Sport in onze provincie

Hier  kan je naar mooie kwb-wandelingen gaan.

 • Zondag 8 september tussen 8u en 15u: Prins- en kasteeltocht in Lennik. Vertrek: kwb-Picknickweide (Donkerstraat 13).
 • Zondag 6 oktober tussen 8u en 15u: Uilenkopwandeling in Okselaar. Vertrek: OC Het Laer (Brabantsebaan z/n).

Hier kan je joggen: 

 • Zaterdag 31 augustus om 15u (kids run om 14u): 1ste Ka-Fe jogging in Ternat. Locatie: JC Puls (Van Cauwelaertstraat 40).

Delen

 

Belangrijk: registreer al je activiteiten in Korpus!

Activiteiten die niet in Korpus geregistreerd zijn, zijn immers niet door kwb verzekerd. Denk er ook aan om al je losse medewerkers via Korpus te registreren, zodat zij ook verzekerd zijn tijdens hun bezig-heden voor je afdeling. 

Lukt het niet om dit in te brengen in Korpus, neem dan contact op met je afdelingsondersteuner. 

Delen

 

Deel een leuke activiteit en win 50 euro!

Sinds januari 2019 is de activiteitensite voor kwb-afdelingen online. Hierop kan je leuke activiteiten die jouw afdeling heeft georganiseerd delen met andere afdelingen, als inspiratie. Deze site kan alleen maar werken als ook jouw afdeling zijn succesverhalen hier deelt. 

Als extra stimulans geeft de beleidsploeg Vlaams Brabant & Brussel eind december aan zes Vlaams-Brabantse en Brusselse afdelingen die een activiteit op de activiteitensite hebben gepost een bedrag van 50 euro. 

Je activiteit doorgeven is simpel: ga naar de programmasite en klik op ‘stuur je activiteit door’. 

Gewoon doen!

Delen

 

Noteer deze data alvast in je agenda

 • 5 januari 2020: Driekoningentocht te Sint-Joost-ten-Node
 • 21 januari 2020: voorzittersvergadering in GC De Kam (Wezenbeek-Oppem)
 • 5 juni 2020: Smaakmakers 2021 in OC Merselborre (Vlezenbeek)

Delen

 

Kwb start to Bike zoekt tweedehandsfietsen


 De nieuwe Brusselse afdeling kwb start to Bike verzamelt fietsen, om er Brusselaars gratis mee te leren fietsen. We brengen de tweewielers terug in omloop en geven de deelnemers aan de cursus de kans om de fiets over te kopen, aan het tarief van de herstellingskost.

Kwb start to Bike werkt ook samen met de Fietsbieb van beweging.net: vanaf september kan je al op drie locaties terecht om een fietsje te huren voor 20 euro per jaar. De fietsbieb wordt door vrijwilligers opengehouden in Anderlecht, Molenbeek en St-Agatha-Berchem. Nadien breidt het project nog uit: in Brussel én in Vlaams-Brabant.

Wie graag mee helpt aan een van deze initiatieven kan zijn fiets(je) wegschenken. We komen het ophalen of je kan het meegeven met iemand die naar Brussel rijdt. Meer info bij Pol Arnauts (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0479/33.97.77).

Delen

 

Jongerentrefdag op 5 oktober 


Op 5 oktober organiseert kwb Vlaams-Brabant en Brussel een jongerentrefdag, speciaal voor nieuwe bestuursleden, jongeren en afdelingen met ideeën om jongeren aan te trekken. 

De dag gaat door in paardencentrum De Poedertoren te Herselt, en is gratis (behalve deelname aan de afsluitende BBQ).

Dagindeling:

 • 9.30u tot 10u: onthaal
 • 10u tot 12.20u: workshops kwb:
  • kwb binnenstebuiten
  • uitwisseling van ideeën, aanpak en struikelblokken
  • kweekvijver project
 • 12.30u tot 14u: lunch
 • 14u tot 16u: break-out room en paardenrebus (in samenwerking met De Poedertoren)
 • 16u tot 16.30u: nabespreking en slot
 • 16.30u - …: mogelijkheid tot deelname BBQ (35 euro/pp)

Inschrijven doe je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Info-avond zonnepanelen

Sinds kort heeft kwb een activiteitensite met daarop inspirerende activiteiten van andere afdelingen. Een daarvan (ontstaan in onze provincie) heeft het zelfs gehaald tot het nationaal aanbod: ‘Zonnepanelen’, een infoavond van kwb Weerde. Daarin kwamen de werking van zonnepanelen, soorten panelen, invloed van oriëntatie en schaduwelementen, rendabiliteit … aan bod.

Als jullie interesse hebben om nu al zo’n avond te organiseren, neem dan een kijkje op de activiteitensite of neem contact op met lesgever Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Uiteraard kan je deze activiteit ook reserveren via de kwb-programmasite.

Delen

 

Streekvergaderingen

In september en oktober vinden de jaarlijkse streekvergaderingen plaats. 

Regio Brussel

 • dinsdag 17 september om 19u30 in de gebouwen van Beweging.net (Pletinckxstraat 19, Brussel)

Regio Vlaams-Brabant West

 • dinsdag 17 september om 20u in jeugdhuis Far (Gevaertstraat 22, Vilvoorde Far West - onder de kerk)
 • dinsdag 24 september om 20u in de parochiezaal van Droeshout (Steenweg op Vilvoorde 231)
 • dinsdag 15 oktober om 20u in zaal De Kluis (Kapelleweide 13, Ledeberg-Roosdaal)
 • maandag 21 oktober om 20u in zaal Trapken Af (A. Quintusstraat 22, Zuun - ingang via de kerk)

Regio Vlaams-Brabant Oost

 • woensdag 18 september om 20u in het kwb-lokaal van Herent (Persilstraat 7)
 • dinsdag 24 september om 20u in zaal Munte (PRVD Wouwerstraat 5, 3271 Zichem)
 • woensdag 25 september om 20u in de parochiezaal van Haacht St Adriaan (vijfhoekweg langs de Rijmenamsesteenweg 143)

Je kiest zelf de streekbijeenkomst die dichtbij is en het best past in je agenda. 

Inschrijven via Korpus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via uw afdelingsondersteuner.

Delen

 

Sport in onze provincie

In de zomermaanden kan je naar mooie kwb-wandelingen gaan.

 • Zondag 8 september tussen 8u en 15u: Prins- en kasteeltocht in Lennik. Vertrek: Donker-straat 113, Lennik.

Hier kan je joggen: 

 • Zaterdag 31 augustus om 15u (kids run om 14u): 1ste Ka-Fe jogging in Ternat. Locatie: JC Puls (Van Cauwelaertstraat 40).

 

Delen

 

Doe iets nieuws in je afdeling en krijg 100 euro ondersteuning


Al voor de tweede maal stelt kwb Vlaams Brabant & Brussel een projectenpot ter beschikking voor de Vlaams-Brabantse en Brusselse afdelingen. Hiermee kan je vernieuwende initiatieven in je afdeling een duwtje in de rug geven. De winnende initiatieven krijgen elk 100 euro.

Voorwaarden voor deelname:

 • Een kwb-afdeling van Vlaams Brabant & Brussel zijn.
 • Elke afdeling mag maximum één voorstel (per jaar) indienen.
 • Het initiatief moet aan volgende voorwaarden voldoen:
  - De activiteit is vernieuwend voor de afdeling en gezinsgericht.
  - Het doel is het bereiken van nieuwe mensen, of de activiteit maakt een wezenlijk verschil voor de mensen in een buurt/wijk/gemeente.
  - De activiteit moet een open karakter hebben.
  - De activiteit houdt een zeker financieel risico in (de kostendekking is niet gegarandeerd).
  - De activiteit ging of gaat door tussen 1 november 2018 en 1 november 2019.  

Je vindt het aanvraagdocument bij de digitale nieuwsbrief. Deadline voor indienen is 1 november 2019; de winnaars worden aangeduid op de beleidsploeg van 25 november 2019.

Delen

Vormingsmomenten voor rijbewijsbegeleiders

Om als begeleider van een kandidaat-bestuurder vermeld te worden op een voorlopig rijbewijs moet je sinds oktober 2017 een attest kunnen voorleggen. Om dat te verkrijgen, moet je als begeleider een vormingsmoment volgen. In een stappenplan worden de juiste technieken, methodieken en vaardigheden om iemand te leren rijden aangeleerd.

Kwb biedt zo’n vormingsmomenten aan. Verschillende afdelingen in de provincie zetten dit ondertussen in hun programma, of organiseerden het al. 

Omdat er echter altijd nog meer cursussen kunnen doorgaan, en de vormingen die in 2018 doorgingen allemaal in sneltempo volzet waren, zijn we op zoek naar afdelingen die bereid zijn om dit jaar een vormingsmoment aan te bieden. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op met je ondersteuner.

Delen

 

Pixel Team kwb


Gezocht: fotografen die een sociaal initiatief in Brussel willen coveren. De kwb-groep Pixel Team doet aan ‘sociale fotografie’. Ondertussen is er uitwisseling en helpen de deelnemers elkaar het beste uit hun camera te halen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Inleefweken

Mensen in een sterke maatschappelijke positie kunnen zich (bijna) niet voorstellen wat een leven in armoede betekent. Durf je stil te staan bij het thema armoede door je een week lang in te leven? Ga jij de uitdaging aan om één week rond te komen met een budget van 60 euro voor een volwassen persoon en 20 euro voor een kind? 

Interesse? Neem contact op met je afdelingsondersteuner.

Delen

 

Afdelingsondersteuners

De laatste jaren waren er wel wat veranderingen in onze provincie. Dit zowel wat betreft verloop van ondersteuners als verdeling van onze provincie en/of regio/streek waar een afdeling toe behoort. Voor sommige afdelingen blijkt het daarom niet meer zo duidelijk te zijn wie hun afdelingsondersteuner is, daarom dit kort overzicht :

 • De Brusselse afdelingen kunnen bij Pol terecht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm: 0479/33.97.77.
 • Kurt doet de regio Vlaams-Brabant Oost ofwel de streken Centrum Brabant, Haacht, Hageland, Leuven, Melsbroek, Zemst-Weerde contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  gsm 0496/56.73.93.
 • Anja neemt Vlaams-Brabant West voor haar rekening. Dit zijn de streken Affligem-Liedekerke, Asse-Merchtem-Dilbeek, Grimbergen, Humbeek, Vilvoorde, Gooik, Halle, Londerzeel, Ternat. Contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gsm 0474/33.84.48

De afdelingsondersteuner kan je afdeling op verschillende manieren ondersteunen. Enkele van onze opdrachten: het bestuur ondersteunen, helpen bij de verjonging van het bestuur of de ledengroep, het organiseren en/of ondersteunen van uitbreekactiviteiten. Hij/zij ondersteunt ook de afdeling bij het werken rond maatschappelijke thema’s, zorgt voor vorming, … .

Kortom je eerste aanspreekpunt indien je met een vraag/uitdaging zit.

Delen

Uitleenproject

Zoekt je afdeling naar een leuke toets om een bestaande activiteit meer gezinsvriendelijk te maken of ben je op zoek naar leuke ideeën om een gezinsactiviteit te organiseren? Wel dan kan je bij kwb Vlaams-Brabant en Brussel voor jouw afdeling enkele leuke materialen uitlenen. Vanaf nu kan je GRATIS een beroep doen op je ondersteuner en enkele badminton- en boogschietsets om je activiteiten meer omkadering te geven. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (0496/56.73.93) om de materialen te bespreken.

Delen

 

K-zorg

Ben je op zoek naar een zinvol engagement? Wil je zelf verder geïnspireerd blijven werken in de kwb-context? Dan is de K-zorg van kwb iets voor jou. We zoeken nog iemand die onze groep wil komen vervoegen! We komen een 4-tal keer per jaar samen en geven dan een inhoudelijke invulling voor bovenlokale inspiratie-initiatieven. Wie hier graag meer over wil weten kan een seintje geven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Delen

 

Facebook en website

De Brusselse afdelingen werken samen aan hun communicatie. Zo is er o.a. een Facebookpagina, waar de afdelingen hun berichten kunnen opzetten! (Facebook: ‘kwb in brussel’)

Je kan ook altijd te rade gaan op de provinciale kwb-website voor nieuws uit onze provincie! 

Delen