(V)rij(e) begeleiding

Voorwoord Raak mei

De rijopleiding en het rijexamen worden binnenkort hervormd en dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Het moet ervoor zorgen dat jongeren technisch klaar zijn om deel te nemen aan het verkeer. Maar het moet ook het aantal verkeersongevallen waar jongeren bij betrokken zijn, doen dalen.

In de vernieuwingen zit onder andere een gefaseerde opleiding met langere oefenperiode, een uitgebreider examen en een terugkeermoment. Dat alles zal tot betere resultaten leiden. Ook vrije begeleiding - leren rijden met ouders of andere bekenden uit de kennissenkring - past nog altijd in dat plaatje.

Kwb stimuleert al tientallen jaren die vrije rijbegeleiding. Omdat het een goede en betaalbare methode is om je rijbewijs te behalen. Het is bewezen dat vrije rijbegeleiding even kwalitatief is als een opleiding door professionele instructeurs. Alle onderzoeken die er in het verleden geweest zijn - zowel naar slaagkansen op het examen als naar risico op ongeval na het behalen van het rijbewijs - tonen dat aan. Ook tijdens de opleiding gebeuren er bij vrije begeleiding minder ongevallen. Mede door het hoge aantal oefenuren - vaak ook gecombineerd met een (korte) opleiding door professionele rijinstructeurs - bewijst deze opleidingsmethode haar deugd.

 

Natuurlijk zijn mama en papa niet zomaar de beste leraars. Ook zij moeten goed gevormd worden. Kwb biedt die vorming al jaren aan, tot grote tevredenheid van toekomstige begeleiders en chauffeurs. Naast een opfrissing van de verkeersregels worden de juiste technieken en vaardigheden in een stappenplan aangeleerd, door bekwame lesgevers. Alle kennis en vaardigheid die misschien wat vervaagd is, wordt zo opnieuw aangescherpt.

In de vernieuwde rijopleiding wordt echter ook deze begeleidersopleiding hervormd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit enkel aan de rijscholen over te laten. Kwb, als grote voorvechter van de vrije begeleiding, vindt dit niet kunnen en heeft druk uitgeoefend op het beleid. En we zijn er gelukkig in geslaagd om de Vlaamse Regering te overtuigen om deze opleiding niet alleen over te laten aan de rijscholen maar ook verenigingen hun rol te laten opnemen. In de volgende Raak lees je meer over alles nieuwigheden.

Voor kwb heeft vrije rijbegeleiding absoluut nog een plaats in het behalen van een rijbewijs.

Daarover zullen we blijven waken.

Wim Verlinde, algemeen voorzitter kwb