92 13 - flyer.

KOM ALS AFDELING ZEKER WANDELEN WANT….

Als kwb West-Vlaanderen willen we dit initiatief ondersteunen. We belonen daarom de afdeling die procentueel met het meeste leden aanwezig is met een nadarspandoek. Ook krijgen alle kindjes daar aanwezig een leuke attentie van kwb! We zullen als kwb met een digitale fotobooth aanwezig zijn om deze leuke ervaring vast te leggen!

Delen

 

De actie Rijbewijs

Na een aantal jaren van stilte rond de opleiding rijbewijs willen we van deze activiteit opnieuw een topper maken! Deze activiteit is een meerwaarde voor elke afdeling en is de perfecte inrijpoort om een jonger doelpubliek te bereiken. Daarom willen we hierop extra inzetten. Ben je geïnteresseerd of bereid deze activiteit te organiseren? Geef gerust een seintje aan je ondersteuner en we kijken hoe we deze activiteit in jouw buurt mee vorm kunnen geven en omvormen tot een succes!

Delen

 

Ieder kind een Sint!

Dit jaar zetten we als provincie en als beleidsgroep opnieuw in op de actie ‘Ieder kind een Sint’ en willen we afdelingen die hierrond iets ondernemen extra ondersteuning bieden. Hoe we deze actie precies zullen ondersteunen zal later worden meegedeeld. Indien jullie geïnteresseerd zijn of meer willen weten over deze actie mag je een seintje geven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Zet het in je agenda!

- Je las het al in het juninummer van Raak: op zaterdag 27 oktober wordt de Park- en Bosloop georganiseerd in Westerlo. De vernieuwde formule zal jong en oud doen bewegen. Meer info volgt.

 • Provinciale meeting op 30/01/2019
 • 17 maart nationale wandeldag in groot Zwevegem
 • Meibedevaart op 10/05/2019
 • Kwb Startavond op 07/06/2019

Delen

 

Daguitstap Mechelen

Onder een stralend zonnetje stapten een 20-tal kwb-leden van Poperinge de trein op richting Mechelen.
Aangekomen in Mechelen, en na een korte wandeling door de drukke winkelstraat waar we enkel konden "window shoppen", stond onze gids ons reeds op te wachten.
Eerst op de markt een korte uitleg over Opsinjoorke om daarna  het prachtige stadscentrum van Mechelen te verkennen.
Rond 12 uur was de rondleiding ten einde en tussen de gezellige kraampjes van de leuke markt werd afscheid genomen van onze toegewijde gids.
Op wandelafstand werden we dan verwacht voor de lunch in restaurant Theatium. De "Mechelse Koekoek" liet hem smaken!
Na de heerlijke lunch ging het richting kazerne Dossin. Na een bezoek van een tweetal uur , wel tekort voor dit prachtige museum, moesten we terug huiswaarts. 

Gelukkig was er nog even tijd zodat we konden genieten van een leuk terrasje bij de markt. Alle deelnemers waren heel tevreden van de daguitstap waarvoor dank aan Govaka & Pasar voor het aanbod. 

Volgend jaar zijn we er weer bij!

Delen
  

Zomertoer 8/7/2017

Met onze kwb hebben we alweer een succesvolle en deugddoende activiteit “ in de benen “ …

Met een groep van 66 actievelingen stonden we die zaterdag vertrekkensklaar voor onze zomertoer in de vorm van een sportieve fietsrit in eigen streek. Deze 45 km lange fietstocht bracht ons via Izegem Bosmolens naar Rumbeke, waar we genoten van een lekker aperitief en middagmaal.

Na de middagstop goed gevuld terug de weg op richting Beitem – Ledegem met een tussenstop voor koffie en gebak bij Toon in Slypskapelle.

Een fantastische groepsactiviteit weliswaar met uitzonderlijke dank aan onze ervaren wegbegeleiders én bevoorradingsmensen onderweg.

Delen

 

Verkeersquiz 16/2/2017

Regelmatig worden veranderingen aangebracht in het verkeersreglement, en daarom vonden we het nodig om onze verkeerskennis wat bij te werken. In dat opzicht en om bij te blijven organiseerde kwb in samenwerking met het Vsv een verkeersquiz.  

Er werden 50 vragen voorgeschoteld aan de hand van een powerpoint, net zoals op een theoretisch rijexamen. Iedereen kon individueel zichzelf testen en antwoorden op het bijhorend antwoordblad. 

Achteraf werden dan alle antwoorden met de groep overlopen en meer uitleg gegeven over sommige verkeerssituaties.  Ook werden nog enkele verkeerssituaties hier in de gemeente Kuurne aangehaald.

Voor het verloop van deze quiz werden we bijgestaan door Reinier Dottinck, theoretisch rijinstructeur bij de Kortrijkse Rijschool.

Voor een theoretisch examen mogen de kandidaten maximaal 9 fouten maken. Twintig deelnemers deden deze test en maar één deelnemer bleek onder de 9 fouten gebleven te zijn, waaruit blijkt dat deze verkeersbijscholing bewijst dat vele verkeerssituaties volgens de wetgeving moeilijker blijken dan wij ze mogelijks inschatten.

Delen

 

Programmeer met een frisse blik

Hoe pak je dit jaar het programmatiemoment in je afdeling aan? Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak er een open moment van en nodig nieuwe mensen uit. Je meest enthousiaste kleindochter Lies, leerkracht Dieter van het 4e leerjaar of jeugdraadvoorzitter Jamal zitten zeker met een leuk idee voor je kwb in hun hoofd. Zorg dat ze erbij zijn! 

Contacteer ook Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ze helpen je graag verder richting een sterke programmatie.

Delen

 

‘Doe duurzaam’: zelf aan de slag

Op 1 maart was er de provinciale meeting in Roeselare over duurzaamheid. Een kort verslag en enkele foto’s vind je hier verder op deze site.

Heb je zin om zelf een repair- of geefcafé te organiseren of wil je de presentatie van Barbara van Netwerk Bewust Verbruiken ontvangen? Neem dan contact op met je afdelingsondersteuner Hannes.

Tip: betrek de buurt bij je duurzame actie

Delen

 

Provinciale meeting ‘Doe duurzaam’

De provinciale meeting zit erop. Het thema dit jaar is duurzaamheid. Barbara van Netwerk Bewust Verbruiken heeft verteld hoe we duurzamer kunnen leven. Nu is het aan jou. Ga met je kwb-afdeling zelf aan de slag. Organiseer een geef- of repaircafé of hou een infoavond over een groepsaankoop zonnepanelen en zonneboiler. Of doe nog iets anders in het teken van duurzaamheid.

Wil je graag de presentatie van Barbara ontvangen of wens je meer info over een van de bovenstaande initiatieven? Geef een seintje aan afdelingsondersteuner Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dank je wel voor je aanwezigheid en tot volgend jaar!

 

Delen

 

Kalender

 • Provinciale wandeldag op 30 september in Heule-Watermolen.

Delen

 

Nog lang niet opgebrand!

Dat de Kortrijkse kwb-afdelingen nog niet te kampen hebben met een burn-out bewezen ze door samen een infoavond over dit fenomeen te organiseren. Kwb Heule Watermolen, kwb Kuurne en Kortrijk St-Jan hebben al enkele jaren de gewoonte om rond een aantal activiteiten de handen in elkaar te slaan en niet zonder succes. Zo bleek ook nu bij de infoavond over burn-out. Meer dan 40 aanwezigen luisterden allemaal gedurende 1,5 uur geboeid. Ook de interactie nadien met vele vragen en kritische meningen werd gesmaakt door lesgeefster Annelies en de deelnemers. Kortom: een voorbeeld van samenwerking met een meer dan geslaagde activiteit als resultaat!

Delen