Vlaams-Brabant/Brussel

Nieuws

 

Opleidingsavonden geocaching en creatief met chocolade 

In november organiseren we rond beide activiteiten een opleidingsavond. Staat één van deze activiteiten op je programma of wil je er graag meer over weten? 

De opleidingsavonden kosten 5 euro per afdeling (via de afdelingsrekening). 

 1. workshop creatief met chocolade: pralines en truffels
  Vrijdag 23 november 2018 om 19.30 uur.
  De Witte Zaal, Kluisstraat 1, 3550 Heusden-Zolder.
  Inschrijven kan je hier.

 2. workshop geocaching (schattenjacht met de smartphone)
  Donderdag 29 november 2018 om 19.30 uur.
  Zaal Paro Laak, Kerkhofstraat 92, 3530 Houthalen-Helchteren.
  Inschrijven kan je hier.

Delen

 

Rijbewijs: vormingsmoment voor begeleiders

Om als begeleider van een kandidaat-bestuurder vermeld te worden op een voorlopig rijbewijs, moet je voortaan een attest kunnen voorleggen. Om zo’n attest te verkrijgen, moet de begeleider een VORMINGSMOMENT VOOR BEGELEIDERS volgen.

Kwb biedt zo’n vormingsmoment aan. Tijdens dit vormingsmoment voor begeleiders worden de juiste technieken, methodieken en vaardigheden in een stappenplan aangeleerd.

Verschillende afdelingen in de provincie hebben het vormingsmoment ondertussen in hun programma gezet. De vragen naar waar en wanneer er cursussen doorgaan in onze provincie stromen binnen op ons secretariaat. Als extra motivatie willen we toch ook even stellen dat de vormingen die in 2018 doorgingen in een sneltempo volzet waren.

Daarom zijn we nog op zoek naar afdelingen die volgend jaar bereid zijn om deze vorming aan te bieden. Voor meer informatie hierover, neem gerust contact op met je ondersteuner.

Delen

 

Afdelingsondersteuners

De laatste jaren waren er wel wat veranderingen in onze provincie. Dit zowel wat betreft verloop van ondersteuners als verdeling van onze provincie en/of regio/streek waar een afdeling toe behoort. Voor sommige afdelingen blijkt het daarom niet meer zo duidelijk te zijn wie hun afdelingsondersteuner is, daarom dit kort overzicht :

 • De Brusselse afdelingen kunnen bij Pol terecht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm: 0479/33.97.77.
 • Kurt doet de regio Vlaams-Brabant Oost ofwel de streken Centrum Brabant, Haacht, Hageland, Leuven, Melsbroek, Zemst-Weerde contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  gsm 0496/56.73.93.
 • Anja neemt Vlaams-Brabant West voor haar rekening. Dit zijn de streken Affligem-Liedekerke, Asse-Merchtem-Dilbeek, Grimbergen, Humbeek, Vilvoorde, Gooik, Halle, Londerzeel, Ternat. Contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm 0474/33.84.48

De afdelingsondersteuner kan je afdeling op verschillende manieren ondersteunen. Enkele van onze opdrachten: het bestuur ondersteunen, helpen bij de verjonging van het bestuur of de ledengroep, het organiseren en/of ondersteunen van uitbreekactiviteiten. Hij/zij ondersteunt ook de afdeling bij het werken rond maatschappelijke thema’s, zorgt voor vorming, … .

Kortom je eerste aanspreekpunt indien je met een vraag/uitdaging zit.

Delen

 

Warm Leuven

In Leuven wordt 13 tot 15 procent van de kinderen geboren in een kansarm gezin. Ondanks vele enthousiaste werkingen kan men dit cijfer niet doen dalen. Armoede is een thema dat ons allen nauw aan het hart ligt. Geen één kind zou moeten opgroeien met minder kansen. Daarom organiseren we op zondag 18 november wArm Leuven. Een wandeling langsheen 3 armoedewerkingen. Samen nemen we een kijkje binnen de werking om achteraf te bekijken of en wat we kunnen betekenen voor de mensen in armoede.

Concreet: Aanvang 13 u (Martelarenlaan/ achterkant station leuven) einde rond 16 u Meedoen is gratis

Inlichtingen/inschrijvingen:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0496/56.73.93 Wil je graag flyers om bij je leden mee te geven, dan kan je die bekomen bij Kurt

Delen

 

 

 

Luchtpijp

Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Meet het vanaf nu zelf met je eigen gebouwde fijn stof meter! Op verschillende plaatsen organiseert beweging.net het luchtpijp-initiatief. CM en kwb zijn soms lokale partners. Deelnemers kunnen dan samen meters bouwen. Deze bestaan uit een tiental onderdelen. Nadien neem je de meter mee naar huis, connecteer je met Wifi. Zo kan je via een weblink de resultaten op elk moment van de dag zien. We voegen je meter ook toe op een kaartje waar je alle meetpunten in heel Europa kan zien: www.luchtpijp.be/kaart

Kostprijs voor de meter en workshop bedraagt 35 euro. Alle materiaal en advies inbegrepen. Meer info en inschrijven kan via www.luchtpijp.be/evenementen.

Delen

 

Stewardsopleiding Driekoningentocht ‘Kanaal +’

De Driekoningentocht van zondag 6 januari 2019 gaat langsheen sterke sociale initiatieven aan het kanaal in Brussel. Her en der verschijnen interessante sociale, economisch en culturele initiatieven. Hun symbolische waarde is belangrijk voor de heropleving van de wijk. We zijn op zoek naar stewards, die een groep op sleeptouw willen nemen!

Wat bieden we? 

 • Een inhoudelijke tocht, die de stewards gratis mogen mee maken op onze eerste kennismaking op zaterdag 29 september om 13.30u – op de trappen van het Noordstation. Einde voorzien rond 16u met een kop koffie!
 • Een brochure met inhoud over de tocht en de haltes op de tocht.
 • We voorzien een tweede opleidingsmoment op zaterdag 27 oktober om 13.30u, voor wie er de eerste keer niet bij kan zijn.
 • We voorzien een derde opleidingsmoment op zondag 2 december om 13.30u, waar we meer het accent leggen op ‘spreken voor een groep’ en op praktische afspraken en extra mogelijkheden om met jouw groep nog iets te gaan bezoeken na de Driekoningentocht.
 • Tijdens deze opleidingen zullen we ook een museum bezoeken, om een beter (historisch) zicht te krijgen op de wijk.

Wat vragen we? 

 • Dat je je eigen groep of een andere groep mee op sleeptouw wil nemen.
 • Dat je iemand aanspreekt om de veiligheid van de groep te waarborgen.
 • Dat je de timing mee in het oog houdt.
 • Dat je op plaatsen waar geen gidsen zijn korte uitleg kan geven.
 • Dat je minstens één opleidingsmoment zou mee maken.

Interesse om ook steward te zijn? Laat iets weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Hulp nodig bij het opmaken van je promo-krant?

Vanaf oktober is de online-editor voor je eigen wervingskrant actief. Dan kan je met je afdeling aan de slag om je eigen lokaal krantje in elkaar te steken. Weet je niet goed hoe te beginnen, ben je ergens vastgelopen en wil je graag wat hulp bij de technische dingen of wil je gewoon je product voor de druk nog eens laten nalezen/nakijken, geef gerust een seintje aan je afdelingsondersteuner. We helpen je dan graag verder.

Delen

 

Lidkaarten 2019

Bij de papieren nieuwsbrief zaten de lidkaarten voor 2019. Je kunt dus vanaf nu bij je leden langsgaan om hun lidmaatschap te vernieuwen. Op deze site vind je onder ‘bestuursinfo’ een handige brochure over de bijdragevernieuwing, met alle praktische info, data en tips. Hier  vind je ook een doorbladerbare versie. 

Delen

 

Bezinning

De bezinning van deze maand staat in het teken van de vrede (inspelend op de vredesweek en op 100 jaar einde WOI).

Delen

 

Zet het in je agenda!

 • Je las het al in het juninummer van Raak: op zaterdag 27 oktober wordt de Park- en Bosloop georganiseerd in Westerlo. De vernieuwde formule zal jong en oud doen bewegen. Meer info volgt.
 • Op zondag 18 november organiseert kwb Vlaams Brabant en Brussel i.s.m. CAW, Riso Vlaams Brabant en buurtwerk Casablanca hun eerste “wArm” Leuven. Deelname is gratis. Samenkomst voor een bezoek aan een aantal armoedewerkingen aan de achterkant station Leuven (Martelarenlaan) om 13u. Inschrijven ten laatste op 15 november bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Meer info vind je hier.
 • Driekoningentocht op 06/01/2019, in het teken van het kanaal.
 • Provinciale meeting op 24/01/2019.
 • Kwb Startavond op 16/05/2019.

Delen

 

Kwb Onbegrensd

De Diversiteitswerking van kwb heeft een aantal initiatieven opgezet. Heb je interesse in (een van) de volgende activiteiten? Geef dan een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Wil jij een moslim-gezin ontvangen n.a.v. Kerstmis (actie i.s.m. Voem).
 • Heb je interesse voor een gesprek met een moslima: Op de praatstoel rond het interculturele.
 • Heb je interesse voor een bezoek aan het vernieuwde Museum van Tervuren – met daaraan gekoppeld een gesprek rond racisme?
 • Wens je een Matongé-tocht te doen: Matongé, genoemd naar een wijk in Kinshasa, is vooral een ontmoetingsplaats voor Afrikanen. Tijdens de tocht hebben we aandacht voor Leopold II en ons koloniale verleden, dat zichtbaar aanwezig blijft in de omgeving. Een tocht duurt 2,5 uur en kost 90 euro.
 • Wil je een Anti-racismetocht doen? Via een creatief parcours gaat de tocht doorheen het multi-diverse Brussel en krijgen de deelnemers een gevarieerde kijk op hoe de samenleving proeft van een stad die symbool staat voor een geglobaliseerde wereld. Welke kijk hebben we op het samenleven met andere culturen en godsdiensten? Hoe kunnen we het racisme dat eigen is aan elke mens kanaliseren? Hoe kunnen we samen werken aan een verdraagzame wereld? De tocht wordt begeleid door een gids. Kostprijs van de wandeling voor de groep: 90 euro.
 • ‘Abu Cooking’: Wil je samen met een ploeg vrijwilligers een zondagnamiddag koken voor daklozen? (Kookdata: 15 juli; 19 aug; 21 sept; 21 okt 2018) Of wil je als afdeling een partnership opbouwen met ‘kwb in kleur’ door voor het eten een activiteit te organiseren voor en met daklozen: kaartspelen, petanque, gezelschapsspel,…

Delen

 

Uitleenproject

Zoekt je afdeling naar een leuke toets om een bestaande activiteit meer gezinsvriendelijk te maken of ben je op zoek naar leuke ideeën om een gezinsactiviteit te organiseren? Wel dan kan je bij kwb Vlaams-Brabant en Brussel voor jouw afdeling enkele leuke materialen uitlenen. Vanaf nu kan je GRATIS een beroep doen op je ondersteuner en enkele badminton- en boogschietsets om je activiteiten meer omkadering te geven. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (0496/56.73.93) om de materialen te bespreken.

Delen

 

K-zorg

Ben je op zoek naar een zinvol engagement? Wil je zelf verder geïnspireerd blijven werken in de kwb-context? Dan is de K-zorg van kwb iets voor jou. We zoeken nog iemand die onze groep wil komen vervoegen! We komen een 4-tal keer per jaar samen en geven dan een inhoudelijke invulling voor bovenlokale inspiratie-initiatieven. Wie hier graag meer over wil weten kan een seintje geven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Wetgeving GPDR

Ook jouw kwb-afdeling houdt gegevens van personen bij. Van je leden bijvoorbeeld. Of van de contactpersonen van bevriende verenigingen. Misschien zelfs van deelnemers aan activiteiten. Of van losse medewerkers.

In principe mag dit niet. Tenzij je goede redenen hebt om dit te doen en goed zorgt draagt voor de privacy van de mensen van wie je gegevens verwerkt. Dit wordt vanaf nu allemaal geregeld door de GDPR-wetgeving: een Europese verordening rond de bescherming van persoonsgegevens.

Die GDPR kan je zien als een uitbreiding en verbetering van de bestaande wet op de privacy. Zeker met de komst van bedrijven als Google en Facebook, die op alle mogelijke manieren persoonsgegevens verzamelen, was een aangepaste wetgeving nodig.

Maar het gaat verder: niet alleen de grote bedrijven vallen onder deze nieuwe wetgeving, maar ook kleinere organisaties, zoals kwb-afdelingen, moeten in orde zijn, vanaf 25 mei 2018. Dus ook jouw kwb-afdeling.

Op deze site vind je achtergrondinfo, een stappenplan voor je afdeling, formulieren én de brochure in digitale vorm waarin alles goed beschreven staat. 

Heb je nog vragen over de GDPR? Kom dan zeker naar onze infoavond voor kwb-bestuursleden. In de bijlage vind je een uitnodiging. Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Nieuwe afdelingsondersteuner

voor Vlaams-Brabant West


We verwelkomen Anja Van Boven! Vanaf 19 juni zal de ondersteuningsploeg van Vlaams-Brabant en Brussel opnieuw op volle toeren draaien. Anja Van Boven, 48 jaar jong en wonende in Erembodegem, neemt dan de regio Vlaams Brabant West (Pajottenland over Ternat tot Londerzeel en Vilvoorde) onder haar hoede. Anja doet de overstap van CM Midden-Vlaanderen waar ze tewerkgesteld was als centrumleider van een Thuiszorgcentrum in Aalst.

Delen

 

 

Facebook en website

De Brusselse afdelingen werken samen aan hun communicatie. Zo is er o.a. een Facebookpagina, waar de afdelingen hun berichten kunnen opzetten! (Facebook: ‘kwb in brussel’)

Je kan ook altijd te rade gaan op de provinciale kwb-website voor nieuws uit onze provincie! 

Delen

 

Een geslaagde voorzittersbijeenkomst

We hebben een geslaagde voorzittersvergadering achter de rug. Volgende ingrediënten waren mee oorzaak van het succes:

 • 115 aanwezigen!
 • warm eten voor alle 115 – op hetzelfde moment én lekker/warm!
 • een heel boeiende spreker: Joris Piot.
 • het inspirerend verhaal van drie afdelingen, die een positieve kering hebben kunnen maken in hun werking.
 • de partners, die er ook deze keer talrijk bij waren en met hun eigen ogen hebben gezien dat kwb een leuke vereniging is!

  Hier vind je de presentatie van Joris Piot. Of je kan het nog eens beleven op YouTube.
  Wie de evaluatie nog niet had ingevuld kan dit doen via deze link.

Delen

 

Risicoanalyses maken – een bittere noodzaak voor grote evenementen

Als actieve afdeling richten we activiteiten in waarbij we als bestuurder van een feitelijke  vereniging soms grote risico’s lopen. Denken we maar aan manifestaties met tenten, dieselgroepen, keuken, grote sportwedstrijden …

Om ons als bestuurslid te beschermen tegen deze ongelukken, maar ook tegen juridische aansprakelijkheid, is een gedegen risicoanalyse onontbeerlijk. Slechts met deze tool zal je kunnen aantonen als een “goed huisvader” te hebben gehandeld.

Op onze samenkomst risicoanalyse werd de vraag gesteld om enkele vb uit te werken en hier op de site te zetten. 

Download de risicoanalyse: Exploitatie van eigen zaal - Wandeling in wandelcriterium.

Hieronder vind je de werkdocumenten van de vorming op 16 maart.

De werkmap Risicoanalyse. FAVV Beheers- en registratieformulierenPowerpointpresentatie van de vorming.

Risicoanalyse voor grote evenementen.

Delen