Talenten op je werk, in je vrije tijd en thuis

Voorwoord Raak maart

Onlangs woonde ik een voordracht bij over het onderwijs in de 21ste eeuw. Wat ik meeneem van die avond, is om de talenten van je kind te stimuleren. Een kind moet niet in alles goed zijn. Motiveer je kind in dingen die hij goed kan en graag doet. Want een kind zal gelukkig zijn als hij later een beroep kan uitoefenen waar zijn talent tot uiting komt.

Dat bracht me aan het denken. Wat zijn mijn talenten? Ik leer graag bij, en ik help graag anderen. Is dat een talent? Weet ik niet, maar ik doe het wel met passie.

Zo is dat bijvoorbeeld in mijn werk. Als apotheker geef ik elke dag persoonlijk advies aan mensen. Dat advies kan ik alleen maar geven als ik mezelf blijf bijscholen. Niet bijleren is achteruitgaan. Iedere dag leer ik iets bij. Hoe klein het ook is.

Zo is dat ook in mijn vrije tijd. Een van mijn hobby’s is koken. Ik hou van lekker en gezond eten. Door boeken te lezen of artikels te bestuderen leer ik bij over voeding. Het interesseert me om te weten wat voedsel doet met ons lichaam. In mijn vrije tijd engageer ik me ook in verenigingen. Zo leer ik andere mensen kennen. Ik sta altijd klaar als helpende hand bij activiteiten of evenementen.

 

Zo is het ook thuis. In mijn gezinsleven vind ik het leuk om te koken voor mijn mannen, en om ervoor te zorgen dat het huishouden goed draait. Ik geniet ervan als mijn zoon ’s avonds in bed ligt en zegt: ‘Mama, het was een leuke dag samen’. En dat mijn man zich na het werk kan ontspannen met een glaasje rode wijn, zonder zich zorgen te hoeven maken over het huishouden.

Misschien is dat wel mijn grootste talent: zorgen voor anderen. Iedereen heeft een talent, en iedereen moet dat talent willen en mogen inzetten – wat dat talent ook is.

Isabelle Boutoille, echtgenote van kwb-voorzitter Wim Verlinde

(foto:  Nick Youngson - http://nyphotographic.com/)