Nieuwjaar 2019 –
mag het ook iets minder zijn?

Wensen van onze voorzitter Luc Janssens.

2019 een wit blad om te beschrijven.

We wensen mekaar uiteraard op de eerste plaats een goede gezondheid en veel geluk, waarbij het eerste de absolute voorwaarde is voor het tweede en al het andere wat we mekaar kunnen wensen. We wensen mekaar immers vooral meer …

Maar kunnen we dit jaar onze familieleden en vrienden ook eens iets “minder” wensen?

Ik denk dan aan: minder fake news, luchtvervuiling, kibbelende gezagsdragers, onverdraag-zaamheid, files polarisering, stress, klimaatopwarming, bureaucratie, drugs, alcohol, vleesverbruik, agressie, belastingposten, eenzaamheid, migratieproblemen, angst, zwerfvuil, uitbuiting, belastingparadijzen, voetbalgesjoemel, sjoemelsoftware en zo kunnen we nog een tijdje door gaan. 

De belangstelling zou alvast gewekt worden wanneer we iemand wat “minder” wensen, en het gesprek is al ingeleid. Hierbij mogen we niet vergeten het leven toch op een positieve manier te bekijken.

Kwb biedt ons hiertoe alle mogelijkheden: via het samenbrengen van mensen en het open bespreken van de problemen en oplossingen nemen we al heel wat verzuring weg.

Ik wens je een gezond en vreugdevol, maar ook een actief 2019 met wat minder … 

dat vul je maar zelf in, keuze genoeg.

Delen

 

Samen feesten over de culturen heen 

Kwb Intercultureel zet tradities op de kaart.  Mensen in contact brengen met feestdagen van andere religies: dat is het doel dat het nieuwe project van kwb voor ogen heeft. Het komende werkjaar zetten zij geregeld een ‘vreemde’ feestdag in de kijker. Het uiteindelijke doel is mensen samen tradities te laten beleven, mensen te verwelkomen als gast en hen te laten uitwisselen over elkaars levensbeschouwing en waarden. Op zondag 6 januari, tijdens de Driekoningentocht, zal er een eerste presentatie zijn van dit initiatief! Wie interesse heeft om hieraan mee te werken, kan zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Startdag – Save the date

De startdag zal doorgaan op donderdag 16 mei in zaal Nova te Machelen. Kan je de datum al melden aan de andere bestuursleden!

Delen

 

Inleefweken

Mensen in een sterke maatschappelijke positie kunnen zich (bijna) niet voorstellen wat een leven in armoede betekent. Durf je stil te staan bij het thema armoede door je een week lang in te leven? Ga jij de uitdaging aan om één week rond te komen met een budget van 60 euro voor een volwassen persoon en 20 euro voor een kind? 

Interesse? Neem contact op met je afdelingsondersteuner.

Delen

 

De beleidsploeg koos drie laureaten uit!

Eerder las je al dat de Beleidsgroep van Vlaams-Brabant en Brussel op zoek ging naar opmerkelijke kwb-initiatieven. De beleidsploeg was zeer vereerd dat ze drie projecten kon belonen met 100 euro, om iets nieuw te proberen in hun werking. Kwb Droeshout, Vilvoorde en Betekom waren deze keer de laureaten en hebben ondertussen drie leuke initiatieven kunnen laten plaatsvinden.

Kwb Droeshout organiseerde een heuse sprookjestocht. Kwb Betekom brak uit naar jonge gezinnen met hun pompoensnijden voor de hele gemeente. Kwb Vilvoorde Centrum startte met ‘knutselen met kids’.

Binnenkort kan je hun bevindingen en de draaiboeken ook bekijken op onze provinciale website.

Door het succes van deze formule besliste de beleidsploeg om ook volgend jaar terug een oproep voor projecten te voorzien. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.

Delen

 

Rijbewijs: vormingsmoment voor begeleiders

Om als begeleider van een kandidaat-bestuurder vermeld te worden op een voorlopig rijbewijs, moet je voortaan een attest kunnen voorleggen. Om zo’n attest te verkrijgen, moet de begeleider een VORMINGSMOMENT VOOR BEGELEIDERS volgen.

Kwb biedt zo’n vormingsmoment aan. Tijdens dit vormingsmoment voor begeleiders worden de juiste technieken, methodieken en vaardigheden in een stappenplan aangeleerd.

Verschillende afdelingen in de provincie hebben het vormingsmoment ondertussen in hun programma gezet. De vragen naar waar en wanneer er cursussen doorgaan in onze provincie stromen binnen op ons secretariaat. Als extra motivatie willen we toch ook even stellen dat de vormingen die in 2018 doorgingen in een sneltempo volzet waren.

Daarom zijn we nog op zoek naar afdelingen die volgend jaar bereid zijn om deze vorming aan te bieden. Voor meer informatie hierover, neem gerust contact op met je ondersteuner.

Delen

 

Afdelingsondersteuners

De laatste jaren waren er wel wat veranderingen in onze provincie. Dit zowel wat betreft verloop van ondersteuners als verdeling van onze provincie en/of regio/streek waar een afdeling toe behoort. Voor sommige afdelingen blijkt het daarom niet meer zo duidelijk te zijn wie hun afdelingsondersteuner is, daarom dit kort overzicht :

 • De Brusselse afdelingen kunnen bij Pol terecht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm: 0479/33.97.77.
 • Kurt doet de regio Vlaams-Brabant Oost ofwel de streken Centrum Brabant, Haacht, Hageland, Leuven, Melsbroek, Zemst-Weerde contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  gsm 0496/56.73.93.
 • Anja neemt Vlaams-Brabant West voor haar rekening. Dit zijn de streken Affligem-Liedekerke, Asse-Merchtem-Dilbeek, Grimbergen, Humbeek, Vilvoorde, Gooik, Halle, Londerzeel, Ternat. Contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm 0474/33.84.48

De afdelingsondersteuner kan je afdeling op verschillende manieren ondersteunen. Enkele van onze opdrachten: het bestuur ondersteunen, helpen bij de verjonging van het bestuur of de ledengroep, het organiseren en/of ondersteunen van uitbreekactiviteiten. Hij/zij ondersteunt ook de afdeling bij het werken rond maatschappelijke thema’s, zorgt voor vorming, … .

Kortom je eerste aanspreekpunt indien je met een vraag/uitdaging zit.

Delen

Luchtpijp

Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Meet het vanaf nu zelf met je eigen gebouwde fijn stof meter! Op verschillende plaatsen organiseert beweging.net het luchtpijp-initiatief. CM en kwb zijn soms lokale partners. Deelnemers kunnen dan samen meters bouwen. Deze bestaan uit een tiental onderdelen. Nadien neem je de meter mee naar huis, connecteer je met Wifi. Zo kan je via een weblink de resultaten op elk moment van de dag zien. We voegen je meter ook toe op een kaartje waar je alle meetpunten in heel Europa kan zien: www.luchtpijp.be/kaart

Kostprijs voor de meter en workshop bedraagt 35 euro. Alle materiaal en advies inbegrepen. Meer info en inschrijven kan via www.luchtpijp.be/evenementen.

Delen

 

Hulp nodig bij het opmaken van je promo-krant?

Vanaf oktober is de online-editor voor je eigen wervingskrant actief. Dan kan je met je afdeling aan de slag om je eigen lokaal krantje in elkaar te steken. Weet je niet goed hoe te beginnen, ben je ergens vastgelopen en wil je graag wat hulp bij de technische dingen of wil je gewoon je product voor de druk nog eens laten nalezen/nakijken, geef gerust een seintje aan je afdelingsondersteuner. We helpen je dan graag verder.

Delen

 

Zet het in je agenda!

 • Driekoningentocht op 06/01/2019, in het teken van het kanaal.
 • Provinciale meeting op 24/01/2019.
 • Kwb Startavond op 16/05/2019.

Delen

 

Kwb Onbegrensd

De Diversiteitswerking van kwb heeft een aantal initiatieven opgezet. Heb je interesse in (een van) de volgende activiteiten? Geef dan een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Wil jij een moslim-gezin ontvangen n.a.v. Kerstmis (actie i.s.m. Voem).
 • Heb je interesse voor een gesprek met een moslima: Op de praatstoel rond het interculturele.
 • Heb je interesse voor een bezoek aan het vernieuwde Museum van Tervuren – met daaraan gekoppeld een gesprek rond racisme?
 • Wens je een Matongé-tocht te doen: Matongé, genoemd naar een wijk in Kinshasa, is vooral een ontmoetingsplaats voor Afrikanen. Tijdens de tocht hebben we aandacht voor Leopold II en ons koloniale verleden, dat zichtbaar aanwezig blijft in de omgeving. Een tocht duurt 2,5 uur en kost 90 euro.
 • Wil je een Anti-racismetocht doen? Via een creatief parcours gaat de tocht doorheen het multi-diverse Brussel en krijgen de deelnemers een gevarieerde kijk op hoe de samenleving proeft van een stad die symbool staat voor een geglobaliseerde wereld. Welke kijk hebben we op het samenleven met andere culturen en godsdiensten? Hoe kunnen we het racisme dat eigen is aan elke mens kanaliseren? Hoe kunnen we samen werken aan een verdraagzame wereld? De tocht wordt begeleid door een gids. Kostprijs van de wandeling voor de groep: 90 euro.
 • ‘Abu Cooking’: Wil je samen met een ploeg vrijwilligers een zondagnamiddag koken voor daklozen? (Kookdata: 15 juli; 19 aug; 21 sept; 21 okt 2018) Of wil je als afdeling een partnership opbouwen met ‘kwb in kleur’ door voor het eten een activiteit te organiseren voor en met daklozen: kaartspelen, petanque, gezelschapsspel,…

Delen

 

Uitleenproject

Zoekt je afdeling naar een leuke toets om een bestaande activiteit meer gezinsvriendelijk te maken of ben je op zoek naar leuke ideeën om een gezinsactiviteit te organiseren? Wel dan kan je bij kwb Vlaams-Brabant en Brussel voor jouw afdeling enkele leuke materialen uitlenen. Vanaf nu kan je GRATIS een beroep doen op je ondersteuner en enkele badminton- en boogschietsets om je activiteiten meer omkadering te geven. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (0496/56.73.93) om de materialen te bespreken.

Delen

 

K-zorg

Ben je op zoek naar een zinvol engagement? Wil je zelf verder geïnspireerd blijven werken in de kwb-context? Dan is de K-zorg van kwb iets voor jou. We zoeken nog iemand die onze groep wil komen vervoegen! We komen een 4-tal keer per jaar samen en geven dan een inhoudelijke invulling voor bovenlokale inspiratie-initiatieven. Wie hier graag meer over wil weten kan een seintje geven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Facebook en website

De Brusselse afdelingen werken samen aan hun communicatie. Zo is er o.a. een Facebookpagina, waar de afdelingen hun berichten kunnen opzetten! (Facebook: ‘kwb in brussel’)

Je kan ook altijd te rade gaan op de provinciale kwb-website voor nieuws uit onze provincie! 

Delen