Holiday Suites

Beleef een TOPVAKANTIE

meer

TOPVAKANTIE bij Holiday Suites

Kleine kinderen, kleine zorgen
Grote kinderen, grote zorgen

Voorwoord Raak juni-juli-augustus

‘Kleine kinderen, kleine zorgen, grote(re) kinderen, grote(re) zorgen’. Het is een gevleugelde uitspraak in ouderland, en er zit een kern van waarheid in. Elke leeftijd heeft zijn eigenheid, brengt nieuwe dingen, maar ook zorgen. En hoe ouder ze worden, hoe talrijker en complexer die lijken te worden. Als kinderen groot zijn, gaan ze hun eigen weg, en doen ze niet meer zomaar wat je zegt. Dat moet ook - dat heb ik ook gedaan, met vallen en opstaan. Maar als je kinderen verdrietig zijn, doet je dat als ouder erg veel pijn. Of ze nu groot zijn of klein, je wilt hen graag gelukkig zien.

Opgroeien gaat met vallen en opstaan. Dit geldt niet alleen voor de kinderen, maar net zo goed voor de ouders. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een opleiding voor volgen en een diploma voor behalen, alleen niet voor opvoeden … dat moet je in de praktijk leren. Je gaat af op je intuïtie, je leert uit eigen ervaringen, je verzamelt tips bij vrienden, in tijdschriften of uit boeken en soms ga je op zoek naar professionele ondersteuning.

De zomer mag dan wel in aantocht zijn, maar dat betekent niet dat alle zorgen even in de kast mogen. Integendeel. Een drukke, stressvolle tijd voor ouders met kinderen, groot en klein, breekt aan. Het is immers examentijd. De zorgen en bekommernissen die dit met zich meebrengt zijn ook voor ouders niet te onderschatten. Je ligt daar wakker van.

 

Daarna is het tijd voor vakantie. Voor tieners en studenten is dit - voor de meerderheid althans - een periode van rust, plezier en ontspanning. Voor ouders is het echter een periode van plannen en organiseren. De zomervakantie telt heel wat weken, en die kunnen ouders niet altijd overbruggen met de eigen vakantie. Het is vaak puzzelwerk met opvang door grootouders, sportkampen, speelpleinwerking … om die twee maanden te overbruggen. Maar het is ook dé periode om fijne activiteiten te doen en uitstappen te maken met je gezin. Om even het hoofd vrij te maken.

De tijd wacht op niemand, geniet van de momenten die je hebt en ze zullen van grote waarde zijn. Deel ze met wie je lief hebt en ze zullen nog waardevoller zijn. Kinderen, groot of klein, zorgen zullen er zijn. Maar ik wens jullie alvast één ding toe: geniet van je kinderen deze zomer!

Zomerse groeten,

Wim Verlinde algemeen voorzitter kwb